Branko Grošeta

Otvoreno pismo Predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović

.
UDRUGA ANTIFAŠISTA DUBROVNIK
.

Poštovana Predsjednice,
S osobitom pažnjom pratio sam izbore za Predsjednika-icu Republike Hrvatske. Kampanju ste zasnivali na kritici svog glavnog konkurenta i neprimjerenim objedama na račun Vlade Republike Hrvatske. Nudili ste najbogatiju, najperspektivniju zemlju na svijetu. Obećavali brda i doline, iako ste bili, ili trebali biti svjesni da rješavanje brojnih problema i danih obećanja nije u Vašoj ustavnoj nadležnosti.
Svoj optimizam temeljili ste na neophodnosti jedinstva hrvatskog naroda i svih njezinih građana, potrebi prevladavanja povijesnih ideoloških i drugih podjela. Isticali ste da su Vam svi građani Republike Hrvatske isti. Ponavljali da za Vas nema i neće biti ni lijevih ni desnih, ni mojih, ni njihovih, naših i vaših. Obećali poštivanje različitosti, pozivali na zajedništvo, često ponavljajući „ svi ste vi moji“
Isto ste ponovili i u inauguracijskom govoru, koji je obilovao pomirbenim i drugim obećanjima i u tom dijelu osvojili simpatije brojnih građana i prisutnih gostiju.
Nažalost, čim ste došli u poziciju da donosite konkretne odluke Vaša obećanja postala su predizborna politička demagogija. Počelo je s najavljenim preseljenjem iz Predsjedničkih dvora na Pantovčaku, koje se pretvorilo se u teatar apsurda, ili onu narodnu izreku ” obećanje ludom radovanje.”
Protokol pozvanih na inauguraciju nedvojbeno je pokazao da ste zloupotrijebili ovaj uzvišeni skup, za obračun s jednim dijelom hrvatskog društva i za afirmaciju Vaše vizije domoljublja, (među uzvanicima brojna i počasna mjesta namijenjena su za raznorazne likove nedolične prošlosti i ponašanja). Takve greške ne mogu se slučajno dogoditi karijernom diplomatu Vašeg iskustva i stupnja obrazovanja.
Kao potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije želim upozoriti na slijedeće činjenice, koje govore o vjerodostojnosti Vaših obećanja.
Za dužnosnike Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Saveza ratnih vojnih invalida Drugog svjetskog rata, nije bilo mjesta na Markovu Trgu 15, veljače. To gospođo Predsjednice nije slučajno.
Vaši najbliži suradnici i mediji danima su izvještavali da pišete govor koji će biti državnički. U govoru ste zaboravili istaći kako su nastale granice današnje Republike Hrvatske. Niste imali hrabrosti, ili niste smjeli istaći značaj antifašističke Narodnooslobodilačke borbe, osobito u vraćanju okupiranih, anektiranih i od zločinačke NDH poklonjenih teritorija Republike Hrvatske.(zahvaljujući kojem je i Vaš zavičaj vraćen u sastav matice zemlje). Niste jasno odali zahvalnost sudionicima NOB-e. žrtvama naci-fašističkog terora. Za Vas je nažalost povijest Hrvatske počela 1990.godine. a povijest svih problema u zemlji od formiranja Vlade Zorana Milanovića.
S obzirom na protokol pozvanih na inauguraciju ne čudi da su vaši prethodnici, legitimno izabrani predsjednici Republike Hrvatske, gospoda Stjepan Mesić i Ivo Josipović doživjeli sramotno vrijeđanje od značajnog djela Vaših “uglednih uzvanika”. Ne zaboravite da su oni izabrani sa respektabilnom i uvjerljivom većinom glasova, za razliku od Vas koja ste u Republici Hrvatskoj ostvarili pobjedu sa manje od dvije tisuće glasova.
Prvi radni dan u zemlji punoj problema ispunili ste u imenovanju Savjeta za branitelje i jednog od organizatora prosvjeda za njegovog predsjednika.
Kao Predsjednica Republike Hrvatske dužni ste poštovati Ustav na koji ste prisegnuli. Vi ste odmah po izboru krenuli u njegovo kršenje. Šator koji stalno obilazite nelegalan je prosvjed iz kojeg svakodnevno izlaze ultimatumi, koji nisu utemeljeni na Ustavu i drugim zakonima, traži smjena demokratski izabranih dužnosnika, ucjenjuje i ponižava vlast na svim nivoima od Vlade do Sabora, Predsjednika Republike Hrvatske, ultimativno traži ispunjavanje brojnih zahtjeva.
Vi i Vaši suradnici u nedostatku vizije budućnosti, koju ste obećali, bavite se izborom stolova, blagoslovom Ureda i što je posebno značajno izbacivanjem biste Josipa Broza Tita sa Pantovčaka. Možete je i uništiti, kao što je to učinjeno s oko 3000 spomenika i spomen obilježja u Republici Hrvatskoj, ali ne možete ukloniti njegovu povijesnu ulogu, imena ulica, trgova i spomen obilježja i ugled diljem svijeta.
Umjesto da ispunite obećanje da ćete biti predsjednica svih hrvatskih građana u nekoliko dana izazvali ste brojne i veoma opasne podjele na svim nivoima, kakve Hrvatska već dugo ne pamti. Uspjeli ste se sukobiti s Vladom, početi obračun s antifašizmom, Josipom Brozom Titom. Slijedeća faza vjerojatno će biti aktivnosti u vezi realizacije dugo najavljivane želje Vašeg mentora Tomislava Karamarka, izbacivanje antifašizma iz Ustava i provođenje lustracije, odnosno obračuna s prošlošću, u korist one “zvizdačke inauguracijske bolje budućnosti”.
U nekoliko dana pokazali ste da ste samo formalno izašli iz HDZ-a što je bila Vaša ustavna obveza, a istovremeno ostali njezina udarna igla i glasnogovornik. Nažalost, usprkos obećanjima, postali ste Predsjednica samo onih koji su za Vas glasali na izborima.
Gospođo Predsjednice, to nije politika zajedništva s namjerom rješavanja brojnih problema i okretanja boljoj budućnosti, već politika vraćanja u vremena tragične prošlosti i stvaranja novih podjela i raskola s nepredvidljivim posljedicama za budućnost Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

                                                                                                                                            Branko Grošeta, dipl.oec.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s