Marjan Hajnal

I PARE I JARE

Lukavi čovjek dresirao jare da se uvijek ako se izgubi zna samo vratiti kući i smislio plan da ga proda na pijaci. Uzeo pare i prije nego što se vratio kući jare već bilo stiglo. I tako dva puta. Treći put ga je čekao prevareni mušterija, prebije lopova i natjera ga da mu vrati novac. Vidajući mužu povrede reče mu žena: “Ne može to tako, kao s mojim mirazom kojeg si propio, i jare i pare”.
Ima li iko u ovoj priči dobar, pošten i pametan? Zašto žena trpi parazita, lopova, kabadahiju?
U priči o Bosni isti je poredak stvari. Nepoznavaoci najobičnije logike griješe jer su tako dresirani, da nesvjesno učestvuju u prevari. Oni svjesni, prefarbani, klasični prevaranti, zamišljaju da mogu istovremeno biti i gubitnici i pobjednici. Četvrt stoljeća se kao bore protiv odluka kojim su veleizdajnici izdali Bosnu, a istovremeno se u potpunosti prikloniti tim odlukama, odraz je svega samo ne predstavlja uvažavanje najprostije formalne logike. Koliko lukavo, toliko i drsko.
Stećak je stvaran, koliko je postojana ljepota i čistota duša onih kojima su isklesani. Nemoguće je kleti se u njih i pristati uz njihove dušmane. Kanon kulture Dobrih je zapisan u Univerzumu i niko ga ne može promijeniti niti razoriti. Biti sa njima, uz njih, za potomke znači prihvatiti na sebe ogroman napor oslobađanja svih premaza kojim su ih darivali lažni dobročinitelji. Ili je zlato, ili je jeftinom pozlatom pozlaćen danajski dar.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s