Marjan Hajnal

GAZA NA BAJRAM

GAZA – 19. juli 2015. Prije godinu dana, tokom cijelog Ramazana, vodio se težak rat sa poznatim bilansom razaranja naselja i stradanja civila u Pojasu Gaze. Danas, iz Gaze opet loše vijesti: eksplodiralo šest automobila-bombi. Nema potpunih podataka o žrtvama samoubilačkih napada. Ono što zabrinjava izraelsku, ali i umjerenu palestinsku javnost je činjenica da su po drugi put u kratkom vremenskom razmaku potpisnici napada pripadnici ISIL-a. Hamasovci postaju nedovoljno ekstremni, otuda ambicija da ih potisnu i njihovo mjesto preuzmu još ekstremniji zagovornici kolapsa civilizacije. Kakav bi mogao biti odgovor izraelske armije,  ne predstavlja posebnu enigmu. Kao što nije enigmatična ni  uloga Irana, Turske, Saudijske Arabije, u cjelokupnom političko-klerikalnom cirkusu. Turska prijeti da će njene trupe ući u Siriju i otvoreno podržati pobunjenike. Asad gleda u pravcu Irana očekujući nastavak suradnje, Hezbollah ima problema sa opredjeljenjem – za Kurde ili protiv njih, a Izrael osjeća obavezu da zaštiti sirijske Druze. Saudija sebi kopa bezdan živog blata u Jemenu. Paralelno sa inicijacijom ISIL-a već i u Jerusalimu, raketnim napadima sa egipatske strane Sinaja, dodatnom destrukcijom Gaze, eskaliraju samoubilački napadi iste terorističke organizacije svirepih fanatika u Iraku.

Onima koji se pitaju o svemu tome “zašto” moglo bi se odgovoriti sa dva odgovora: 1. Prizivanje Mahdija (preduvjet njegovog pjavljivanja je totalni haos); 2. Odbrana židovsko-kršćanskog karaktera Zapada (doktrina Pape Ivana Drugog).

Gordijev čvor, a Aleksandar anti-makedonski Cipras od kog je ljevica puno očekivala ipak koketira sa Merkelovom…

I dok Iranci sa Amerikancima potpisuju sporazum o kontroli nuklearnih postrojenja za obogaćivanje uranijuma, istovremeno ajatoloh Khamenei, koji je ukinuo granicu religijskog i političkog vođe obavljajući obje dužnosti, proklamira poznatu parolu: „Smrt velikom i malom sotoni!“

Bliski istok postaje suviše mali za apetite svih pomenutih sila koje svoju budućnost grade na propasti neduženih napaćenih naroda. Ko bi mogao pretpostaviti da će sjeverni sektor akvatorija pod izraelskom jurisdikcijom štititi Njemačka? Licemjerstvu i mefistofelovskoj grandomaniji nigdje kraja. Ni Hitleru više ništa ne bi bilo jasno.

Rusija, Kina, Sjeverna Koreja, svojim vojnim potencijalima više su nego indiskretno prisutni u cijelom tom vražjem kolu. Ludilo se širi geometrijskom progresijom, a sluđeni narodi mijenjaju zastave nadajući se da bi ih mimikrijska magija mogla učiniti nevidljivim. A bijega nema, ni spasa, kao ni za one jadnike čija tjelesa svakodnevno doplovljavaju do obala Libije i Tunisa, ne domogavši se europskog paklenog raja sadizma, cinizma, omraze, prevare…

Jednoznačan je samo odgovor onih koji ležerno odrubljuju glave, nije više važno ni kome, svojima, njihovima… u ime metafizičke metaforičnosti. Imali su dovoljno vremena da se revnosti monstrumskog ubijanja nauče od ljutih neprijatelja sa kojima su se susretali na Balkanu. Ustaše i četnici su njihovi nenadmašni „uzori“. Nož, zid, Gaza. Čitav svijet – koljački geto.

Peres - Papa

Papa se ne oglasi povodom  rušenja Starog mosta u Mostaru, o Jasenovcu, Kozari, Tomašici, ne ode u Srebrenicu, niti riječ izusti o krvavoj Drini… A zašto bi? Zar da zatvori kružni trag svojih stopa pred imenima svojih posilnih, Klintonom, Erdoganom, Peresom…?

Peres - Clinton  Peres - Abu Mazen i Kary

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s