Senad Sprečić

Senad Sprečić 1

 ROBOVI

  Narod koji ne izvuče pouke iz vlastite historije, nema šanse da opstane. Narod koji ne njeguje svoje historijske i kulturne baštine, gubi svoj identitet. Gubljenje identiteta neminovno dovodi do nestanka sa historijske scene. Narod koji ne prepozna „urbicid i kullturocid“ koji se vrši nad njim, postaje roblje.

  Historija se ponavlja. Nekad, „na trgovima u Dubrovniku, Splitu i diljem Mediterana, prodavalo se bosansko heretičko roblje, uhvaćenog u Bosni, ili se dobrovoljno, samo prodavalo kako bi platili troškove ishrane i putovanja u daleke zemlje. Uz imena bosanskoga roblja, u notarskim knjigama gdje je zabilježena njegova prodaja, između ostalog, stoji: „Bossina patarena et de genere serverom“, odnosno „bosanska patarena roda ropskog“.

  Danas, pred predstavništvima ambasada mnogih zemalja u BiH, redovi robova koji se sami prodaju da otputuju u daleke zemlje. Udruženja robova u dalekim zemljama, danas nazivaju „dijaspora“. Uvriježeno mišljenje robova u Bosni da je „gospodski život robova u dalekim zemljama“, nije ništa drugo nego propaganda zasnovana na zavidnosti i ljubomori. Takvo mišljenje u potpunosti odgovara domaćim robovlasnicima, koji takvo mišljenje podupiru, bez bojazni da će se robovi udružiti protiv njih.

  Svakim novim danom, uslovi života u Bosni postaju sve teži. Cijena robovanja sve jeftinija. Za nekoliko maraka, frtalj kahve i aferim, bijedni robovi prodaju svoju čast i dječiju budućnost, bez griže savjesti. Poistovjećuju se sa svojim gospodarima, koji nikad nisu imali ni vjeru ni mjeru. Prostitucija, droga, pljačke, reketi, korupcija sudstva i policije, ubistva, silovanja, sve su to karakteristike mafijaškog društva. Koliko samo istine ima u gorčini ratnog vojnog invalida, koji kaže: „oče, što si me odgajao da budem pošten, prosjak, kad lopovi i lažovi dobro žive.“ Navodim još jedno dječije viđenje stvarnosti. Na dodjeli paketića u školi, curica kaže ocu: „babo, što i ti nisi poginuo, da dobijem šehidski paketić.“

  Robovi, vaše nije da razmišljate. Vaše je da robujete. Lažima, jeftinim parolama, podvalama, prevarama, pljačkama, silovanjima uma i tijela. Vaše je da budete vjernici prema pravilima robovlasnika. Vaše je da budete merhametli, a banda koja radi u „merhamet“, „Caritas“ ili „Sveti Sava“ organizaciji, ako i pljačka, nije vaše da o tome sudite. Vaše je da se mrzite, vrijeđate, pljujete, štitite svoje heroje koji su počinili zločine, njihova zlodjela skrivate.

  Da ste ljudi, da pameti imate, ne bi bili robovi.

 

 

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s