STRANKA PENZIONERA UMIROVLJENIKA BIH

SARAJEVO

Azize Šaćirbegović br. 2.

 

 

Tužna bosansko-hercegovačka zbilja

Državni zamorčići: PENZIONERI SIROMASI

 

Narodna izreka „Nije mi krivo na malo, ali mi je krivo na nepravdu“, zaista može biti polazište za prikaz stanja i prilika ogromne većine stanovništva, da li i građana, države s dva entiteta i entiteta u bezdržavnosti i svakojakom besmislu. Od socijale bez socijale do obespravljenja esencijalnih ljudskih prava. Sve sto u oblandi navodne i nigdje viđene demokratije! Ova država za žitelje ima , uz izuzetak vještački stvorene elite, SAMO žrtve nerazumne i nemilosrdne politike vladajućih struktura. Vrijedi li isticanja da je, u polazištu, gradnja državnog određenja i postojanja, samo i prije svega, konvencija građana o ustrojstvu države kao najjednostavnijeg oblika regulisanja ljudskih odnosa?  Iznad toga sve bi moralo biti društvenom nadgradnjom, a u skladu s proizvodnim i stvaralačkim sposobnostima i mogućnostima nikog drugog do spomenutih, zainteresiranih građana. Sve drugo je besmisleno.

I, dakako, ovaj tekst ni slučajno nije spisak svih nevolja nedržave i njenih žitelja, još manje putokaz ka nečemu što bi bilo smisleno trasiranje izlaza iz ne nevolja, nego katastrofe, ali je naprosto činjenično da su, u BIH, radništvo i proizvodnja naprosto i ekonomsko-politički samoubilački uništeni pa su nosioci rada izbačeni na ulice, a sredstva rada uništena (primjeri su Feroelektro, Unigradnja, Hirogradnja, Zora, Krivaja – Zavidovići, Konjuh – Živinice, Famos, Pretis, željezare u Zenici i Varešu, Ilijašu…)

Razbijen je i uništen sistem obrazovanja, stvoreno je haotično stanje uz hiperprodukciju, da li potrebnih, kadrova, pa su bez izgleda za zaposlenje; u školama vladaju aparthejd i nesigurnost, tamo vlada i zanemarivanje obrazovanja stručnih kadrova za proizvodna zanimanja, za potrebe privrede, devalvacija znanja nastavničkih kadrova itd.

Stoga nije čudo što su penzioneri, svakako ponižena generacija, a oni su, da se potsjeti, bili stvaraoci materijalnih dobara. Uz toliko truda  da su psihički i fizički iscrpljeni, a žive u bijedi i siromaštvu.

Fabrike i druga dobra, bezdušno su uništili stranački perjanici.

Vršioci vlasti imaju zakonski mandat, što podrazumijeva i moralnu i zakonsku odgovornost, za povjerene im funkcije.. Poznato je da je limitirajući faktor socijalne politike društva, njegova ekonomska snaga. Socijalna politika je izraz potreba savremenog građanskog društva.  A nigdje je, mada ima ogroman i rastrošan, (da li sposoban?) aparat.

Osnovni cilj politike vladajućih stranaka, je čuvanje i kupovina socijalnog mira. Pod svaku cijenu, samo nije jasno čiji je mir u pitanju, upravljača ili građana?

Spomenuto je posebno važno, jer postojeći ekonomski mehanizmi porodične i prijateljske (dijaspora) solidarnosti, a na njih se očito računa, ne mogu jamčiti socijalnu sigurnost građana.

U savremenoj državi blagostanja (sic!), socijalna politika je izraz ekonomskog prosperiteta, jer jamči preraspodjelu nacionalnog dohotka, time i socijalnog mira. Apolitičnost i zatvaranje u porodične sfere privatnog života je odlika savremenog svijeta. Vlast je skoncentrisana u rukama političke elite, koja samostalno donosi odluke, a ponekad pokušava da mahinacijama stvori privid demokratskog sistema, čime građane drže u pasivnoj pokornosti, i u političko-ekonomskoj neravnopravnosti i socijalnoj obespravljenosti.

Vlastodršci se ponašaju kao vlasnici države i gospodari naših života kao i budućnosti zemlje.

Siromaštvo je naprosto ugniježđeno u domove svih naroda Bosne i Hercegovine. I znano je, ali nije i u praksu unesena suprotnost, da nacionalistička orgijanja i zablude ne pune ničije želudce. Glad ne amnestira ni jednu naciju. Ni jednu vjeroispovijest!

Letimičan pogled na pojavne oblike političke neravnopravnosti i socijalne obespravljenosti nudi sliku kriminalno (ne)izvršene privatizacije preduzeća i zatiranje radnih mjesta uz asocijalnu i nemoralnu floskulu o „radnicima na čekanju“, ali bezočne eksploatacija radnika bez socijalnog, zdravstvenog i penzionog osiguranja, uz odsustvo postojanja čak i minimalnih, a radom zarađenih plata. Ne ličnih dohodaka – oni su zabranjena i zaboravljena kategorija.

Vidljiva je i apsolutna besprizornost u određivanju prava na penzije/mirovine. Jednostavno – vlada feudalna nesigurnost u feudalno vlasničkom posjedovanju i sredstava i proizvodne snage. Dakle, ljudi su vlasništvo!

Običan građanin kao da nije svjestan da je on temelj države i da na svijetu nigdje ne postoji država mimo i bez građana. Kod nas je obratno, vladajuća elita shvata, da je ona vlasnik građana i da njima vlada. Društvo se bezočno i neumoljivo cijepa na bogate i siromašne. Radnička klasa je izbačena iz političkog žargona. Siromašne slojeve društva čine uglavnom penzioneri,

(ne oni sa beneficiranim penzijama). Ima ih pola miliona samo u većem od dva entiteta države sa ne više od tri i po miliona stanovnika – i popis stanovnika je ovdje socijalna kategorija (opet sic!!!).

Vlastodršci neodgovorno pljačkaju penzioni fond, na čiji račun daju beneficirane penzije i podmiruju zahtjeve raznih udruženja, koja služe kao političke ikebane „demokratije“, a od kojih društvo nema nikakve koristi. Nažalost, u ovoj zemlji, sa nosiocima vlasti postavljenim iznad zakona, ne vidi se nikakav izlaz čak ni u najavljenim reformama jer se ne vidi namjera za kompenzaciju otetog i oduzetog novca. Da ironija bude veća, u Nacrtu novog Zakona zadržan je diskriminirajući član 139. što je vrhunac drskosti i nemorala vlasti. Za sada ostaje nepoznato da li PIO/MIO tražio povrat stotina miliona maraka koje je Vlada neovlašteno uzela i nenamjenski potrošila. Čini se da ni udruženja penzionera nisu dovoljno i energično u odbrani interesa svog članstva. Zašto? Ometena su sitnicama korumpiranosti? Teško je odgovoriti, za sada je nedokazivo, ali…

Sarajevo, 15.01.2016. godine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s