Izrael je u suštini antisemitska država

http://exyuvoice.com/category/analize/izrael-je-u-sustini-antisemitska-drzava

Feb 17 2016

Piše i priredio: Amir Telibećirović

Ne tako davno izrečena bombastična izjava iskusnog ratnog zločinca, fašiste po ideološkom opredjeljenju, manipulatora po hobiju, teroriste po seksualnom uvjerenju i licemjera po naravi, to jest Benjamina Netanyahua Bibija, koju su preko izraelskog časopisa Haaretz, prenijeli mnogi mediji po svijetu, možda ima i jedan zanemareni ugao priče koji bi trebalo razjasniti.

Da se prije toga podsjetimo, Netanyahu je pokušao da Palestince okrivi za holokaust nad evropskim Jevrejima, aboliravši samog Hitlera pritom, rekavši kako je Hitler samo želio da iseli ondašnje Jevreje iz Evrope, ali ne i da ih pobije. Sami se stoga zapitajte, da je to javno izrekao bilo ko u svijetu, a da taj ‘bilo ko’ nije Izraelac niti Jevrej, kakva bi se prateća frtutma digla? Znamo već, pljuštale bi optužbe, javna hajka, taj neko bi začas bio proglašen antisemitom, negatorom holokausta, nacistom, možda bi ostao bez posla, ili čak bio pozvan na sud i tako dalje.

Dešavalo se tako nešto bezbroj puta. Ali ovaj put, u Hitlerovu zaštitu je stao izraelski premijer Netanyahu, kao osoba koja svako malo nekoga javno proglasi za antisemita. Njegov upadljivi prezir prema svim Palestincima, kao i mržnja ka bilo kome ko mu ne povlađuje, već su i međunarodno poznati i jasni, pa ne trebamo ovdje previše o tome. Zapravo se radi o tome da ovakva njegova izjava nakon niza krvavih godina što ih je ostavio za sobom, skupa sa masovnim ubistvima, temeljitim destrukcijama, otvorenim rasizmom, ne bi trebalo nikoga da čudi. Pa ipak ima onih koji se ili čude, ili nakratko zgražaju ili pokušavaju da to sve svedu samo na Netanyahuov verbalni gaf, ili da svedu sve samo na njega, ne i na službenu izraelsku politiku. Takvih osoba ima dosta u BiH i širom našeg regiona, što se pokazalo u nekim domaćim medijima, te diljem internet foruma, u komentarima, izjavama, reagovanjima. Riječ je najviše o onima koji sebe nazivaju građanski orijentisanima, tolerantnima, pravednima, demokratama, nenasilnima, šarmantnim, duhovitim miroljupcima. Onima koji vrijebaju skoro svaku priliku da neku poznatu ličnost javno prikažu kao, šovinistu, nacistu ili antisemita što se bavi “revizijom” holokausta ili Drugog svjetskog rata, i tako sebe prikažu kao “pravedne antifašiste.” Kada su u Sarajevu prije nekoliko godina održane ulične demonstracije kao reakcija na masovno ubijanje civila u pojasu Gaze, neko je nosio transparent na kojem je heksagram (pogrešno predstavljem pod nazivom Davidova zvijezda) sa izraelske zastave, izjednačen sa nacističkom svastikom. Neki od spomenutih domaćih “pravednika” su smatrali kako je to degutantno i uvredljivo za lokalne Jevreje. Recimo da nisu bili dovoljno obavješteni o stvarnom značenju i jednog i drugog simbola, jer to mnogi zaista i ne znaju pošto se rijetko govori o tome, ali veći je problem što nisu shvatili težinu i preciznost poruke sadržane u takvom transparentu.

Nisu shvatili – (ili nisu željeli da shvate) kako je to stvarno tako. Izrael kao državni aparat jeste nacistička organizacija, pored ostalog. Netanyahuova izjava o Hitleru samo je jedan dokaz među brojnim drugima. Dokaza, dokumentacije, potvrda, istraživanja ima bezbroj. Prije nego što se neko zapita kako jevrejska država – (uslovno rečeno), usput i ‘demokratska,’ može biti nacistička, vrijeme je da krenemo sa pojašnjenjima. Ili recimo, kako Bibi Netanyahu, koji je, uslovno rečeno, Jevrej, ili samo ima ličnu imenicu koja ga nesigurno svrstava među Jevreje, može biti Hitlerov pokrovitelj, i riječima i djelima. Ide objašnjenje kako to ne bi trebalo biti naročito čudno. Ovo zapravo nije ‘otkrivanje tople vode,’ ovo je više podsjećanje na nešto od čega barem pola svijeta boli glava, već decenijama. Drugim riječima – ništa novo, ali je potrebno podsjećati većinski zaboravnu javnost, naročito već spomenute kompleksaše i samoproglašene pravednike. Pogotovo sada, kada se nisu oglasili ni u dovoljnom broju, niti dovoljno glasno na Netanyahuovu zaljubljenost u Hitlera, a kako to inače rade.

Premalo domaćih novinara zna za stvarno značenje pojma – Semiti

Teško je izbjeći takozvane teorije zavjere u priči o izraelskim marifetlucima, sa naglaskom na izraelskom premijeru. Zato ćemo ih ovdje barem probati svesti na minimum. Iako je jasna poveznica kontroverzne dinastije Rothschild i sa cionističkom ideologijom i sa nacizmom, nećemo zalaziti u njihovo rodoslovlje, pošto toga ima širom interneta i biblioteka. Koga zanima, može sam čitati ili studirati sve to, materijala ima dovoljno, kao i poveznica sa današnjima zbivanjima. O tome da je cionizam opasna politička ideologija, također ima dovoljno dostupnog materijala, čak obilje istog. Ali za ovaj konkretni Bibijev – (ko mu dade takav kretenski nadimak) slučaj, nije zgoreg podsjetiti kako je jedan od simbola zloglasne izraelske tajne policije Mossad, preuzet, ili posuđen, od njemačkih nacista.

Ultradesničarski pokret Lehava pri uličnom ispoljavanju nacizma

Možda ste čuli za ekstremno-šovinistički pokret u Izraelu pod nazivom – Lehava. Pokret se javno, otvoreno i slobodno zalaže za apsolutnu segregaciju Jevreja od nejevreja, fizički napadajući na ulici osobe iz takozvanih mješovitih brakova. Nastupaju u crnim majicama, ošišani kao neonacistički skinheadsi na Zapadu, urlaju, vrište, vrijeđaju i batinaju, a salutiranje im je vrlo slično kao kod nekadašnjih crnokošuljaša, koji su proganjali Jevreje i Rome širom Evrope.

Sudeći po reakcijama u javnosti ili običnim razgovorima, dio bh. populacije nije dovoljno obaviješten o pojmu: semitski narodi. Zato u BiH, ali i drugdje, taj se termin pogrešno odnosi samo na Jevreje. Nerijetko i oni koji to znaju, usljed kinematografskog, literarnog i medijskog ponavljanja kroz propagandu, i dalje to vežu za jednu populaciju. Pa da se podsjetimo. Semitski narodi su i Arapi – (samim tim i Palestinci), Aramejci, djelimično Etiopljani, poneka manja plemena u Indiji i, naravno Hebreji, odnosno Jevreji. Bilo je u drevnoj prošlosti još semitskih naroda, koji su postepeno asimilirani ili raseljavani drugdje. Danas su najpoznatiji i najzastupljeniji Semiti – Jevreji i Arapi.

Antisemit je znači neko ko ne podnosi, mrzi, ugnjetava ili prezire pripadnike određenog semitskog naroda. Antisemizam kao ideologija, starija je od nacizma, nije rođena sa njim, i može biti selektivna. Ponekad je netrpeljivost više usmjerena prema Palestincima ili Arapima općenito, a nekad više prema Jevrejima. Određeni broj državljana Izraela, definitivno ne svi, javno ili diskretno, izražavaju mržnju ka Palestincima. Ponekad prema svim Arapima generalno. Na taj način su antisemiti, iako neki od njih možda toga nisu ni svjesni. Oni Jevreji koji preziru, progone ili sasvim mrze Arape, istovremeno preziru dio jevrejskog nasljeđa, odnosno mrze dio sebe na određeni način. Sa Arapima oni dijele srodno nasljeđe u historijskom, jezičkom, vjerskom, geografskom, rasnom i kulturološkom smislu. Kada se sagledaju svi napadi na Gazu, ili na Palestince u drugim krajevima, ili čak Libance, uz prateće masovne pokolje, posebno male djece, jasno je da izraelski tenkovi, avijacija i mornarica ne gađaju te ljude zbog izvikanog i kontroverznog pokreta Hamas, ili Hezbollaha u Libanu, nego zbog protjerivanja Palestinaca, radi proširenja cionističke teritorije. Sve se to uklapa u definiciju antisemitizma, što će reći da je program izraelske države antisemitski.

Cionizam kao ideologija i temelj modernog Izraela, ima antisemitske poglede na svijet, jer promiče fanatizam, mržnju, isključivost i rasizam. U samom Izraelu, ima dosta ljudi, čak i organizovane opozicije koja se protivi svemu ovome, ali su ti ljudi uglavnom slabog političkog i društvenog uticaja, a i sami su pod pritiskom od strane dominantne tamošnje desničarske politike.

Naci-onizam

Srodnost Hitlerovog vojnog orla sa Mossadovim grbomIzrael na jedan način jeste i antijevrejska kreacija. Apsurdno ili ne, ali bombardovanjem Gaze, okupacijom drugih dijelova palestinske teritorije, masovnim hapšenjima Palestinaca na Zapadnoj obali, Jafi, Hebronu i drugdje, rušenjem arapskih crkava i džamija, protjerivanjem stanovništva i njihovim zatvaranjem u geta, napadima na Liban, Egipat, Siriju, Jordan, i sve to decenijama, svjesno izaziva antisemitizam usmjeren protiv Jevreja u drugim dijelovima svijeta. Naglašena je riječ – svjesno, jer Benjamin Netanyahu, kao i preminuli ratni zločinac Ariel Sharon, te brojni drugi izraelski političari iz prošlosti i sadašnjosti, najvjerovatnije su svjesni toga. Vrlo je mala vjerovatnoća da ne znaju šta rade. Recimo, kada zbog masovnih zločina nad Palestincima, neki neonacista, radikalni Arap ili musliman, ili kršćanski fanatik, napadne nekog nedužnog Jevreja bilo gdje daleko od Izraela, ili ako demolira lokalnu sinagogu, onda Netanyahu i ostali izraelski političari imaju razloga za slavlje, jer mogu ponovo zloupotrebljavati holokaust i antisemitizam. Prema jednoj od definicija, onaj ko svjesno izaziva antisemitizam, i sam se može smatrati antisemitom, neovisno od njegove etničke pripadnosti. Dakle, Netanyahu, izraelski oficiri, i članovi izraelske vlade su antisemiti, a istovremeno i antijevreji.

Nepravedno i nepravilno je nazivati Izrael – “Jevrejska država.” Treba koristiti logičan naziv – “Cionistička država.” Na kraju krajeva, i sami političari Izraela za sebe ponosno kažu da su cionisti. Osim onih Jevreja koji su indirektne žrtve svih dosadašnjih izraelskih političkih režima, ne samo ovog aktuelnog, ima dosta Jevreja koji su direktne žrtve cionističke politike. Možemo ih onako ugrubo svrstati u religiozne Jevreje i sekularne Jevreje. Zajedničko za obje skupine je to što javno prozivaju i cionizam i državu Izrael zbog svih njenih zločina. Među religioznim Jevrejima, dva najaktivnija pokreta su Neturei karta i True-Torah Jews. Oni okupljaju više hiljada ortodoksnih jevrejskih rabina, koji smatraju, prema tumačenju Tore, da je Izrael kao materijalna država, zapravo nastao suprotno učenju Tore, i da je cionizam antijudejska filozofija koja ima šovinistički, ratnički i fizički program, nikako duhovni. Oni se opiru izraelskoj državi u ime judaizma i Tore. Slažu se da je ta država lažna, ‘obećana zemlja’ za Jevreje svijeta, pored ostalog i zato što je napravljena na tuđoj, to jest, otetoj zemlji.

Ovi rabini insistiraju na traženju duhovnog Izraela, u srcima i vjeri, umjesto fizičke i vještačke izraelske države, napominjući kako Jevreji mogu živjeti u bilo kojoj zemlji svijeta kao manjine sve dok imaju vjerska i ostala prava, i dok nisu progonjeni. Današnja izraelska politika donekle toleriše ove rabine, ali su mnogi od njih hapšeni i zlostavljani od strane izraelske policije. Među sekularnim Jevrejima koji se širom sijeta protive ili izraelskoj politici ili državi u cjelini, ima dosta uglednih univerzitetskih profesora, intelektualaca, književnika, pravnika, naučnika, mirovnih aktivista i novinara. Evo imena samo nekih od najaktivnijih. Tu su i poneki što nisu više među živima. Bili bi to: Norman Finkelstein, Richard Goldstone, Noam Chomsky, Albert Einstein, Rachel Corrie, Ari Folman, Uri Avnery… Lista imena je naravno daleko veća. Oni su bili, ili su još uvijek, pod pritiskom izraelskih lobija na razne načine, zbog svoje iskrenosti, te svojih anti-izraelskih ili anti-cionističkih javno izraženih stavova, i zbog svog antifašizma. Norman Finkelstein je zbog toga uhapšen u New Yorku. Djevojka Rachel Corrie je 2003. godine ubijena u Palestini dok je svojim tijelom branila rušenje kuća palestinskih civila. Pregazio ju je izraelski bager. Na sve njih, i na religijske, i na sekularne Jevreje, koji ne podržavaju ni Izrael ni cionizam, vrši se veliki pritisak, što je još jedna u nizu brojnih potvrda kako je država Izrael, pored ostalog, i antijevrejska, koliko god vam to možda zvučalo paradoksalno. Sve je ovo potvrdio i bivši izraelski vojnik, Miko Peled, sin nekadašnjeg vojnog generala izraelske armije, koji je vojsku napustio kada se osvjedočio izraelskoj agresiji na Liban 1982. godine. Od tada putuje po svijetu i drži javna predavanja protiv cionizma, usput objašnjavajući kako Izrael nije nastao zbog zaštite Jevreja svijeta, nego zbog bogataške i političke moći, otimačine i ekspanzije, a sve kroz propagandne laži i manipulaciju osjećajima onih Jevreja koji su preživjeli holokaust u Evropi. Moguće je da niko od prominentnih Jevreja i bivših žitelja Izraela nije toliko aktivan širom svijeta kao ovaj bivši vojnik, Miko Peled. On je usput imao priliku da iznutra vidi kako djeluje izraelska politika i armada. Njemu čak ni izraelske vlasti ne mogu doskočiti, iako ga povremeno nazivaju izdajnikom. Potražite njegova poučna predavanja na internetu.

Pro-izraelski znači antijevrejski

modd

Dakle, jasno je sljedeće: država Izrael i cionizam kao ideologija su antijevrejske i antisemitske, a usput su jedan od uzroka antisemitizma kod ne-jevrejskih populacija u svijetu. Svi oni koji u bliskoj budućnosti budu pravdali akcije izraelske vojske, naročito avijacije, akcijama palestinskog pokreta Hamas, neka znaju da pravdaju Hitlera, koji je kao izgovor koristio „provokacije“ vojske u Poljskoj 1939. godine ili jevrejski otpor u Varšavskom getu, ili uklanjanjem boljševičkih terorističkih grupa. Ako i dalje ne vjerujete, pitajte Netanyahua. On je taj koji javno pravda Hitlera.

Pritom, Netanyahu je očito zahvalan Hitleru i za protjerivanje, s obzirom da Bibi podržava etničko čišćenje Jevreja iz Evrope, radi njihovog naseljavanja u današnjem Izraelu, u tuđe kuće, tuđe bašče, tuđe avlije, prethodno otete naravno. Poslije Netanyahu i ostala bratija iz Tel Aviva može doseljene Jevreje da koristi za žrtvovanje i topovsko meso, kao i prije. Ne zaboravimo da je Bibi Netanyahu nakon napada na redakciju Charlie Hebdo u Parizu, probao da iskoristi nastalu gužvu i pozove francuske Jevreje da se dosele u Izrael. Drugim riječima, stari antisemit je ponovo pozivao na etničko čišćenje evropskih Jevreja. Masovni pokolji palestinske i druge djece, protjerivanja ljudi iz njihovih domova i uništenje kompletnih naselja koje vrši izraelska vojska policija i nelegalni doseljenici, imaju veze sa operacijama Hamasa i Hezbollaha onoliko koliko su Hitlerove akcije nekad imale veze sa radikalnim komunističkim pokretima u istočnoj Evropi, ili sa pokretima otpora u Zapadnoj Evropi.

Dragi naši samoproglašeni ljevičari, kada pokušate pravdati desničarske vlasti Izraela, bilo vojne ili civilne, branite zapravo moderni fašizam. Ovaj moderni se razlikuje od onog starog po tome što se ovaj sadašnji krije iza pojmova kao što su – demokratija, antisemitizam, borba protiv terorizma, ljudska prava, sekularnost, sloboda govora, pluralizam, socijalna ravnopravnost, te ostalim verbalnim podvalama, da ne kažemo lažima. Nije zgoreg podsjetiti se na period aparthejda u Južnoj Africi.

Neki ljevičari koji danas pravdaju izraelsku politiku, a bili su protiv hapšenja Nelsona Mandele kao i apartheida, ili ne znaju ili zaboravljaju da je Izrael podržavao rasno zasnovani južnoafrički aparthejd dok je trajao. Zato je bilo licemjerno – (blago rečeno) gledati izraelske političare na sprovodu Nelsona Mandele. Zbog toga i ne čudi da aparthejd legalno postoji u današnjoj izraelskoj državi. Kako se ubuduće postaviti prema svim ovim činjenicama, dalje je do vas, odnosno do nas. Do svakog od nas, kako god se izjašnjavali ili zvali.

____________________

1. slika: Bibijeva zaslijepljenost mržnjom

2. slika: Ultradesničarski pokret Lehava pri uličnom ispoljavanju nacizma

3. slika: Srodnost Hitlerovog vojnog orla sa Mossadovim grbom

4. slika: Mossadov logotip pozajmljen od nacista 

.


Amir Telibećirović

Amir Telibećirović živi u Sarajevu, radi kao slobodni novinar i turistički vodič (za tour operatera Rick Steves iz Seattla, koji organizira edukativne ture za posjetioce od Ljubljane do Mostara). S vremena na vrijeme sarađuje sa domaćim magazinima (“Start BiH”, “Slobodna Bosna”, “Behar”), te portalima, stranim (Common Ground News Service, The Daily Star, Los Angeles Time, Masress, Independent) i domaćim (E-novine, Peščanik, Tačno.net, site Solonov polis itd.). Autor je knjige o hronologiji opsade Sarajeva, a urednik Ex-Yu Voicea od samoga početka.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s