PREŠUĆENI GENOCID: Masakrirao je 10 milijuna ljudi, a jedva ste čuli za njega

http://net.hr/danas/svijet/presuceni-genocid-dobro-ga-pogledajte-masakrirao-je-10-milijuna-ljudi-a-jedva-ste-culi-za-njega/

Kada vidite ovo lice ili čujete njegovo ime trebali bi osjetiti jezu kao kad čujete imena Hitlera ili Pola Pota. On je ubio barem 10 milijuna ljudi i to na svom imanju.

To imanje je Kongo, koje je belgijski kralj Leopold II zakonom pretvorio u privatan posjed. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja kolonizacije Azije i Afrike, skrasio se u Kongu. Kupio ga je i porobio sve ljude, pretvarajući cijelu zemlju u osobnu plantažu robova.

 

Prerušio je svoje poslovne transakcije u „dobrotvorne“, a tiraniju je nazvao pokrštavanjem i napretkom. U stvari, porobljavanjem je dolazio do besplatne radne snage kako bi iz Konga izvukao sve prirodne resusre – bakar, bjelokost, sirovu gumu, zlato dijamante… Belgija ( parlamentarna monarhija) od toga nije imala koristi – sav prihod je išao ravni kralju.

Za svoj teror je imao i privatnu vojsku. Metode su bile brutalne – mučenja, smaknuća…

Sjekli šake čitavim obiteljima. Onima kojima nisu skupili dovoljno gume odsjekli bi šaku. I njima i njihovoj djeci – kako bi vojnici mogli pokazati nadređenima da nisu trošili metke nepotrebno. Za najmanje prekršaje se ubijalo. Glave prekršitelja, ali i njihovih supružnika i djece često su nabijane na palisade sela.

I ne, nije u pitanju neki opskurni kralj iz daleke prošlosti. Belgijom je vladao do 1909.

Žrtve imperijalizma su nevidljive.

Koliko je Kongoanaca stradalo, ne zna se, ali procjenjuje se najmanje 10 milijuna. U to se ne ubrajaju milijuni osakaćenih. Kralj Leopold nije dio povijesnih lekcija o tiraniji, kao što je holokaust. On je dio duge povijesti kolonijalizma, imperijalizma, ropstva i genocida u Africi. Kralj Leopold je ubijao “samo” Afrikance. Nije da nedostaje izvora kako bi se moglo učiti o “bijelom kralju crne smrti”, kako je nazvan. Njegovi suvremenici su itekako osuđivali krvoloka. I Mark Twain napisao je satiru o Leopoldu pod nazivom „Monolog Kralja Leopolda” gdje ismijava kraljevo zagovaranje vladavine terora, uglavnom kroz Leopoldove vlastite riječi. Ima čak 49 stranica. Ali, u školama se čita o Huckelberryju Finnu. Upravo je međunarodni pritisak natjerao Leopolda II da vrati upravljanje Kongom Belgijskoj civilnoj upravi.

Veliki katolici – žrtve slagali u križ

Nije Leopold bio jedini izvor zla u Kongu. Imao je generale i vojnike koji su izvršavali njegove zapovjedi i sprovodili zakone. Danas se sablažnjavamo oko građanskih ratova u Africi i genocida koje zaraćene strane provode. No upravo je kralj Leopold uspostavio vojsku koja ne ratuje nego masakrira. On je usadio mehanizme i sustav prema kojem se svatko drugačijeg shvaćanja smatra životinjom. U njegovo vrijeme genocid je opravdavalo katoličanstvo (vojnici pišu časniku kako su “članove obitelji kriminalca prikucali za palisade tako da čine križ)  a , danas su u pitanju pripadnost plemenu, religiji, stranci …

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s