Ibrahim Halilović

Ibrahim Halilović

PISMO SENADINU LAVIĆU

(sa njegovim odgovorom)

Poštovani gospodine Laviću! Pročitao sam maloprije da ste danas na sesiji intelektualaca Kruga 99 istakli potrebu donošenja novog građanskog ustava. Pitanje je – ko bi taj novi ustav pisao i kako bi ga nametnuli četnicima. Vi sigurno znate da mi imamo građanski Ustav – to je Ustav RBiH koji je suspendiran u Daytonu, kada su naši uhljupi (srbalije!) darivali četnike za počinjeni genocid sa 49 posto državne teritorije. To je bio potpis na okupaciju, to je bila veleizdaja – teško krivčino djelo. Vi znate da je 1. marta 1992. održan Referendum građana na kojem se njih 63 posto izjasnilo baš za taj i takav Ustav RBiH, te za neovisnost RBiH. Na osnovu iskazane demokratske volje građana, RBiH je primljena u UN, a njena zastava je podignuta na jarbol u New Yorku 22. maja 1992. Niko nema pravo gaziti tu – na najdemokratkiji način izraženu volju građana. Ona može eventualno biti anulirana novim referedumom za kojeg nema nikakve potrebe, jer je ovaj sasvim dovoljan za očuvanje građanske države RBiH i njena građanskog Ustava. Vi sigurno znate kako su najviši svjetski sudovi izrekli pravomoćne presude za genocid – Svjetski sud prava – proglasio je RS odgovornom za genocid, a Tribunal je izrekao najmanje pet presuda ranim zločincima za genocid. Na osnovu tih presuda, kao i kršenja nikad verificiranog daytonskog ustava, imamo pravo na Ustav RBiH. Ne treba nam nikakav drugi ustav, da bi postali slobodni građani, a lahko ga je amendirati, bude li trebalo. EU i UN nisu imali primjedbi na taj i takav Ustav RBiH! Taj Ustav baštini antifašizam, slobodu, ljudska prava, jednakost, ZAVNOBiH. Nema te sile i agresije koja ima mandat da ga odbaci! Vi sigurno znate iz prve ruke – od g. Tokića koji je danas govorio o kršenju ljudskih prava u RS – kako je on bio uhapšen 22. maja 2015. u Banjoj Luci zato što se ukazao sa zastavom RBiH sa ljiljanima, kao i sa onom dejtonskom krpenjačom koju mu neko dodade – želeći podsjetiti na dan kada se zastava RBiH – koja baštini ZAVNOBiH – zavihorila pred zgradom UN-a. G. Tokić je osumnjičen za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, a intelektualci Kruga 99, akademska zajednica, država – ni mukajet!

Intelektualci po običaju mlate praznu slamu ako progovore, a Vi ste im se pridružili danas prijedlogom o novom građanskom ustavu.

Poštovani g. Laviću, ko će zaštiti običnog, da ne kažem neukog i prestravljenog građanina, posebno onog u genocidnoj tvorevini, kad se niko čestitim komentarom ne osvrće na potpuno protupravno hapšenje Sejfudina Tokića. Bar do mene nije dopro takav glas onih koji bi prvi trebali skočiti na noge i dići sve ostale. Nama ne trebaju nikakve oružane bitke, nego moramo uzeti pravo kao najjače oružje i vratiti našu otetu RBIH i njen Ustav. Ne postoji zakon koji sankcionira nošenje ni četničke, a kamo li zastava Bosne, ni Republike ni daytonske. Dodik i četnici ne priznaju ni ovu ni onu državu Bosnu. Kako će pristati na novi građanski Ustav, kad ne poštuju ni ovaj koji ih čuva i štiti, koji im daje odriješene u progonu Bošnjaka na čitavoj teritoriji države. Ta nisu li upadali u Saajevu u Redakciju Klix-a! Puna ih je Skupština, SIPA, a i Tužilaštvo im je naklonjeno. Ponoso smo optuženi za terorizam, mada čitav svijet zna, a žrtve pogotovo kako na većih terorista od četnika. Širi s islamofobija, četnici pretresaju obdanište u Srebrenici, Tokića proglašavaju agentom Islamske države i okrivljuju za teško krivično djelo, premda bi trebalo suditi četnicima. Vi sigurno znate za u praksi dokazano četničko pravilo – oni prvo hapse uglednike. Jučer Tokića, sutra Vas, a onda su na redu obični građani – ni krivi ni dužni muslimani – a među njima i ja, koji sam se debelo zamjerio RS-u i Dodiku. Zato, molim Vas tražim od Vas da se kao jedan od muslimanskih pravka i građanin RBiH – borite za građanski Ustav, ali jedino Ustav RBiH. Pri tome se pozovite i na jus cogens. Ako ipak mislite da nam treba novi ustav kod već postojećeg, molim Vas ne računajte na moju podršku! Hvala i svako dobro! Ibrahim Halilović

**

senadinl lavic

Mai 25 um 5:04 PM An Ibrahim Halilović

Poštovani gospodine Haliloviću, Jako dobro znam tu priču i dijelom sam u njenoj konstrukciji učestovao. Dakle, molim vas lijepo nemojte mi podvaljivati lekcije iz prvog razreda. Ispade da vi više volite Republiku Bosnu od mene, a ja kao ne znam šta je njezin legalni Ustav koji je dejtonskim sporazumom suspendiran. Ja kao ne znam da je entitet “rs” genocidna tvorevina itd… Savakako ohrabruje vaša odanost Bosni, ali potrebno je imati i neku taktičko-statešku orijentaciju dolaska do legalnog stanja. Oni koji mi redovno šalju mailove da se odmah vratimo na Ustava Republike BiH, koji jeste jedini legalni ustava naše države, trebali bi mi, također, predložiti algoritm ili proceduru kojom bi se efikasno mogli uzdići u taj ustav. Srdačno Senadin

**

Pošovani gospodine Lavić!

Hvala Vam na odgovoru na moje pismo!

Po onome što ste jučer izjavili na Sesiji mlaćanja prazne slame, ispada da ste u cjelosti zaboravili ono što znate o našem pravu na Ustav RBiH. Umjesto da mi kažete hvala na podsjećanju, Vi me optužujete za podvalu – jer Vam držim lekcije kao da ste prvačić, a ne doktor znanosti.

U jučerašnjem nastupu – “trla baba lan da joj prođe dan” – Vi niste ni jednom riječju spomenuli naše neotuđivo pravo na suspendirani Ustav. Umjesto toga Vi nas kao prvačiće podučavate kako ovaj deytonski Ustav ne valja (sic!) i podvaljujete kako nam treba novi ustav!

Tvrdite kako činjenice koje sam nabrojao o pravu na Ustav RBiH i sami znadete – ali ih negirate u javnom istupu. Zašto – sami sebi skačete u usta – to Vi najbolje znate.

Bili ste predsjednik Merhameta, a Merhamet nije podučio niti podučava one koji bi trebao – ništa drugo osim bolesnog merhametluka – popuštanja katilima.

Haman čitavo prošlo stoljeće naš duh je posrbljivan sistematski, tamanjeni smo jer nismo imali svijesti o sebi, a sada nas se navikava da budemo robovi, da živimo u Velikoj Srbiji, dok nas ne nestane. Traži se od nas da saburimo, šutimo, da ne talasamo kada nam se na najgori mogući način gaze osnovna ljudska prava i provodi zakletva Crne Ruke “Ujedinjenje i smrt” – kada nas zastrašuju po našim kućama, kada nam odšarafljene bombe podmeću po džamijama, kada četničke horde prijete novim genocidom, kada nas Dodikova milicija proganja zbog držanja mushafa u kući, stavljajući znak jednakosti između Islama i terorizma.

Sve Vi to znadete bolje od mene, ali umjesto da s prihvatite tih činjenica i pozovete na pravdu, umjesto da nas povedete u pravnu bitku za naš Ustav RBiH – Vi nam pričate priče o novom ustavu koji nema ni zehre šanse.

Samo Bog Dragi zna koliko ko od nas (dvojice) voli Bosnu, a mi možemo suditi jedan o drugome na osnovu činjenica s kojima baratamo i u privatnom i u javnom životu. Emocije ostavimo po strani! One činjenice koje iznosim u prepisci s Vama (ali i javno, svaki dan!) su nepobitne, a dokaz za to je i Vaš odgovor.

Nikome, pa ni Vama, nikad ne podvaljujem lekcije iz prvog razreda – samo podsjećam na njih, pa Vašu primjedbu smatram podvalom, ali ne samo meni, nego svim patriotima, među kojima je ponajviše Bošnjaka – muslimana.

Pitate me za metodologiju povratka Ustava RBiH.

Nisam pravni stručnjak, ali dosta sam pročitao o pravu, pa da Vam kažem nešto od toga, a da se ne osjećate prvačićem!

Sudovi postoje da bi se utvrdila pravda, donijele presude koje se moraju izvršavati. Trbunal šalje ratne zločince u zatvor hotelskog luksuza, ali je to ipak izolacija, kazna. Svjetski sud pravde je presudio da je paradržava RS, dakle njena Vlada – vojska i milicija odgovorna za genocid. Sve što je postignuto genocidom, ne može se legalizirati, osim u Bosni, naravno ako se žrtva navikne na nepravdu, zastrašuje, progoni, terorizira – i ako niko nije ni mukajet pravdi – ako ne ispostavlja zahtjev UN-u da izvrši presudu svoga najvišeg Suda.

B. Izetbegović to neće, jer bi hraknuo na mrtvog Babu i na njega i na sebe – kao Srbina, srbaliju. On izjavljuje u ime svih nas kako ni jedan Bošnjak neće ukinuti RS, a samo što nije pristao – u ime svih nas na ustaški treći entitet, da bi napravio svoju fildžanušu – geto za nas, na čemu Cerić užurbano radi. Koliko je svima nama stalo do takvoga Bakira Izetbegovića, najbolje potvrđuju skorašnji izbori, te unaprijed proglašena pobjeda na kongresu SDA.

Ceriću nije bilo do pravde i kažnjavanja ubojica i barbara, nego ih je amnestirao, pa je obnovljeno na sotine džamija o trošku muslimana. On je čak nad kaburima Srebreničana vazio kako su oni žrtve “tragičnog sukoba braće” – što je falisifikat i negiranje genocida. Sulejman Tihić je htio ukinuti Tužbu na Svjetskom sudu. Spriječio je prof. Boyla da ukine RS. Ostale da Vam ne spominjem, bolje ih znate nego ja. Svi su oni negirali genocid, progone, silovanja, barbarizam i svi se i dan-danas slažu sa postojećem stanjem u kojem se genocid nastvalja mirnim putem, kao na tekućoj traci, a Bosna postaje dijelom Velike Srbije.

Kada biste Vi i još stotinu intelektulaca (Sesije 99, Merhameta, Akademije…) sročili pismo od desetak reda i poslali ga Ujedinjenim nacijama, Ki Monu, on bi se morao počešati po glavi. (Vodio ga je Bakir u Srebenicu, vidio je Ki Mon mezar, trebao ga je Bakir podsjetiti i na domaće i međunarodno pravo, presude UN-ovih sudova, ali nije, jer za njega je RS vječna.)

UN ima kapacitet provesti presude ta dva svoja suda, poništiti bespravni daytonski Sporazum koji se drastično krši – i vratiti nam Ustav RBiH, čak uz pomoć NATO-a… Samo, niko to ne traži – ni politika, ni ulema, ni Merhamet, ni Vi, ljudi od znanja; kad vas neko podsjeti na to, Vi dobru namjeru proglašavate podvalom jer nemate kontra-argumenta, jer sami skačete sebi u usta.

Stoga, vratimo se pravu koje je najjače naše oružje, koristimo pravnu normu jus cogens, ništavnost Dytona po slovu bečke Konvencije, referenduma, Ustavnog zakona, pa vratimo u život Ustav RBiH. Na tome se mora inzistirati jer je to naš, građanski Ustav pod kojim smo nakon referenduma primljeni u UN, koja nas nije zaštitila kao svoju ravnopravnu članicu – nego nam je otela pravo na obranu i ohrabrila naše veleizdajnike da izdaju ono što nisu smjeli ni pomisliti, te nakon genocida potpišu kapitulaciju i okupaciju države i isporuče nas Velikoj Srbiji.

Niko, pa ni Vi ne koristite taj pravni put i svoje znanje, nego pričate nešto što je za mene bacanje prašine u oči, ili – da se poslužim Vašim rječnikom, podvala.

Zar niste naučili, dragi gospodine Lavić, ništa iz zadnjih događaja glede g. Tokića koji je dokazao – sam samcat – kako se bori za Ustav RBiH! Zar on nije svima pokazao kako četnici ne przinaju ni ovakvu, ni onakvu Bosnu, kako ne drže do prava kao ni do Doratova prkna? Zar nam nije pokazao da je usamljeni, ali hrabar Don Kihot, a mi ga čak svi i ne tapšemo, jer smo kukavice, pa ispada kako tapšemo Dodika.

Zar nije licemjerstvo davati verbalnu podršku Tokiću, a prepustiti ga samog četništvu i, baš kada se bori za Ustav RBiH, predložiti, čak u njegovom prisustvu – novi ustav.

Stoga, kad ubuduće koristite optužbu “podvala” – dobro razmislite, pogotovo analizirajte šta se rekli na Sesiji. Riječi su ponekad boomerang.

Mi bi morali oformiti tim pravnih stručnjaka, stranih i domaćih ekperata, ali svakako u tom timu ne bio smio biti ni Trnka, ni Karkin, ni Softić, a ni oni koji predlažu novi ustav.

Ako RS kao kvazi-država može plaćati milijune dolara Amerikancima za lobiranje za genocid – za propagandu genocidne RS kako bi se osamostalila, zašto ne bi smo mi – bez pitanja Ivanića ili Dodika – mogli sami financirati pravni taj tim ako nam je stalo do nas samih, građanskog Ustava RBiH, pravde, budućnosti, opstanka i nas i naše države!

Takvih ideja nema, a meni ostaje da me vrijeđate prišivajući mi “podvalu” da ne bih prozreo Vašu podvalu oko novog ustava.

Vi ste doktor nauka, bivši predsjednik Marhameta, mogli biste biti i jedan od vođa ovog našeg jadnog, nasamarenog, prestravljenog, opljačkanog, zavednog i neobrazovanog naroda; nikad više fakulteta, medresa, mekteba, a nikad manje znanja, državotvorne svijesti.

Mi se navikavamo na robovanje, ali ne samo od strane četnika.

Naša politika – dejtonska, neljudska – ubila je 5.000 branilaca RBiH, borci dolaze u Sarajevo da se spale, Tokića okrivljuju za teško krivično djelo na onovu nepočinjenog djela – a akademska zajednica šuti, a kad progovori, umjesto o pravu – priča priče o nekakvom novom ustavu i gazi, da, gospodine, gazi – Ustav RBiH, referendumsku volju građana, svjetske pravne norme i presude!

I budući kako tvrdi da zna šta joj treba raditi – inteligencija licemjerno pita mene za metodologiju povratka Ustava RBiH koju sam i Vama predočavao u svakom svome javljanju.

Nema bolje “medicine” za Dodika i njegove sarajevske i mostarske jatake od tvdoglavog inzistiranja na pravu na naš Ustav RBiH. Kako se to radi, pokazao je usamljeni Tokić, ali to očito nije doprlo do Vaših ušiju. Da se na hvalim, šaljem želim Vam reći da sam na Facebooku prije četiri i po godine pokrenuo grupu koja traži povratak Usava RBiH. Šaljem Vam link na video koji svjedoči o tome kako smo Marjan Hajnal i ja prije nekoliko godina u mom rodnom Varcar Vakufu (okupiramom Mrkonjić-Gradu) razvili zastavu sa ljiljanima pred Spomen-muzejom ZAVNOBiH-a usprkos prijetnji hapšenjem. Upravo sada sam na putu u svoj grad gdje kao i Tokić u BL, rizikujem hapšenje, svjestan da ako se dogodi – da me neće zaštiti država, ulema ili Merhamet, akademska zajednica, a pogotovo Vi kao predlagač novog ustava.
Jalove su ove moje riječi jer će pasti na gluhe uši.

Svako dobro!

Linkovi:

– na grupu Zahtjev za povratak Ustava RBiH – 71.000 čalnova, uglavnom verbalista
https://www.facebook.com/groups/ustavrbih/

– na You Tube – zastava s ljiljanima ispred Muzeja ZAVNOBiH-a
https://www.youtube.com/watch?v=SjW84INL_sc

____________________________

NAPOMENA:

Prof. dr Senadin Lavić je bio predsjednik “Preporoda!” – Baš smo se preporodili, od slobodnih građana, pretvoreni smo poslušno roblje nakon genocida.

___________________________

Ibrahim Halilović

ZAHTJEV ZA POVRATAK U ŽIVOT USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s