Igor Galo

Rotation of Kutija 12_Most (2)

DEMOKRACIJA “GRBAVO ROĐENE” DRŽAVE

Pismo, 12.2.2016.

Sad smo zajedno u klubu, a gdje se nosimo, drugo je pitanje. Veli  pjesnik: „Onaj koji ove godine umre – dogodine je miran.“

Uglavnom, čini se da nas kao generaciju ali i kao narode na ovim prostorima stižu kombinirane tegobe na svim frontovima. Tuga je što nema pravog fronta prema ovom što nam se događa u javnoj, društvenoj i političkoj sferi na cijelom nekadašnjem NAŠEM prostoru. Tekstovi koje uglavnom čitamo su uglavnom „ubitačni“, a  konstatacija se može podijeliti na „ubi“ i „tačno“, pa što tko odabere.   

Ova vrsta demokracije (demokrature, kako ju je točno opisao Predrag Matvejević prije više od 20 godina) koja se kod nas valja ulicama i institucijama ove “grbavo rođene” države ne obećava mnogo, čak možda i zastrašuje mnoge – mene baš i  ne, to je ipak čopor i samo u čoporu su jaki. Tko je imao oči i malo mozga sve se dobro dalo vidjeti još početkom devedesetih. Sad se samo zaokružilo i realiziralo u svojoj prvobitnoj zamisli – otjelovljenju nikad prežaljene NDH, sa istim stanjem svijesti, zločinačkih ideja i revanšizma prema svima onima kojima se mozgovi  NISU smrzli (izbetonirali) u maju 1945,  u trenutku kad im se ta državotvornost tragično i zasluženo obila o glavu. U tim idejama pameti nije bilo, nema,  niti će je ikada biti, pa nije moglo biti niti otrežnjenja, a tek o domoljublju da ti zborim, kakva je to tek farsa … Konačno je s uspostavom ove Vlade na čelu sa T. Karamarkom i T. Oreškovićem  hrvatska dijaspora od Australije, preko Amerike, Kanade, Njemačke i uz pomoć združenih snaga popova pod komandom Vatikana, realizirala sebi svoju sanjanu i nikad prežaljenu državu na istoj zatucanoj, zločinačkoj ideji  – s tim da njenu sudbinu oni neće dijeliti niti je ispaštati – to ćemo sve platiti mi građani Hrvatske, a naročito mi Hrvati.  Na isti način kako smo to platili i nakon 1945. Naše državotvorne ideje pod patronatom manipulatora moćnih sila najprije plaćaju životima ne-Hrvati (Srbi, Židovi) prvenstveno, a u konačnici mi – sad već možemo reći po drugi put u ovoj kratkoj povijesti od sedamdesetak godina … Dodatna muka koju nosimo je ta da naše tz. lijeve stranke nisu bile dorasle da se nose sa zlom koje je već metastaziralo u sve vitalne organe ovog jadnog društva – koje ni u ideji nije bilo zdravo.

Piše Njegoš davnih dana “Velja kruška u grlu zapade” ,  a umni narod dodaje da “grbavo rođeno vrijeme ne popravlja”.  Pojesti će se ta tvorevina sama iznutra i time samo-dovršiti kad već nema dovoljno vlastite svijesti i snage da se zlu suprotstavi – Ja, naivno  vjerujem da je ima ali se još nije aktivirala, a možda ta snaga i intelekt misli da to sve skupa ne vrijedi truda … čemu takva tvor-evina!

KomUnalac-Lastovo97

KomUnalac-Lastovo97

Zloglasno U čak i na lokalnom autobusu komunalnog poduzeća na Lastovu

Pavelic-Hitler-Bordo

Pavelić-Hitler-Bordo

Karikatura Borivoja Dovnikovića Borde iz 1996 godine koja prikazuje Antu Pavelića i Hitlera na oblaku gdje Hitler veli: „Blago tebi Ante, ti se imaš gdje vratiti“.

Vila UBabin Potok-1997

Vila UBabin Potok-1997

„Vila U“ iz 1997 u Babinom Potoku, Lika.

Vizitka-NDH-Ante Vukic

Vizitka-NDH-Ante Vukić

Vizit karta osobe koja je otela kuću u Babinom Potoku. To je bio program … karte, zemljovidi su tiskani u granicama sanjane „Velike Hrvatske“

Srdačno iz Pule

P.S. Dobio sam poziv od Nebojše Jovanovića, koji ima namjeru prirediti monografiju o Hajrudinu Šibi Krvavcu,  kako bi opisao svoje viđenje suradnje i druženja …Drago mi je da je u Bosni pokrenuta ta inicijativa, malo nas je živih iz njegove najbliže ekipe koji mogu nešto suvislo svjedočiti o njemu i to treba podržati. Međutim, mislim da ću ja ipak sva moja iskustva opisati na drugom mjestu. U prilogu-malo romantike u foto izdanju.

Rotation of Valter brani Sarajevo_ 001 (1)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s