Edina Bašić

Narod kaže: počisti smeće prvo po svome dvorištu!

Mnogi bosanski patrioti griješe u osnovnoj stvari: poistovjećuju turističke ture po Bosni sa efektima koji ukazuju na dogođene promjene zahvaljujući njihovim aktivnostima. Ako nema promjena riječ je ispraznoj demagogiji. Dakle, riječ je o jeftinom populizmu i dodvoravanju radi lajkova na Fejsbuku. Pravi patriot ne treba ničije lajkanje i zahvalnost, sretan je kad vidi da je dao svoj doprinos osmijehu na licu nekog djeteta nakon što ga je bar jednom nahranio ili, što je mnogo bitnije, pomogao njegovom ocu da se zaposli, da se izbori za neko oduzeto mu pravo i društvenu privilegiju.
S obzirom da sam iz Kraljeve Sutjeske poznajem skoro sve Sutješčane i poznato mi je koliko i šta je ko od njih učinio na zaštiti Bobovca – osim mene, niko ništa. Ako griješim neka se jave i demantuju me. Između priče i djela zjapi ambis.
Gdje su ti vajni Sutješčani da svojim bar napisanim slovom oglase se u medijima i pred svojim prijateljima (kojima se bestidno na sve moguće načine ulaguju da bi ih fascinirali svojim bosanstvom) dokažu primjerom i djelom da zaista ne samo vole već i štite Kraljevski Grad Bobovac? Bilo bi vrlo interesantno da se neki od tih vrlih Sutješčaka/Sutješčana isprsio na putu i zapriječio katoličkoj ili turkofilnoj najezdi na Bobovac, najezdi onih koji antibosanskim ornamentima i simbolima i zastavama veličaju okupatora i uništitelja Bosne?
Prozvani ste i jasno je da ćete se prepoznati, a sad pred javnošću dokažite šta ste konkretno do sada uradil? Ili ćete dokazati da niste prozvani tek tako, slučajno.
A najviše očekujem od nas svih, da svako po svom toru oplete.
Evo ja ću prva: SDA iz Vareša dade monopol nad Bobovcem Ibrišimoviću i njegovom privatnom turističkom gazdinstvu, pod krinkom “čuvari bosanske krune”, k’o fol za sve seljane okolnih mjesta. Taj isti svake godine podupire turkofile, te uče dove po Bobovcu takozvanim šehidima, a u stvari slave turske osvajače! I niko se ne buni ni iz IVZ, niti narod, niti pojedinci. A mene to boli! Bobovac trebamo kao kamen temeljac naše države da čuvamo od bilo kog i čijeg agresora!
Eh, hajmo dalje. Narod kaže: počisti smeće prvo po svome dvorištu, pa ja sada primjenjujem: Hajmo Mišo Radiću, ne čuh vas da ste se oglasili ni jednom rječju, kod slučaja, dizanja zastave na brdu Krst. Ne čuh vas da ste se oglasili ni o izjavama fra-Duvnjaka, a veliki ste Bosanac, bar se tako izjašnjavate. Svugdje vas ima, na svim stranama, ispada poznate cijelu Bosnu. Ali ja ne vidjeh neke fajde od toga. Nema vas ni na Bobovcu kada se nose ljiljani, pa makar to bila i grupa Anti-Dayton. Ne čuh vas da ste se oglasili, već godinam stoji šahovnica iscrtana na starom domu (kod starog kina) ne bode vas to u oči? Meni to već odavno bode oči. Ne pročitah da nešto bar mumljate protiv svih tih pojava, a imali biste pravo, jer se izjašnjavate kao Sutješčanin. Ja mrmljam, gunđam i ratujem otvoreno na svakom polju, ali sa razlikom, – ratujem javno i na djelu.
Nikog od prozvanih ne čuh da je riječ potrošio o pohodima ustaškim na Bobovac, svake godine na dan pokolja-ustaških zlodjela u Stupnom Dolu. Pa hajd’ što se ne buni niko od bosanskih katolika, mogu nekako i razumjeti, ali šute domaći, šute domaće izdajice iz tora SDA i u Kaknju i u Varešu. Dokle!?
Virtualni rat je otvoren, očekujem paljbu i protivargumente. Samo tako možemo naprijed, da jedni druge kritikujemo i samokritično se osvrnemo na devijacije u vlastitoj sredini. A ne da se jedni drugima lažno dodvoravamo. I fra-Duvnjak može samo biti sretan da nisam imala ovaj put vremena da mu svratim na kafu, ili kavu. Ali hajde nadoknadićemo to. A našeg Mandru ću posebno pozdraviti, ili poselamiti, možda mu je tako draže. Nemadoh vremena ni do njega da svratim, ali drugi put mi neće omaći. Pa da i njega priupitam:
je li to on kao Bakir mislio je Bosna samo Kakanj. A okolina zajedno sa Bobovcem samo predgrađe, periferija, zajedno sa Kr. Sutjeskom?
Ovoliko za sada o ostalim aktivistima u sljedećem izdanju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s