Ruska raketna podvodna krstarica s balističkim raketama (PLARB) Borej

http://hr.rbth.com/science/2015/02/05/top-3_ruska_oruzja_u_21_stoljecu_32741.html

Morska komponenta nuklearne trijade je, zbog toga što je najzaštićenija, jamac uzvratnog nuklearnog napada i suzdržava ruske neprijatelje. No uvođenje novih strateških nosača raketa za Vojno-morsku flotu Rusije značajno se oduljilo. Glavni uzrok toga bilo je odustajanje od skoro gotove rakete Bark od sto tona i koja ide na čvrsto gorivo za koju su se pripremale podmornice projekta 955 Borej. U međuvremenu, došlo je do zahtjeva za nove ”taktičke jedinice” za flotu. 1998. donesena je odluka da se brzo i jeftino naprave morske rakete Bulava, na temelju rakete Topol-M.

S Bulavom je postojalo dosta poteškoća tijekom prvih testiranja, ali posljednjih godina raketu su ipak ”naučili” letjeti. Podmornice projekta 955 Borej u stanju su nanijeti napad raketom Bulava lansirane ispod ledova Arktika, gdje nema nadvodne plovidbe, što otežava kako otkrivanje podmornica ne samo sa satelita, nego i s brodova, tako i presretanje raketa u prvoj fazi leta. Osim toga, podmornica proizvodi manje ”buke” u odnosu na prethodne te odsad može gađati ciljeve ispod površine vode i ”u hodu”.

Čitav državni program pretpostavlja proizvodnju 8 nuklearnih podmornica takvog tipa. U tijeku se grade takve tri: Knez Vladimir, Knez Oleg i Knez Suvorov. Postoji mogućnost da se neke od njih konstruiraju već po obnovljenom projektu Borej-A. Naime, Igor Viljnit, voditelj Centralnog konstruktorskog biroa Rubin, gdje su se projektirale podmornice, izjavio je za tisak da će ”biti novih Boreja s određenim dopunama”.

 
 
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s