Marjan Hajnal

u-sarajevu

DEKADENTI MEĐU PRAVNICIMA

OTVORENA TEMA:

PRAVNICI, ILI NEPRAVNICI *

Cilj problematiziranja ove teme je angažiranje poštenih intelektualnih potencijala Bosne koji će se pridružiti aktivnoj borbi protiv invazije neprava i infiltracije nepravnika među pravnike. Lažni pravnici su najopasnija peta kolona koja postoji. Pozivam prijatelje, ne svoje, već prijatelje istine i pravde, da se prisjete svih “pravnika” u bližoj prošlosti koji su doprinijeli destrukciji humanosti i pravnog poretka na prostorima bivše Jugoslavije. Sigurno ste imali negativna iskustva sa advokatima koji su vas opljačkali, prevarili, oštetili na bilo koji način. Da li znamo da je jugoslavenski socijalizam BESPLATNO liferovao najveći broj pravnika u svijetu po glavi stanovnika? Nije li vrijeme da sadašnji lažni pravnici vrate novac uložen u njihovu naobrazbu, ali prema svjetskim standardima studiranja? Zašto pravnici (ili, “pravnici”) ćute ili glumataju lažni pacifizam i kome prodaju maglu o svom patriotizmu? Zašto nikada nije u praksi zaživjela revizija presude o genocidu i realizirano u praksi pitanje o ratnim reparacijama? Ko je torpedovao inicijativu Francisa Boylea (profesor međunarodnog prava, inače, jezuit) i ko najviše eksploatira tezu o nedodirljivosti dejtonskog „mirovnog“ sporazuma? Šta se i ko zaista krije iza pamfleta o međureligijskoj toleranciji? Ko prikriva najveću pljačku jedne inače male i napaćene zemlje? Ko je odgovoran za kompromitovanje sudstva? Zašto smo postali najkoruptivniji narod?…

Nema drugog izbora: nezvaničnom ratu vrhunskih lopova i dekadenata mora se konačno objaviti zvaničan rat. Jedan od zadataka “Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva” je opoziv titula, činova, nagrada, odlikovanja i zvanja svim dekadentima koji su se ogriješili o humanost.

Neće biti riječi samo o pravnicima, već i o dekadentima u bijelim mantilima, kao što je Mengele, ili, Radovan Karadžić, koji su položili Hipokratovu zakletvu, ali s ukrštenim prstima iza leđa. Ali, poglavito će se raspravljati o subjektima koji su trebali biti najodgovorniji za funkcioniranje pravne države i pozitivnog građanskog prava, a dopustili su da se u sfere legislativne i izvršne vlasti uvuku monstrumi.  

Prisjetimo se da je Ante Pavelić bio “doktor prava”; kao i Vojislav Šešelj.

 

“Ko je bio Mustafa Mujo Pašić? Mustafa Mujo Pašić bio je do rata veoma poznati sudac Okružnog suda u Mostaru. Pravo je studirao u Beogradu. Već na studiju je pokazao sve karakteristike velikog srbofila. Prema pričama starih Mostaraca sudac Pašić je svoje srbofilstvo otvoreno pokazivao i kada je Nezavisna država Hrvatska uspostavila svoj režim u Mostaru i Hercegovini. Već sredinom aprila 1941. godine ustaše su izdale naredbu da svi Jevreji, Cigani i Srbi moraju predati ustaškom redarstvu svoje telefone, radio aparate, svo oružje, te bicikle, motore i automobile, a sve to pod prijetnjom smrtne kazne. U redu pred ustaškim redarstvom zajedno s Jevrejima, Srbima i Ciganima stajao je i sudija Pašić. Kad su mu ustaše rekle da on ne treba donositi radio aparat, telefon i bicikl, on im je odgovorio „Ja sam Srbin, te se vaše naređenje odnosi i na mene, i zato evo vam i moje biciklo!“. Ustaše su ga uhapsili, ali se golema masa muslimana zauzela za njega, te je uskoro pušten. Nijemci su ga zarobili u zimu 1944. godine i predali ga ustašama na dalji postupak. Ubijen je u koncentracionom logoru Jasenovac“. (http://www.bosnjackooko.com/index.php?option=com_content&view=article&id=424:muslimani-etnici-u-drugom-svjetskom-ratu-4&catid=40:the-community&Itemid=68)

Nastavićemo temu citatom iz biografije Alije Izetbegovića (http://www.camo.ch/biografijaai.htm) “U Sarajevu Alija Izetbegovic krece u musku realanu gimnaziju. Vec u prvom razredu ide na popravni iz biologije i gimnastike, u drugom pada na geografiji, a u petom polaze popravni iz povijesti. U sestom ga je skola konacno krenula – zbog prekida nastave uslijed pocetka rata svi ucenici dobivaju iste ocjene. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bavi se humanitarnim radom. Rasciscava rusevine sarajevskih dzamija i skriva Muslimane od cetnika. Kratko je vrijeme bio clan SKOJ-a, nakon cega se uclanjuje u Mlade Muslimane. Dana 1. marta 1946. godine, za vrijeme odsluzenja vojnog roka, po njega dolaze pripadnici KNOJ-a. Zbog panislamske aktivnosti i pripadnosti organizaciji Mladi Muslimani, osudjen je na tri godine zatvora. Za vrijeme robije radi na izgradnji zgrade Centralnog komiteta SK BiH (Saveza komunista Bosne i Hercegovine). Nakon izlaska iz zatvora studira pravo i radi kao pravni savjetnik u firmi Bosna. U to vrijeme nacionalno se izjasnjava kao Srbin. Uskoro ponovo otkriva da je Musliman i 1970. pise znamenitu Islamsku deklaraciju. Zbog toga je proglasen nacionalistom koji zagovara etnicki cistu Bosnu i Hercegovinu, te je osudjen (tzv. Sarajevski proces) na 14 godina zatvora. Kazna mu je dva puta smanjivana, da bi na kraju, zalaganjem eminentnih pravnika Koste Cavoskog i Vladimira Seksa odrobijao pet godina i osam mjeseci. Kaznu je odsluzio u Foci, usavrsivsi u zatvoru tapetarski zanat. Iz zatvora je pusten 1988. godine. Po izlasku iz zatvora na poziv svog prijatelja Adila Zulfikarpasica odlazi u Zürich. Godine 1989. osniva Muslimansku stranku u Jugoslaviji (MSUJ). Ta stranka nije dugo opstala pa u maju 1990. osniva Stranku demokratske akcije (SDA). Nakon prvih visestranackih izbora ulazi u Predsjednisvo BiH, te biva izbaran za prvog predsjednika Predsjednistva (sedmoclano tijelo kojeg su cinila po dva predstavnika Muslimana, Srba i Hrvata te jedan predstavnik ostalih etnickih grupa). Za predsjednika ga je predlozio Fikret Abdic, koji je medju Muslimanima dobio najvise glasova na izborima, a kandidaturu je prvi podrzao Nikola Koljevic iz SDS-a (Srpska Demokratska Stranka). Za vrijeme rata u Hrvatskoj umiruje gradjane tvrdnjama da rat u Bosni i Hercegovini nije moguc, vec tek manji incidenti…“

Vojislav Šešelj – Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a zatim i magistrirao („Marksistički koncept naoružanog naroda“). Doktorirao je u Beogradu, disertacijom na temu „Politička suština militarizma i fašizma“. (https://sh.wikipedia.org/wiki/Vojislav_%C5%A0e%C5%A1elj#Studije)

______________________

(Lista “pravnika” će se sukcesivno dopunjavati)

______________________

* Dali smo rok do 9. maja 2017. godine svim bh pravnicima da formiraju probosanski ekspertski tim koji bi djelovao za dobrobit i očuvanje cjelovite Bosne. Poslije toga sve pravnike koji se ne priključe pokretu smatraćemo nepravnicima. Ni na kome trenutno ne leži odgovornost kao na Bosancima/Bošnjacima pravnicima da kolektivno i sinhronizirano odgovore na izazove i pravne normative kojima su profesionalno-etički obavezni da ih ispoštuju. Ako pravnici, advokati i sudije zakažu, šta se može očekivati od neobrazovanih i neupućenih građana?

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s