Merjem Erna

PISMO PRIJATELJU *

 

 

Sjećam se, spojila nas ljubav prema domovini, prema ljiljanima i zajedničkim nam korijenima Dobrijeh Bošnjana.
Sjećam se, širili ste miris ljiljana koliko virtualni dunjaluk ima mogućnosti sa Vašeg profilnog zida…

Sjećam se, Bosna Vam bijaše kolijevka, majka, (na koju haman “ne gledamo istim očima”, Vaš citat). Komentara na prve slike u majicama tek u izradi sa ljiljanom na prsima i potpisom grupe AntiDayton…

Sjećam se, prve kahve u malom rudarskom, našem gradiću i svojih riješi upućenih tada, Vama prijatelju. Poziva za posjetu, obećanja za nove kave, kahve i kafe koje ostadoše tek isprazno obećanje, iščekivanje koje se ne ponovi, a mnogo puta ste od tada pohodili naše krajeve… 

Sjećam se, krala sam Vam slike ljiljana, nako vragolasto preuređujući, a Vi ko biva ponosni bili na moje šejtanluke.. 

Sjećam se, bosanstva žestokog i silnog, ljubavi goleme prema rodnoj grudi i silnome Bobovcu, Dvoru, K. Sutjesci, BiH, iskazivanih svakodnevno.. Riječima..
Nikada nismo prešli na ono prijateljsko ‘ti’. Ja iz poštovanja, a Vama nikad nije smetalo što Vas persiram.. Sjećam se još štošta, ali potiskujem sjećanja nekim drugim, svježijim koja ne mogoh ne vidjeti, zaobići, prešutjeti…

Sjećam se, mudro ste još lani prešutjeli Vase mišljenje na dio mog teksta “Povratak kraljice Katarine”… Niste čak ni “silni” lajk ponosa bacili na lanjske ljiljane… I još neke tekstove o zajedničkim nam korijenima, a drugačije vjere, mudro ste prešutjeli. Niste se “očitovali po tom pitanju” kao ni po pitanju šahovnica na Bobovcu i po Kraljevoj Sutjesci. Ne mislite da to nisam primijetila… Čekala sam da sami, jasno i glasno, iskažete svoj cijenjeni sud, a strpljivost se vazda isplati! 

Htjeli ste majicu, sjećam se.. Onu Sinova Bosne sa srednjovjekovnim ljiljanom i porukom ” iz pepela rasteš Republiko ti, sinovi te nikad neće izdati” … Majica nije stigla do Vas iz niza razloga…

Vidite, dragi prijatelju, iako sam izostala sa drugog pohoda na Dvor i Bobovac iz niza privatnih i ljudskih razloga ( i dalje smatram da je nedjelja dan za molitvenu misu ), iako sam među prvima prošetala ljiljane Kraljevom Sutjeskom bez ijednog jedinog problema (čak i samostanom u pratnji kustosa , a ne gvardijana, fra Stjepana Duvnjaka), iako odavno nisam član AntiDayton grupe.

Vidite, ja bih bila ponosna da su mi turili oznaku na slike sa ljiljanima. Ja nisam sa ljiljanima (samo na „fejZbuku“). Ljiljani su sa mnom svugdje!

Djeca čiju ste majicu htjeli ponosno da nosite, djeca koju poznajete, nazivana su po inim portalima svakakvim imenima ( poturice, teroristi, mrzitelji, provokatori, huligani,…) vrijeđana zajedno sa učesnicima istog tog pohoda pod ljiljanima. Na virtualne uvrede i prijetnje Vašim prijateljima, niste se ni virtualno oglasili, pa ni u inbox!

Fizički odsutna, ali duhom prisutna, vrijeđana sam i sama.. Niste se ” očitovali ” ni po tom pitanju, stali u prijateljsku zaštitu svojih prijatelja, čiji stavovi se ne mijenjaju kako vjetar puse! Ne, niste! Bilo Vam je bitnije oprati sa sebe ” poniženje ” zbog oznake na slikama pohoda pod ljiljanima, pravdati na sve strane Vašu ličnu odsutnost, ne uočenu oznaku na Vašem zidu (možda niste dobili notifikaciju o označi, pa su Vas drugi morali upozoriti?!) i nikakvu vezu sa provokatorima, te kukati o uvrijeđenosti i stidu bez da ste utvrdili činjenično stanje događaja toga dana.. Štitili ste, branili i pravdali samo sebe iz samo Vama jasnog razloga… 

Vidite, prijatelju, ja možda nemam fakultet (pa ni onaj travnički ), dobar sam prijatelj, ali sam još bolji neprijatelj kad neko ugrozi moje prijatelje! Branila sam i Vas, mnogo puta, možda to ne znate, a nije ni bitno. Ali, Vi nigdje i nikada niste branili ljiljane i domovinu BiH onda kad je to trebalo! Nikada niste nijednom riječju javno osudili devijacije kroz i u Vašem rodnom kraju! Valjda je bitnije braniti samoga sebe od ,, kompromitiranja, bacanja ljage na obraz, poniženja,, oznakom na slici istih onih kojima ste se na početku nastajanja iste te grupe i sami divili, tapšali po ramenu, podržavali… Ne, niste! Bilo Vam je bitnije oglasiti se na stranici ,, sutjeski vjesnik ,, ispod linka sa slikom kraljice Katarine sa fistanom šahovnice, te i tu zakukati koliko ste se poniženo osjećali… Pod fistanom ljiljana….!

A što se spornih oznaka tiče, to podesite u postavkama na svom profilu, pa vas niko neće moći kompromitovati i ponižavati ljiljanima, arapskim slovima i ko zna čim sve.

Dragi prijatelju, Vama koji ste sinoć prekinuli prijateljstvo i sa mnom, a što Vam ne zamjerim nimalo, đubre sam i nisam Čovjek, ali Vi ste izdali nešto oko čega domoljub, bosnoljub, Dobri Bošnjanin ne bi smio imati ni najmanju dilemu, a to nas valjda čini Čovjekom, insanom, namli i ponosnim Bosancem! 

Ili jesi, ili nisi!

Bošnjanka po korijenima. 
Bosanka po domovini.
Muslimanka po vjeri.
Ponosno šrila, širim i širit ću miris ljiljana dok mi posljednji damar bije! 

Ličnu izdaju mogu da oprostim, ali izdaju domovine, kraljevskog ljiljana i prijatelja, ne praštam nikome! 
Svako dobro Vam želim i drugi put razgledajte i po zidovima katedrala bosanskih. Možda uočite nešto što do prije par dana niste…

______________________________

* Pismo-lekcija (lekcija iz predmeta Humanost, Hrabrost, Poštenje, Pravi bosanski Patriotizam)  “prijatelju”, Miši Radiću, davno pročitanom bosanskom “patrioti”. Pismo odiše ljepotom bosanske duševnosti i dokazuje svu svoju obzirnost, čak i u slučaju kada tu finoću i obzirnost vinovnik nepravde i, ustvari izdaje Bosne, Mišo Radić zbog svoje perfidnosti ni po čemu ne zaslužuje. (Opaska autora bloga M.H.)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s