KAD ZEUSA STIGNE KAZNA 

http://www.znakovi-vremena.net/2015/grcka-sto-vam-nisu-rekli-mediji.htm

.

Prema mainstream medijima, trenutnu gospodarsku krizu u Grčkoj uzrokovala je država koja je previše novca davala ljudima, pa su bankrotirali.

Ova je tvrdnja, međutim, laž.

Banke su te koje su uništile zemlju, tako da oligarsi i međunarodne korporacije mogu imati koristi.

.

Objavljeno: 5. srpnja 2015 |

Autor: Chris Kanthan

.

Svi do zadnjeg mainstream medija ponavljaju sljedeći opis gospodarske krize u Grčkoj: Vlada je potrošila previše novca i bankrotirala; velikodušne banke daju im novac, ali Grčka i dalje ne može platiti račune jer zloupotrebljava dobijeni novac. Zvuči prilično razumno, zar ne?

Osim što je to vulgarna laž … ne samo o Grčkoj, već i o drugim europskim zemljama poput Španjolske, Portugala, Italije i Irske, koji svi provode različite mjere štednje. Ta je bezočna, vulgarna laž također desetljećima korištena od strane banaka i korporacija radi iskorištavanja mnogih latinoameričkih, azijskih i afričkih zemalja.

Grčka nije pogriješila. Ta je greška izrežirana.

Ukratko, banke su uništile grčku vladu i namjerno je gurnule u neodrživ dug, tako da oligarsi i međunarodne korporacije mogu profitirati od posljedičnog kaosa i jada.

Ako ste ljubitelj mafijaških filmova, znate kako mafija preuzima popularni restoran. Prvo, učine nešto da poremete poslovanje – organiziraju ubojstvo u restoranu ili požar. Kad posao počne patiti, Kum velikodušno ponudi nešto novca kao znak prijateljstva. Zauzvrat, Masni Palac preuzima računovodstvo restorana, Veliki Joey preuzima nabavu, i tako dalje. Nepotrebno je reći, to je put prema dolje u spirali bijede za vlasnika koji će uskoro biti bez novca i, ako je sretan, živ.

Preslikajmo sada mafijašku priču na međunarodne financije u četiri koraka.

Korak 1: Prvi i najvažniji razlog zašto se Grčka našla u nevoljama je “velika financijska kriza” iz 2008, koja je režirana od strane Wall Streeta i međunarodnih bankara. Ako se sjećate, banka je došla sa čudesnom idejom davanja hipotekarnih kredita svakome tko može zamagliti ogledalo. Tada pakiraju sve te tempirane financijske bombe i prodaju ih kao “hipotekarne vrijednosnice” u korist raznih financijskih subjekata u zemljama širom svijeta.

Veliki potpora ovoj kriminalnoj aktivnosti bio je još jedan ogranak bankarskog sustava, skupina rejting agencija – S & P, Fitch i Moody – koji su dali zvjezdane ocjene tim katastrofalnim financijskim proizvodima. Beskrupulozni političari poput Tonyja Blaira, bivaju plaćeni od velikih banaka da raspačavaju ove opasne papire mirovinskim fondovima, gradovima i državama diljem Europe. Banke i Wall Street gurui zaradili su stotine milijardi dolara u ovoj shemi.

No, to je samo prvi korak njihovih ogromnih muljaža. Puno više će profitirati u sljedeće tri faze!

Korak 2 je kada su tempirane financijske bombe eksplodirale. Poslovne i investicijske banke diljem svijeta počinju se urušavati u roku od nekoliko tjedana. Vlade na lokalnoj i regionalnoj razini gledaju kako njihova ulaganja i imovina isparavaju. Svugdje je kaos!

Lešinari poput Goldman Sachsa i drugih velikih banaka enormno profitiraju na tri načina: prvo, mogli su kupiti druge banke, kao što su Lehman Brothers i Washington Mutual za kikiriki. Drugo, još odvratnije, Goldman Sachs i insajderi, kao što su John Paulson (koji je nedavno donirao 400 milijuna dolara Harvardu) ulažu u okladu da će te vrijednosnice propasti. Paulson je zaradio milijarde, a mediji ga slave zbog njegove oštroumnosti. (Za analogiju, zamislite da se teroristi klade na 9/11 i profitiraju od toga.) Treće, stavljaju sol na ranu. Velike banke traže paket pomoći od samih građana čije živote su ti isti bankari uništili! Bankari su beskrupulozni. U SAD-u, dobili su stotine milijardi dolara od poreznih obveznika i trilijune od Federalnih rezervi, koji su privatna banka u vlasništvu grupe drugih banaka.

Grčki je narod uložio više od 30 milijardi dolara u spas domaćih banaka. Razmislite na trenutak – navodno neodgovorna grčka vlada mora spašavati hardcore kapitalističke bankare.

Korak 3 je kada banke prisile vladu da prihvati goleme dugove. Radi usporedbe s biologijom, zamislite viruse ili bakterije. Svi oni imaju jedinstvenu strategiju: oslabiti imunološki sustav domaćina. Jedna od dokazanih tehnika kojom se koriste parazitski međunarodni bankari je sniziti vrijednost obveznica neke zemlje. I to je upravo ono što su bankari uradili, počevši s krajem 2009. To rezultira trenutnim rastom kamatnih stopa (“prinosa”) na obveznice, čineći sve skupljim i skupljim za državu da posuđuje novac ili čak samo reinvestira postojeće obveznice.

Od 2009. do sredine 2010. godine, prinosi na 10-godišnje grčke obveznice gotovo su se utrostručili! Ovaj okrutni financijski napad bacio je grčku vladu na koljena, a banksteri su osvojili svoj prvi dogovor oko duga od nevjerojatnih 110 milijardi eura.

Banke također kontroliraju nacionalnu politiku. U 2011. godini, kada je grčki premijer odbio prihvatiti drugi masivni paket pomoći, banke su ga prisilile na ostavku i odmah ga zamijenile s potpredsjednikom ECB-a (Europska središnja banka)! Izbori nisu bili potrebni. Jebeš demokraciju. I što je novi momak učinio? Potpisao se na sve papire koje su mu bankari donijeli.

(Usput, već sljedećeg dana, točno ista stvar dogodila se u Italiji, gdje je premijer dao ostavku, a zamijenila ga je marioneta bankara / ekonomista. Deset dana kasnije, Španjolska je imala prijevremene izbore, i tamo je lutka bankara pobijedila.)

Lutkarski majstori su imali svoj najbolji mjesec ikada u studenom 2011. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, u 2012, banksteri su čistom manipulacijom obveznicama povećali prinose grčkih obveznica za 50% !!! Ovaj je financijski terorizam odmah imao željeni učinak: Grčki je parlament dogovorio drugi masivni bailout, čak veći nego prvi.

Uz to, postoji još jedna činjenica koju većina ljudi ne razumije. Krediti nisu samo jednostavni krediti poput kreditnih kartica ili kredita privatnim osobama. Ti krediti dolaze u paketu s vrlo posebnim uvjetima koji zahtijevaju privatizaciju imovine jedne zemlje. Ako ste gledali Kum III, sjetit ćete se Hyman Rotha, investitora koji dijeli Kubu među svojim prijateljima. Zamijenite Hyman Rotha s Goldman Sachsom i MMF-om ili ECB-om, i dobit ćete sliku.

Korak 4: Sada slijedi silovanje i ponižavanje nacije koje počinje pod nazivom “Štednja” ili “Strukturne reforme”. Zbog duga koji im je nametnut. Grčka je morala prodati mnogo od svoje profitabilne imovine oligarsima i međunarodnim korporacijama. A privatizacije su nemilosrdne, i uključuju sve što je profitabilno. U Grčkoj, privatizacija uključuje vodu, struju, poštu, zračne luke, nacionalne banke, telekomunikacije, luke (što je ogromno za zemlji koja je svjetski lider u brodarstvu) itd. Naravno, vječno manipulativni bankari uvijek zahtijevaju trenutnu privatizacija svih medija, što znači da zemlja dobija fotogenične TV glave koje neprekidno ubrizgavaju propagandu i tumače ljudima da su pokvareni i pohlepni banksteri spasitelji, i da je ropstvo uslijed štednje mnogo bolje od alternative.

Osim toga, bankarski tirani diktiraju svaku pojedinu stavku u proračunu vlade. Želite li smanjiti vojnu potrošnju? NE!Želite li podići porez na oligarhe i velike korporacije? NE! Takvo mikro-upravljanje je nepostojeće u bilo kojem drugom vjerovnik-dužnik odnosu.

Dakle, što se događa nakon privatizacije i tiranije bankara? Naravno, prihodi vlade se smanjuju, a dug se i dalje povećava. Kako “popraviti” to? Naravno, smanjiti potrošnju! Otpustiti radnike u javnom sektoru, smanjiti minimalne plaće, smanjiti mirovine, smanjiti javne usluge, te povećati poreze na stvari koje će utjecati na 99%, ali ne i na 1%. Na primjer, mirovine su prepolovljene, a porez na promet je povećan na više od 20%. Sve ove mjere rezultirale su da Grčka prolazi kroz financijsku katastrofu koja je gora od Velike depresije u SAD-u 1930-ih.

Nakon svega toga, koje rješenje predlažu bezdušni bankari? Viši porezi! Još veće smanjenje mirovina! Potrebno je biti posebna vrsta psihopata da nametneš zemlji, kroz odricanja i štednju, ekonomski holokaust.

Ako bi svaki Grk znao istinu o štednji, ne bi pali na to. Isto vrijedi i za Španjolsku, Italiju, Portugal, Irsku i ostale zemlje koje prolaze kroz štednju. Tužni aspekt svega toga je da to nisu jedinstvene strategije. Od Drugog svjetskog rata, te su predatorske metode korištene bezbroj puta od strane MMF-a i Svjetske banke u Latinskoj Americi, Aziji i Africi.

To je suština Novog svjetskog poretka – svijet u vlasništvu nekolicine korporacija i banaka; svijet koji je pun poslušnih, nemoćnih dužničkih kmetova.

Dakle, vrijeme je da se ponosni grčki narod digne poput Zeusa i kaže NE (“Oxi”) pohlepnim lutkarskim majstorima, nedomoljubnim oligarsima, parazitskim bankarima i korumpiranim političarima.

Draga Grčka, znam da svijet moli za tebe i navijam za vas. Ovaj vikend, glasujte NE štednji. Recite DA slobodi, nezavisnosti, samoupravi, suverenosti i demokraciji. Izađite na izbore ovaj vikend i ostvarite veliku, jasnu pobjedu za 99% u Grčkoj, u Europi i cijelom zapadnom svijetu.

***

EVO KAKO JE PROPALA GRČKA

Lažni invalidi, siromašni bogataši, ostrvo slepih…

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/573307/EVO-KAKO-JE-PROPALA-GRCKA-Lazni-invalidi-siromasni-bogatasi-ostrvo-slepih

Knjiga novinara “Wall Street Journala” otkriva razmere korupcije i kriminala u Grčkoj u kojima leže i odgovori na pitanje: “Kako je propala Grčka?”

Kada ovih dana gledate slike iz Grčke, koja je na rubu propasti, teško je ne saosećati se sa penzionerima koji plaču ispred banaka i roditeljima koji za svoju decu traže hranu po praznim supermarketima.

Ipak, oni koji su pročitali novu knjigu Džejmsa Angelosa “The Full Catastrophe: Travels among the New Greek Ruins”, koja otkriva koliko se zapravo korupcija uvukla u sve pore grčkog društva – od meštana malog ostrva koji su se pretvarali da su slepi kako bi dobili razne beneficije do “siromašnih” lekara koji su prijavljivali malu zaradu, a živeli su u najeltinijim kvartovima Atine, verovatno imaju nešto drugačiji pogled na trenutnu situaciju u Grčkoj.

Knjiga donosi detalje o neverovatnim poreznim i raznim drugim prevarama zbog kojih je državna blagajna bila večito “opustošena”. Naravno, nisu Grci izmislili sve ove prevare, a nisu ni jedina država gde se one rade, ali jesu posebni u jednoj stvari. Ono što Grčku izdvaja od ostalih članica EU je neverovatna raširenost korupcije i kriminala na svim, pa čak i na onim najnižim nivoima, navodi se u ovoj knjizi.

Ostrvo slepih

Jedan od “najluđih” primera je “ostrvo slepih”. Reč je o ostrvu Zakintos gde je autor knjige, Angelos letovao 2011. Tamo je saznao neverovatnu informaciju. Od 680 stanovnika ostrva čak njih 498 su bili registrovani kao slepci, tvrdi on u svojoj knjizi.

Međutim ono što je Angelos video, navelo ga je da posumnja u sopstveni vid, jer su stanovnici Zakintosa normalno vozili automobile. Zapravo, skoro niko od njih nije ni nosio naočare za vid.

Ispostavilo se da biti slep u Grčkoj donosilo brojne beneficije – 724 evra pomoći svakog drugog meseca, kao i popusti na razne druge stvari.

Bila je to prevara koja se vrlo lako mogla razotkriti da je vlada poslala jednog jedinog oftamologa na ostrvo. Umesto toga “slepci sa Zakintosa” koštali su državu čak devet miliona evra.

Lažni invalidi

Ali, ono što je Angelos otkrio bio je samo vrh ledenog brega. Koliko je veliki problem sa sličnim prevarama kratko i jasno je odgovorio zamenik ministra zdravlja Markos Bolaris – jako veliki.

Bolaris je ispričao da je ministarstvo pozvalo na službeni pregled veliki broj prijavljenih invalida kako bi se utvrdilo da li su zaista invalidi. Njih 36.000 se uopšte nije odazvalo na državni poziv. Zapravo, ovo je dobar primer jer su oduzete penzije onima koji se nisu odazvali pozivu pa je država automatski uštedela oko sto miliona evra godišnje, naveo je Angelos u svojoj knjizi.

Marverzacije sa penzijama

Zatim se pojavio i problem sa penzijama. Vlada je primetila sumnjivu cifru od 8.500 penzionera koji su imali više od sto godina. Kada su “pročešljali” penzijski sistem otkrili su 40.000 lažnih penzionera. Ispostavilo se da su ljudi masovno “zaboravljali” da prijave da su im članovi porodice preminuli, navodi Angelos.

Siromašna zemlja sa puno bogatih ljudi

Prema podacima iz 2011. godine u Grčkom poreskom sistemu postoji samo 5.000 ljudi koji zarađuju više od 90.000 evra godišnje, zbog čega ekonomisti Grčku ironično opisuju kao “siromašnu zemlju sa puno bogatih ljudi”.

Naime, ulice su pune luksuznih vila sa bazenima, dok doktori i biznismeni zvanično zarađuju između 8.500 i 12.000 evra.

Od vlasnika vila njih 300 je prijavilo da imaju bazene i na to su uredno platili porez, međutim vlada je zahvaljujući “Google Earth-u” dobila malo veću brojku – bazene ima više od 20.000 vila.

Po Angelosovom proračunu, inače novinaru “Wall Street Journal-a”, zbog svih mogućih prevara i neplaćanje poreza Grčka je godišnje gubila oko 20 milijardi evra.

Kad je Angelos jednom državnom službeniku iznao svoje mišljenje da bi država trebala da počne da kažnjava lopove i prevarante, dobio je prilično otužan odgovor: “To bi značilo da bi pola Grčke završilo u zatvoru”.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s