PROGLAS O SABORU BOSANACA

 

GRAĐANI, DRŽAVLJANI BOSNE,

BOSANKE I BOSANCI,

PROBUDIMO SE I DIGNIMO GLAVE!!!

VRATIMO ZGAŽENO DOSTOJANSTVO I ONO ŠTO NAM JE BOGOM I SVIJETOM

VIJEKOVIMA DATO U NASLIJEĐE!

Dosta je prevara, pljački i lažnih obećanja. Dosta smo plaćali danak u krvi i mesu tuđinima u vlastitom domu, vlastitoj zemlji i vlastitom zraku. Bosna nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska, ni pravoslavna, ni muslimanska, ni katolička. Bosna je oduvijek bila i bit će bosanska.

Bosna je naše milenijumsko nasljedstvo naših pradjedova, jedna i jedina bašta i kuća Bosanaca.

Bosanac je prije svega svaki lojalni građanin, državljanin Bosne, bez obzira na njegovu religijsku, etničku, regionalnu opredijeljenost.

Bosanski narod je glavna društvena, kulturna i politička snaga u Bosni zasnovana na slobodi, jednakopravnosti, antifašističkom opredjeljenju koji proizilaze iz Međunarodnih odredbi o narodu i državi te Povelje UN o ljudskim i građanskim pravima.

Bosanac svoja prava i obaveze u državi Bosni, kao i u međunarodnoj zajednici zasniva na osnovu hiljadugodišnje tradicije, kulture, teritorija i blaga koje je stvorio, te slobodi i jednakopravnosti građana.

Ključ Bosne je pod stećcima, i sada je kucnuo trenutak da taj ključ uzmemo u svoje ruke i skinemo okove kojima su Bosna i Bosanski narod okovani već stoljećima. Na to nas obavezuje i to nam ukazuje Povelja Kulina Bana. Kruna Kotromanića, herojsko djelo Husein-Kapetana Gradaščevića, ogromne žrtve iz Prvog i Drugog svjetskog rata, te agresija i etničko-separatistički sukobi iz nedavne prošlosti koji su nastavljeni daytonskom političkom diktaturom.

Bosna i Bosanski narod su gotovo dovedeni pred svršen čin i prikovani za giljotinu. To ne možemo dozvoliti, ne smijemo zbog naše svijetle prošlosti, mukotrpne sadašnjosti i nasušne potrebe za boljom današnjicom i svijetlijom sutrašnjicom kako nas, tako i budućih pokoljenja.

Naša borba kroz historiju je bila oduvijek teška, ali Bosanci se ne predaju i neće se predati nikada. Majka Bosna je oduvijek bogato rađala sinove i kćeri, junake koji je ne ostavljaju na cjedilu. Civilizovanu demokratsku borbu za slobodu, pravdu i mir svojim razumom, pameću i ljubavlju prema Bosni, otpočeli su građani na protestnim skupovima. Vodimo borbu protkanu Sevdalinkom i uklesanu u kamenu stećaka. Cijenimo i čuvajmo naše naslijeđe izgovoreno davno na Bosanskom jeziku i pisano Bosančicom. Ovoga trena u plodnu Bosansku zemlju bacimo sjeme Tvrtkovih ljiljana i da konačno, svima i za svagda bude jasno da to sjeme ne smije i neće više nikada biti zatrveno. Neka tako radi, misli i govori srce svakog Bosanca.

Ponosni Bosanke i Bosanci!

Državljani, građani Bosne!

Došao je historijski trenutak da svoju vlastitu državu i narod zaštitimo. To je naše neotuđivo prirodno, historijsko, ljudsko i građansko pravo. To je naše neprikosnoveno i legitimno pravo i pravda najveće od svih drugih. Ujedinjeni, organizovani i međusobno solidarni u Saboru Bosanaca imamo najveću priliku da vratimo ono što nam je vijekovima otimano i branjeno. Budimo humani, budimo pravedni, budimo vrijedni i pametni jer to je ono što je oduvijek krasilo prave Bosance.

Ezani i zvonjava crkvenih zvona su u Bosni oduvijek bili naš ponos i naša tradicija suživota. Oni su nas uvijek zorom budili, s večeri ispraćali i mirni spokoj nam davali sa nadom u bolje sutra.

Neka se Bosanac i Bosna vječno prepoznaju!

Centralni Inicijativni Odbor

Sabora Bosanaca

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s