Senad Sprečić

NE VOZE VOZOVI PORUŠENOM PRUGOM

http://www.bosnae.com/article/aktuelno/ne-voze-vozovi-porusenom-prugom

 

Svi vozovi ovog svijeta kreću se unaprijed pripremljenim, izgrađenim i provjerenim putem. Ne voze vozovi porušenom prugom u šta nas evo 25 godina uvjeravaju udružene religijske i političke snage potpomognute akademskom elitom.

 

Gle čuda. I posljednju zajedničku osnovu oružane snage Daytonske BiH, Izetbegović je pristao da podijeli, na etničke sastojke. Građani zbunjeno slušaju plaćenu propagandnu mašineriju, koja prodaje prašinu i diže tenzije straha. Intelektualci i „akademici“ recituju citate iz knjiga, da se dodvore javnosti, odbrane svoju ozlijeđenu sujetu. Svi kao, iskazuju nezadovoljstvo sa garniturom na vlasti, a niko od njih ne nudi konkretan akademski doprinos u vidu konkretnog programa, kako spasiti državu. Da budemo iskreni, nisu oni dali ni doprinos tokom rata u odbrani države koliko su dali doprinos kukavičlukom i šutnjom, ili pak dodvoravanjem i saradnjom sa nosiocima „udruženog zločinačkog poduhvata“. Nisu akademici shvatili značaj temelja države, pogotovo ne razumiju i ne shvataju elemente koji ruše temelje države. Na kraju krajeva, da budemo iskreni, zašto bi se izlagali opasnosti javno se konfrontirajući sa fašističkim snagama, kad je lakše prodavati maglu i čekati da se stanje razriješi samo od sebe. Po ko zna koji put, u bliskoj prošlosti, pokazala se tačna narodna poslovica (koju malo modifikujem): „ Džaba titula i ime kad je prazno vime.“

Toliko stručnjaka, znalaca, mudrost vrvi na sve strane. Intervjui, članci, seminari, tribine, gostovanja, druženja, kahvenisanja, slikanja. Niko ne ukazuje, protestvuje, objašnjava, suštinu plana rušenja države. Ili ne razumiju visoku politiku, ili nemaju dovoljno znanja. Tvrdim i jedno i drugo. Isto tako tvrdim da su nam vojni stručnjaci, alijas „slavni generali“ šaka kukavica i izdajnika. Nije dovoljno reći da su podanici, kupljeni za šaku milostinje. Treba postaviti i pitanje njihovog stručnog znanja o analizi društvenih, ekonomskih i vojnih kretanja u sredini u kojoj žive i susjedstvu. Prosto je nevjerovatno da niko od njih ne razumije tako jednostavan plan uništenja države, koju su neki kao fol branili, a drugi, njihove kolege, kao fol branile od ovih što su kao fol branili državu. Za ovakve tvrdnje, postoje neoborivi dokazi.

Vrijeme je da javno prozovemo i konfesionalne vrhove i javno optužimo za otvorenu saradnju u „udruženom zločinačkom poduhvatu“. Ni jedan konfesionalni vrh, nije se javno distancirao od zločina pripadnika svojih stada. Upravo u svojim stadima, vrbovali su „debilne osobe“ da u ime vlastitog Boga počine zločine koji su imali za cilj sijanje straha i zbijanje redova u vlastitom stadu. Na kraju, mafijaški klanovi našli su svoje utočište pod okriljem konfesionalnih vrhova. Javna je tajna da Izetbegovića podržava IZ, Dodika SPC, a Čovića HKC. To što su naprijed pomenuti obezbjedili basnoslovno bogatstvo konfesionalnim zajednicama, valjda treba da znači, da svaki grijeh ima svoju cijenu za koju se grješnik može iskupiti.

Poznaju li etiku akademici, generali, konfesionalni lideri? Poznaju li definiciju etike? I posebno pitanje konfesionalnim vrhovima: Postoji li pojam morala u teologiji religija? Tvrdim da ne postoji, a mogu dokazati na nekoliko drastičnih primjera, da prodaja religijskog folklora, pored prodaje droge i oružja, predstavlja trenutno najunosniji posao.

Svi vozovi ovog svijeta kreću se unaprijed pripremljenim, izgrađenim i provjerenim putem. Ne voze vozovi porušenom prugom u šta nas evo 25 godina uvjeravaju udružene religijske i političke snage potpomognute akademskom elitom.

Nimalo ne čudi potez Izetbegovića o podjeli na entitetske vojske. To je logičan slijed događaja u posljednjih par godina. Ne čude rezultati lokalnih izbora, gubljenje dominacije u Bos, Krajini, kao ni vješto izrežirani događaji Srebrenica, Mostar, Stolac. Sve je to dio dobro poznatog plana stvaranja „Enklave sa epitetom Islamske države“. Poznat je i tvorac tog plana, ali se vodi žustra polemika, ko je sve saučesnik u realizaciji tog plana? Prikrivanje istine, uništavanje materijalnih dokaza, izrežirana međusobna optuživanja, samo su elementi tog plana.

 

Svaka posjeta bilo kog lidera, pored oficijelnog (čitaj kurtoaznog) dijela, ima i svoj tajni, privatni dio. Kurtoazni dio obavezno se završava zajedničkim izjavama koje unaprijed svi znaju, a tajni dio ostaje u sferi privatnih dogovora. Obratimo pažnju na jedan karakterističan susret: Susret Ćamila Durakovića, Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića sa Bilom Klintonom. Prvo pitanje koje se nameće, jeste pitanje u kom svojstvu učestvuje Ćamil Duraković. Epilog poznat. Gubitak Srebrenice. U kom svojstvu putuje Bakir Izetbegović na privatni poziv Klintona, što je isti slučaj i sa Vučićem? Epilog poznat. Vučić žrtvuje Dodika. Izetbegović žrtvuje Bos. Krajinu. Vjeruje li neko u koicidenciju. Ako vjeruje, naivan je. Ističe li rok za obnovu tužbe BiH protiv agresije Srbije, Crne Gore i Hrvatske na teritoriju države priznate od strane UN? Ističe. Koji cilj ima vreli krompir pristanka na podjelu Daytonskih OS BiH? Da pogađamo ili da otvoreno kažemo?

Možda bi trebali prvo odgovoriti „akademici“. Oni bi vjerovatno našli hiljade mudrih citata da nam nadugačko i naširoko razvlače pamet, obilazeći kao mačka oko vruće čorbe, sa zaključkom da se konstitutivni narodi mogu jedino sigurno osjećati u svojim torovima sa vlastitom vojskom. I niko se ne bi sjetio da i u Daytonskom dogovoru, ne postoji osnova za formiranje vlastitih OS etnija. Narod k’o narod, šta on zna. Konfesionalni vrhovi će pozvati stada da svi u glas zableje “AMIN, Amen”. Pojeo vuk magarca.

Možda bi mogli odgovoriti “generali”. Oni su uvijek samo izvršavali naredbe pretpostavljenih, makar to bili i političari sumnjive prošlosti. Na kraju krajeva, ova politika je proizvela toliko generala, što je historijska rijetkost u vojnoj praksi.

Predlažem da odgovore konfesionalni vrhovi. Oni su najbliži Božijem znanju, a i ovo je sitacija “Božije volje”. Amin, Amen, rješava sve, i daje odgovore na sve.

Možda ste očekivali da će mudrovati i dati odgovor pisac ovog teksta. Moram Vas razočarati. Neće dati odgovor. Nije on dovoljno pametan, nema zvanje akademika, čin generala, a nije ni konfesionalni sveti lider.

Odgovor će dati tajni sastanak Hrvatske prve političke glave sa ustaškom emigracijom održan u Kanadi. Jasno je naznačeno da teritorija „herceg-bosne“ pripada Hrvatskoj, u skladu sa ratifikovanim sporazumom Tuđman – Izetbegović. Etničko razdvajanje svih funkcija vlasti, mora se dovršiti što hitnije, zbog inicijative Zapada, a i dijela Europskih zemalja, da se sadašnji lideri smijene milom ili silom do kraja 2018 godine. Hrvatska će kurtoazno podržavati Daytonsku tvorevinu dok se ne postigne sporazum o entiteskom razgraničenju. Hercegovina ne smije više biti u žiži interesovanja javnosti, nego se moraju svi navići da je Hercegovina Hrvatska vjekovna teritorija. Rezultati lokalnih izbora odrađeni su u skladu sa dogovorom ( nije navedeno ko se s kim šta dogovorio). Krajina se izdvaja kao distrikt od Sarajevske politike, ekonomski i politički bit će vezana za Hrvatsku. Jedini problem je „crvena Tuzla“ koja mora pasti i biti podijeljena između Hrvata i Bošnjaka.

Ustaški pokret za sada daje povoljne rezultate, te se zahvaljuje „domoljubima“ iz Canade i SAD na svestranoj pomoći. (Informacija uredno registrovana u CIA)

Moj komentar: Dakle, iz ove izjave sve je jasno. Javnosti se nudi banana za tenzije, a iza zatvorenih vrata realizuje se plan „udruženog zločinačkog poduhvata podjele teritorija R BiH. Izetbegović beskrupulozno sa svojim satelitima iz drugih političkih stranaka, realizuje ideju o stvaranju Islamske države sa centralnim dijelom na potezu Sarajevo – Zenica.

Nastavi li se ovako do proljeća, ne bi me iznenadilo da se u periodu Mart – Juni dogodi i oružani sukob između entitetskih oružanih snaga (dogovorno i simbolično) da bi javnost pristala na podjelu teritorija kao garant mira.

Dok građani ubijeđeni akademskim citatima, generalskom poslušnošću i konfesionalnim pozivima na “Amin, Amen” mirno čekaju voz u stanici koji nikad nece doći porušenom prugom, preostaje mi samo da kažem:

“ Putuijte udobno i ne naginjite se kroz prozor”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s