Marjan Hajnal

MOSTOGRADITELJI I MINERI

Uvijek sam bio za gradnju i čuvanje mostova. Protivan defetizmu i kukavičluku. Kolegama profesorima želim uspjeh. No, plašim se da je ili tekst prenesen iz klix.ba nevješto napisan, ili su okolnosti bile upravo kako je opisano. Nameće se pitanje: kako promovirati “politički pokret”, a ne biti politički angažiran? A biti politički angažiran znači biti svjestan činjenice da politika podrazumijeva dva stanja: kulturnu transformaciju svijesti, ili, aktivnu borbu protiv vlasti, tj, djelovati kao opozicija. U praksi se možemo samopotvrđivati, ili samodemantovati. Ako govorimo o MOSTU, onda je samodemanti već u startu ne zamišljati da ulogu i funkciju mosta može ispuniti bilo koje brvno. No, brvno, ili balvan, preko kojeg se misli pregaziti povijesni ponor podjele zemlje na Bosnu – I – Hercegovinu, ne vodi niti fenomenološkom, niti eficijentnom prelasku na drugu stranu, ne obale, već zablude. Od deklaracija do populističkih deklamacija još niko nije napravio pitu, posebno ako presuše donacije (ne samo novčane, već i one mnogo bitnije, – mentalne) iz egzila, kojeg se tako maestralno iskorištava, a tako bezobzirno marginalizira.
[Specijalnost autora teksta (među jednakim) KULTURNA POLITIKA (ma šta to kome značilo, tako piše u mojoj diplomi magistra političkih nauka). Kao kulturolog i politolog, ali ne samo teoretičar ispraznog, izverziranog, mimikričnog i narcisoidnog blagoglagoljanja, već i neko ko je vazda kao buntovnik s razlogom inicirao i vodio prave revolucije, znam šta znači biti apriori gubitnik, te sam kao inženjerac-miner, istina, protivno svojoj volji osposobljen, u skladu sa partizanskom doktrinom i taktikom ratovanja, naučen da se MOST kojeg može upotrijebiti i osvojiti neprijatelj – MORA SRUŠITI. Sve drugo, “čuvati”, “graditi”, samo je kontraproduktivno. Takav “most” bolje je nemati.
Poći u boj “naoružan”/natovaren, sepetom neraščišćenih kriptonacionalnih zabluda nazvanih “tradicijom”, pri čemu se liferuju prograđanski manuskripti a zataškava ta klero-nacio-kriptomanija, gdje se toleriše da je Bosanac izmišljena kategorija, “nula”, gdje se previđaju, pa čak ni u snu ne priviđaju narodnosti, gdje su pravnici krivokletnici, ljekari mengeleovci, učitelji manijaci, komšije pritajeni koljači koji čekaju “svojih pet minuta”, znači biti spreman na intelektualno tavorenje još hiljadu godina, jer, uz sve poštovanje prema kolegama, narod to lijepo naziva presipanjem iz praznog u šuplje, ili, obratno, iz šupljeg u prazno, ovisno o koordinatama Ivan-tunela]. 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s