Marjan Hajnal

EHUD OLMERT U BUVARI

NOVOST U POVIJESTI BLISKOG ISTOKA

Prvi put da Predsjednik Vlade Izraela ode na robiju

olmert

Ćao Olmert! Od danas (15.2.2016) konačno u zatvoru! Ruka sa specifikama ženske ruke. Ruka koja je potpisala nalog da se sravne dijelovi Bejruta i Gaze. U biografjji piše da je završio (nažalost) filozofiju i psihologiju. Utoliko gore što je, navodno, i pravnik. Prvi predsjednik Vlade Izraela koji je došao na vlast iz nevojnih struktura.

Sticajem okolnosti i usuda 1995. dijelio sam s njim radni prostor (u istoj zgradi) Opštine Jerusalim gdje sam postavljen za šefa Urbanističkog arhiva. Otpustio me Olmert, tada u ulozi gradonačelnika. Nije bitno što sam inovirao arhiv. Nisam mogao izdržati među lopovima koji su ispod stola uzimali mito za građevinske dozvole, otišao sam među arheologe. Od tamo me zbog restrikcija skupa sa drugih 500 radnika Centralnog arheološkog instituta otpušta Bibi Netanyhu. Nije bitno što sam bio uspješan i pronašao mozaik. Bibi je nastavljač aparthejda i rušenja Gaze. Iskreno se nadam da će se uskoro i on naći iza rešetaka. Pravda je spora, ali nije još poslana u arhiv.

Pored svih negativnosti, lijepo je uvjeriti se da funkcionira nezavisno sudstvo. Ujedno, to je pokazatelj snage demokratije i poštivanja slova zakona. Policiju niko ne može ucijeniti. Olmert je godinama na sve načine pokušavao eskivirati presudu koja će ga odvesti do narandžastog zatvoreničkog kombinezona.

Ćao, bivši šefe! Mislio si da si laf. A ispao si, znaš, sa tom rukom. Prljavom od zločina i kriminala.

Za inat onim gadovima koji su i moje ime pokušali svaliti u blato olmertizma i bibizma, moram im poručiti, da počinjem cijeniti neke aspekte cionističkog zakonodavstva. Trebalo bi stvarno biti cionist pa pokušati opisati koliko je Izrael krvario  tokom svoje povijesti i koliko krvari danas. Ali, veći cionisti od samih cionista sjede u Teheranu, Ankari, Rijadu, Moskvi, Berlinu, Vašingtonu… Pa, i u Sarajevu.

Ćao Olmert! Iskreno se nadam da u buvari (iz koje bih volio da ne izađeš živ) ima buha i da će te prilično izjesti. Nisam zloban, ali, u ime nekog prava i pravde želim da se u takvoj sličnoj buvari nađu i oni koji te najviše mrze, ne razumijevajući ništa osim govora slijepe mržnje. Ko zna, možda dobijem želju da te posjetim. Da ti pričam kako Zemlja jedna imade, koju ne priznaješ. Možda ćeš razumjeti da taj pozdrav rukom ima i jedno sasvim drugo značenje.

_________________

Vidjeti slično:

http://www.visoko.co.ba/arhiva/kolumne/marjan-hajnal/1071-suprotstavljen-ratnim-zločincima

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s