Nedžad Imamović

BUDIMO ONO ŠTO JESMO: NACIJA BOSANACA

   BOSNA: TRI VJERE, TRI NARODA, TRI JEZIKA – A NI JEDNA   NACIJA!? 

     ALBANCI: TRI VJERE, JEDAN NAROD, JEDAN JEZIK – JEDNA NACIJA   

 

Kako to? U čemu je ovdje problem?

Da nisu nekakve mitologije, ili nekakav nacionalizam, slučajno umiješale svoje prste; ko to “nagovori” jadne Albance da budu ono što zapravo i jesu: jedan (na)rod (povijest, po krvi i (po)rodu i jeziku) i jedna nacija? Zašto to nismo i mi (Bosanci), po istom modusu kao oni? I mi, Bosanci, imamo jednu povijest (doduše, još, dvije ali krivotvorene), dijelimo zajedničku nam teritoriju, barem, stotinama godina, istog smo (po)roda(!) i porijekla, isti smo (na)rod, govorimo jedan isti jezik b/h/s, bez prevodioca, imamo tri (glavne) religije, baš, kao i Albanci. Čak se i “vijorimo” u Njujorku kao nacija/država, a ne “vijore” se ta tri “izmišljena” naroda/nacije/države ili ako hoćete, ne “vijore” se Bošnjaci, bosanski Srbi i bosanski Hrvati! (doista je zamorno stalno pisati prefiks – bosanski, ali mora se, da čitalac ne bi “otišao” u Srbiju ili u lijepu našu Hrvatsku). Naša nacija (BiH) ) je zajedno sa ostalih 200-ak nacija/država u svijetu, a nisu to tri “naroda” kojih u svijetu ima, barem, 6.000). U tom međunarodnopravnom poretku mi smo još od 1992., kada smo priznati i prihvaćeni kao nacija/država u skladu sa internacionalnim pravom od strane UN-a.

Hiljadu pitanja: Zašto ovaj apsurd, zašto ne žele biti ono što bi morali biti i zašto ne vole svoju naciju/državu – BiH? A, odgovor je jasan, a on glasi: Politika i šovinizam, naravno! Problem Bosne (i Hercegovine), i naših susjeda, jeste što su se nacije, za razliku od modernih zapadnih nacija, formirale kultorološki – po jeziku (usto, još i izmišljena: tri jezika!) i religiji, koja je opet stvar “volje” subjekta, pojedinca a ne kolektiva iliti “(na)roda”.

Dakle, ova tri naroda ili nacije u Bosni su praktično i znanstveno čiste apstrakcije, dakle, političke konstrukcije ili izmišljene nacije – a kako ih nazva poznati sociolog Anderson i mnogi drugi, a sve to nama je došlo od, nama, susjednih nacija/država, još, u 19. st., u vidu veliko-srpskohrvatske ideologija i nacionalizma. Tako, u Bosni možemo samo govoriti o “pseudonacionalizmima” jer u Bosni (na)rodi ili “(na)rodjaci” – Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nisu različit (na)rod/nacija te tako ne mogu biti niti nacionalisti (naravno, ne svi), zapravo oni su – Klerošovinisti! Za primjer: Albanci ili Romi su drukčiji etnos/narod od nas u Bosni, tu je razlika, među nama je skoro nema. Pa, pogledajte oko sebe, kako izgledamo vanjštinom i biće vam jasno o čemu pišem. .

Za kraj, ako, baš treba ili se mora, po bosanskom difoltu, biti nacionalista, onda hajde da budemo bosanski nacionalisti i to sa velikim “B”. Baš onako kako su komunisti 1968. ponizili moje sunarodnjake Bošnjake (i ostale) te im umjesto narodnosnog imena dadoše veliko “M”, te ih i dan-danas Dodik-ovci ponižavaju nazivajući ih muslimanima (u prevodu, ko to ne razumije, to znači samo vjersku skupinu, ne narod/naciju). Nažalost, kleru i eliti u Bošnjaka to ne smeta, ne bune se, valjda imaju prečeg posla, a znamo i koja, ili vole više “to” nego svoju naciju/državu BiH.

Zato poručujem Bošnjacima, budite Vi i muslimani i Bošnjaci, imate to pravo, ali budite narodnosno i nacionalno, po svojo državi i Bosanci, tek tada vam Vućićeva i Dodikova svita neće moći ništa jer tada iza Vas stoji nacija/država Bosanaca (i Hercegovaca)! Dakle, Bošnjaci neka Vas, budite što hoćete ali budite i Bosanci. I pridružite se bosanskom nacionalizmu (ako se već mora) a ne bošnjačkom, jer je poguban za Bosnu

Budimo nacionalisti, ali Bosanski Nacionalisti! Poželjno i potrebno je!

Nedžad Imamović Bosanac

14.1.2016. Fojnica

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s