Marjan Hajnal

OD KOČE POPOVIĆA DO JOVE DIVJAKA – ISTA SRAMOTA ZVANA IZDAJA

Čudni su naši ljudi. Beskrajno. Nezahvalni. Brzo zaboravljaju heroje i njihova dobročinstva. Jovo Divjak je jedan od simbola odustajanja od jednoumlja, konformizma, kukavičluka, izbora linije manjeg otpora. I on je mogao otići, prikloniti se i pridružiti agresorima. Ili, jednostavno, otići na treću stranu. Ali, on je izabrao ostati oficir onog kova i formata za koji se školovao – ostao je lojalan narodu. Slično se dogodilo kada legendarnog Koču Popovića, komandanta Prve proleterske brigade, španskog borca, zaslužnog za proboj na Sutjesci nisu pozvali na Tjentište, na svečani jubilej obilježavanja slavne pobjede. Otišao je sam, o svom trošku, i dok je s narodom čekao u redu za ručak, neki prostak se izderao na njega i ne znajući ko stoji pred njim. Riječ sramota nije dovoljna da se njom bilo šta izrazi o mentalitetnom sklopu nazahvalnih prostaka. Izdajnici su to, prije svega izdajnici domovine, ratne etike, a tek zatim i izdajnici čovječnosti.

Ibrahim Halilović

Niti je dejtonska Bosna ono za što su se borili borci, komandanti i generali Armije RBiH, niti je to obilježavanje Dana ARBiH; dejtonski ilegalni i genocidni sistem, kriminalna fašistička vlast koja upravlja njime – izrugivanje je i RBiH i Armiji RBiH. To je izrugivanje i žrtvama. Na mjestu gen. Divjaka, osjećao bih se počešćen ne biti u društvu takvih. Ne biti sudionik te lakrdije i ismijvanja – još je jedan orden na grudi generala Divjaka. Gen. Divjak je časno branio nas i nasu državu RBiH kao jedan od njenih generala koji je osigurao svoje mjesto u istinskoj povijesti Bosne. Gen. Divjaku, ostalim generalima i borcima Armije RBiH i nije mjesto u stroju kojim komanduje Sin najvećeg velizdajnika RBiH i uništenja Armije RBiH na račun muslimanske vojske, četnika i ustaša.

Kemal Nurkanović

…Smatram, ne “prepisujući” druge, da u ovoj…i ovakvoj Daytonskoj Bosni, nije “mahana”, već čast biti nepozvan na proslavu godišnjice Armije RBiH, jer se ona… inače, u samom Daytonu, i zvanično “preobrazila u takozvanu Aljinu vojsku, a ja dodajem – izdajničku. Medžlisi u Nemiloj i slično, bili su samo JAVNI povod izdaje te armije… a sve ostalo, samo je posljedica. Generale Jovane, ne očajavaj – Ti i Sefer ste osvjetlali obraz, a oni poslije vas, po “političko-stranačkoj ideologiji, uprljali su obraz i ČASNU borbu naroda protiv agresije i agresora, obojili mutnom bojom… Bosna će biti… njima za inat, jer je PRAVDA uvijek ispred izdaje…

Divjak, Halilović, Šiber

Mirela Halilović

Nemoralno je, neneormalno i van svake pameti obilježiti Dan Armije Republike BiH, a na svečanu ceremoniju ne pozvati njenog osnivača, prvog komandanta i prvu dvojicu njegovih zamjenika. Na današnjoj svečanosti bilo je toliko podrumaša i lažnih boraca, onih koji linije nikada vidjeli nisu da pravi borci od stida nisu mogli doći na proslavu svojega dana. Kakvi smo, odlično nam je. Zapravo, više nego odlično.

Pise: Merjem Erna Musinovic

Dobro je da Vas nisu pozvali, Generale!

Nisu to vise iste borbe, niti su oni, anam njihovi, Vasi suborci! Nije to vise smotra A RBIH i pocasna salva Vas koji ste branili i odbranili moje ubijano djetinjstvo i mladost! Oni, anam njihovi u markiranim odijelima, ne odaju pocast, nego rade samopromociju i rugaju se Vasim bitkama 1992 – 1995!

Ja bih da Vas zapamtim u patikama “starkama”, farmer jaknama i puskicama u rukama, protiv tenkova, minobacaca, haubica, nozeva pod vratom… Pod zastavom Ljiljana!

Oni, anam njihovi, danas ruse ono za sto ste se Vi nekad borili, teritorijalni integritet i suverenitet R BIH – svih njezinih naroda i narodnosti! Dobro je da Vas nisu izmijesali, jer izmijesali bi lazi i Istinu, oskrvnavili bi sjecanje onih koji pamte, stavili bi znak jednakosti izmedju Vas i njih, anam njihovih!

Dobro je da Vas nisu pozvali! Oni, anam njihovi u markiranim odijelima, odaju pocast na nakaradan nacin pod nakaradnom zastavom i zakonom dejtona! A nije isto….

Vi, nekad pod zastavom Ljiljana, braneci R BIH od agresora, niste imali vremena ni za minut cutanja ubijenom suborcu, ranjenom drugu iz rova, ubijenom djetetu granatom s brda, silovanoj majci, zaklanom ocu, obescacenoj sestri…. Nije to vise ista borba, Generale!

Ja bih da Vas zapamtim onakvima kakvi Vi jeste – cuvari R BIH od agresije ‘92/'95 !

Vasa zatava nije njihova! Vasa borba nije njihova! Vi i oni, anam njihovi niste suborci, jer ciljevi nisu isti i zajednicki! Oni ruse, Vi branite !

I zato, i zbog sijaset drugih razloga, dobro je da Vas nisu pozvali! A ako Vas nekad i pozovu, odbijte ih – ne stavljate znak jednakosti izmedju Vas i njih, anam njihovih!

Dopustite nam da casno i posteno, pod zastavom Kraljevine BIH, branimo sjecanje i Istinu od neprijatelja navedenih! Meni i mojoj generaciji je duznost i obaveza da nastavimo tamo gdje ste Vi i borci A RBIH stali – u borbi za Istinu i Pravdu! Nek Vas nisu pozvali i izmijesali! Vi to niste zasluzili, jer 15 april je dan za smotru A RBIH i pocasnu salvu Vama, a ne onima koji nisu bili tu kad je bilo najteze!

Ne bi bilo fer, Generale!

Pod zastavom Ljiljana u stavu MIRNO,

POZDRAV DOMOVINI!!!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s