Piše: Izudin Kešetović

SLIKA ZA AGENDU

Očito da je slika za agendu ostala prazna. U stvari nije još ispisana u glavama podijeljene javnosti koja je se jedinstveno suprostavlja promjenama.

Ulog je veliki.

Smisao promjena je u ravni zabranjenih alternativa  koje  će nastupiti neumitno kao što se dešavaju prirodne pojave.

U suštini radi se o notornim istinama koje glase više rada, reda, kresanje stečenih prava, štednja.

I dok svi stavljaju „sve” na kocku u pričuvi se nadaju da će ostati isto.

Vlast se nada da će biti reformska pod izgovorom „ne daj bože da se makne sa ovog mjesta“. Naravno to bi izavalo pravi cunumi otpuštanja suvišnih i nepotrebnih u administraciji, javnimim ustanovima i javnim preduzećima. Oni koji bi ostali na poslu morali bi dva puta više raditi za isti novac. S toga i poruka lidera SDA-a da je rizik „gubitak narednih izbora“ samo notorna neistina kao i što je bilo neistina 100. 000 novih radnih mjesta. Sve cifre pokazuju da ta brojka može biti najmanje u minusu 100.000 od sadašnjeg broja uposlenih ( 704. 804). Naravno , da je ovo posmatrano dinamički u kontekstu rasta  DBP- društvenog proizvoda koji od 26, 487 milijardi KM ( 2014.godina), od čega je učešće proizvodnje 7,206 milijardi KM; trgovine i isluga 9,652 milijardi KM i javnih službi i poreza 9,639 milijardi KM ( sa strukturom : javna uprava i odbrana 2,385 milijardi KM, obrazovanje 1,295 milijardi, zdravstvo i socijalna zaštita 1,269 milijardi i porezi na promet i usluge 4,690 milijardi).

Rast DBP od 2008. godine ne postiže u prosjeku 1% na godišnjem nivou. Podatak o DBP po stanovniku je još porazniji i iznosi  6.975 KM ili 3.566 KM, pri čemu ne  smijemo zaboraviti sivu ekonomiju (40% DBP prema procjeni USAIDA) i  da se „tamo“ krije oko 5 milijardi KM (procjena Centralne banke BiH) .

S toga i podrška poslodavaca izgleda kao “pucanj u prazno”. Nešto slično smo imali priliku vidjeti sa ekspertnom Vladom Tuzlanskog kantona. Najglasniji zagovornici promjena su bili poslodavci koji vrše eksplataciju radne snage: izbjegavanje neplaćanja doprinosa, utaja poreza, nelegalna privatizacija , prisvajanje javnog novca. Malo, ili nikako, je bilo onih koji su htjeli red i rad. S toga se sve ponovilo nakon oktobarskih  izbora 2014. godine, sedam mjeseci od februarskih protesta, u istom obliku ili “ista roba drugo pakovanje”.

Test izbora vlasti je u ostvari potvrdio da postojeći odnosi odgovaraju većini od kojih prednjače u  zoni sivog novca i  korupciije. S toga u principu vlast liči kao “jaje jajetu” svojoj izbornoj bazi jer je do iste došla na bazi logistike, odnosno plaćanja izbora, od onih koji  ista odgovara uz glasačku podršku stotine hiljada zbrinutih na poslovima gdje se mali ili nikako ne radi ili prima aponaža u formi od nezasluženih priviligovanih dohodaka.

I na kraju Sindikat.

Da ne uvrijedim časne zagovornike sindikalnog organizovanja, pitao bih: “Koji?”. Očito da  to nije ovaj koji ispaljuje salve o protestima. Svi znaju da je to “pucanj u prazno”. Promjene u sindikalnom organizovanju će očito doći nakon neupitnih reformi koji će se desiti “ovako ili onako”.  Stoga vlast i poslodavci dobro procjenjuju snagu sadašnjeg sindikata  kojem se može izreći dijagnoza kao u slučaju kada je teški bolesnik od sifilisa došao nadriljekaru. Na upit šta će se desiti , nakon loših dijagnoza ljekara, bolesnik je dobio utješni odgovor: “Samo će otpasti”. Eto, po svemu su svi izgledi da će i postojeći oblik organizovanja radnika morati naći snagu u onima koji su sferi proizvodnog sektora i koji neće  biti zadovoljni da rade kao robovi za dnevnicu od 16 KM, dok ogroman broj privilegovanih prisvaja milionska bogastva i postaju  milioneri i milijarderi.

S toga i priča o agendi je istinita i nužna.

Istina je da je ista prazna i da će sve trebati ispisati, ali po novim pravilima. Na to će nas natjerati nužda ili kao što su tumačili klasici markizma “da potrebe  za promjenama dolaze iz stomaka”. Dotle i ovaj privid vlasti, poduzetnika i sindikalista može trajati. Nadajmo se kao i drvena peć do “prve vatre”.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s