Marjan Hajnal

POLITOLOGIJA I STOMATOLOGIJA

Kad bi u neka, ne tako davna vremena, čovjeka zabolio zub, nije bilo stomatoloških ordinacija. Snalazili su se ljudi. A ni kvarenje zuba nije bilo ni približno tako često kao danas. Poznato je da su rimski legionari imali najzdravije zube jer su uglavnom jeli kaše spravljane od žitarica. Sastavni dio poljske kuhinje bio je kameni žrvanj prenošen na konju. A ako bi se ipak dogodila zubobolja, imali su i pratnju onih koji su se razumijevali u anesteziju i vidanje rana. Zapravo, svaki je vojnik imao elementarno znanje o prvoj pomoći. Ratovali, krpili rane sebi i drugima, znali kako preduprijediti gangrenu. Vojna megamašina razvijala je i medicinu. Znalo se ko je strateg, ko je komandant, ko je intendant. S hijerarhijske i funkcionalne strane posmatrano, nije čudo što su imali nepobjedivu armadu koju će 1921. obnoviti Mussolini, nadahnuvši Hitlera da stvori još moćniju. U grbu SAD, Francuske, Ekvadora i još nekih zemalja je rimljanski simbol “fascio” – sjekira obložena prućem, što upućuje na slijeđenje rimske imperijalističke doktrine. 

Fašizam u Španiji za vrijeme diktature generalisumusa i nekrunisanog kralja Franka, kom su podršku dali Mussolini i Hitler, a navodno i Churchill, ostavio je krupne posljedice u kolektivnoj memoriji Katalonaca kojima je Franko uskratio pravo na jezik i naredio smaknuće Luisa Companisa, predsjednika katalonske vlade izabranog na demokratskim izborima 1940. 
Svako pitanje secesije je jako složeno i nije jednostavno donijeti pravilan sud o motivima nekog naroda da se izbori za samostalnost. Nisu identični politički i etički, povijesni i ekonomski, kulturološki i strategijski aspekti nekog secesionizma. Prekruto bi i nestručno bilo, a također i nezahvalno, ako ne i opasno, donositi preuranjene i nekvalificirane sudove. 
Promišljanje uzroka i posljedica moguće secesije u Španiji, nemoguće je bez paralelnog promišljanja secesije Slovenije, Kosova, ili procesa koji su u vezi sa borbom Palestinaca ili Kurda. 
Ni u davnim vremenima (a još je manje danas) nije bio svačiji posao liječiti bolne zube. Zato se treba biti jako oprezan i bez oslonca na detaljne ekspertske analize ne istrčavati sa vlastitim ishitrenim dijagnozama o povijesnim zuboboljama. 
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s