Senad Sprečić 1

PREDZNACI KRVAVOG PROLJEĆA

 

Napisao: Senad Sprečić

 

     Konstitutivni fašisti su ugroženi. Terorom šalju jasne poruke da neće birati sredstva u odbrani svojih pozicija na vlasti. Sprega nacifašizma i kriminalnih organizacija u strankama sa predznakom demokratije gubi tlo pod nogama, te klasičnim metodama terorističkih akcija, pokušavaju održati strah kao ključni element svoje vladavine. Političke parole protkane elementima nacionalne i vjerske netrpeljivosti medju građanima, očigledno je, ne postižu više željene rezultate i efekte. Oprobanim metodama klasičnih terorističkih djela, pokušavaju skrenuti pažnju građanstva sa socijalnog nezadovoljstva na teren lične sigurnosti.

    Eksplozije podmetnutih eksplozivnih naprava u Bihaću i Tuzli, u mjestima gdje socijalni bunt prijeti da dovede do građanske revolucije, nije ništa drugo nego jasna poruka, da svaki oblik ili pokušaj skidanja sa vlasti trokonstitutivnih fašista, neće proći bez terora i krvoprolića.

    Nije slučajno da su u oba slučaja sinhronizovane terorističke akcije, advokati. Bez funkcionalnog pravnog i sudskog sistema, nema ni funkcionalne države. Bez funkcionalne države, nema odgovornosti za kriminal i zločine. U takvoj situaciji, javnom scenom marširaju zaštitnici narodnih i nacionalnih interesa, pod naglašenom parolom za potrebom „očuvanja mira po svaku cijenu“. Nije slučajno da su oba slučaja terorističkih akcija izvedena na tzv. „ Bošnjačkom“ području.

    Šta se krije u pozadini ovog horora? Scenarij je u potpunosti prepisan od mentora Zapada. Postizanje nacionalnog i vjerskog jedinstva protiv izmišljenog neprijatelja. Kad postoji izmišljeni neprijatelj, a teroristička djela jasno ukazuju na to, otvara se prostor za indoktrinaciju zastrašenog dijela stanovništva, lažna antiratna propaganda, otvara prostor institucijama policije, obavještajnih organa, sudstva, da bez javne kontrole odrade svoj prljavi posao, uz punu saglasnost širokih građanskih masa. U svemu tome je prenaglašena potreba očuvanja mira. Takav mir, ne rješava nepodnošljive aktualne socijalne probleme. Takav mir, održava aktualnu vlast.

   Zapitajmo se, samo za trenutak, koji su stvarni uzroci narušavanja Daytonskog konstitutivno – fašističkog mira? Nije li to kriminal vladajućih državnih i stranačkih struktura, obespravljenost gradjana i uništena egzistencija radnika, uništen socijalni sistem zaštite najugroženijih kategorija društva, te na osnovu toga narastanje i javno ispoljavanje socijalnog bunta sa jasnom porukom da aktualna vlast mora sići sa scene, milom ili silom. I na kraju, gdje je socijalni bunt oduzeo vlast vladajućoj oligarhiji?

   Tuzla i Bihać.

   Koje su posljedice, u slučaju da se ovaj socijalni bunt, ne stavi „brzo“ pod kontrolu vladajuće oligarhije  državnih organa i institucija koji su u njihovoj službi?

   Odgovor nije teško naslutiti. Prerastanje socijalnog bunta u građansku revoluciju i smjena aktualne vlasti. Gubljenje vlasti neminovno povlači i odgovornost za počinjene zločine i krivična djela, a samim tim i rušenje Daytonske piramide sa temeljima koji se protežu u trouglu Sarajevo – Banja Luka – Mostar. Rušenjem ovih temelja, teritorija države Bosne, ponovo se stavlja u jedinstvenu prirodnu cjelinu, što neminovno ruši magičnu trokonstitutivnu kontrolu, a uspostavlja realne građanske odnose, te jedinstveno državno-pravno, ekonomsko, političko, vojno i socijalno uređenje. U građanski uređenoj državi, minorno pitanje postaje, sadašnje ključno „ važno je biti Bošnjak 93, Srbin, Hrvat“. Gradjanski uredjena država ne poznaje nikakav specifikum, nego uređuju prava i obaveze gradjana na principima istih prava i obaveza, što u prevodu znači, da ne postoji nikakva podjela države na političkoj, vjerskoj ili drugoj osnovi, niti isključivo pravo i privilegija.

  ZA SVE SU KRIVI BOSANCI

   Dobro zapamtite ovu navedenu rečenicu. Bosanci kao nacionalna kategorija su od naciofašita javno „obilježeni“ kao glavni uzrok svih problema. Bosancima se potura da ruše svoju državu, da su „ četnici, ustaše, KOS-ovci, komunjare, UDB-aši, izdajnici svog naroda i vjere. Postoji li neko, s mrvom pameti u glavi, da se realno zapita „ može li pojedinac, grupa, narod, biti sve navedeno, u jednom trenutku“? Očigledno je da može, ali samo u glavama bolesnih umova. Nemojte se iznenaditi, a nagovještaja ima, da se i za ove terorističke akcije, koje su izrežirane od aktuelne vlasti i vladajućih stranaka, okrive upravo oni koji se javno izjašnjavaju kao Bosanci.

  Neophodno je naglasiti, da prema potrebi, Bosancima nazivaju nezadovoljne radnike koji protestuju tražeći svoja prava, a pri popisu ih krste i sunnete u Bošnjake 93, Srbe i Hrvate. Ovo na navodim slučajno. Javna glasila u posljednje vrijeme, veoma perfidno, poturaju mnoge negativnosti Bosancima. Tako se velikim naslovima piše „ Bosanci uhapšeni zbog podrške ISIS-u“, dok ti isti u svojim izjavama naglašavaju da su „ Bošnjaci“. „ Bosanci opljačkali banku“ a u nastavku izvještaja se nekoliko put naglašava da su to „ Bosanski Srbi ili Srbi“, „ Bosanac počinio ubistvo“, a u nastavku se govori da je Hrvat sa odredjene Hrvatske teritorije u BiH.

  Na neke od tih naslova sam reagovao, upućivao protestna pisma, mada sam bio svjestan da to ne pije vode. Zbog toga je potrebno sve nazivati pravim imenom. Zločinac je zločinac, makar se on izjašnjavao kao Bosanac. To ga ne oslobađa krivice za zločin, niti mu je olakšavajuća okolnost. Naprotiv, Bosanci moraju biti prvi koji će ga osuditi, koji će pružiti punu podršku i pomoć da se takav šljam smjesti na mjesto koje mu pripada, sa pravim imenom – zločinac. Imaju li imalo časti oni koji se nazivaju Bošnjaci 93, Srbi (Bosanski Srbi), Hrvati (Bosanski Hrvati), da pogledaju istini u oči, da se na isti način obračunaju sa pripadnicima svojih stada i nazovu ih pravim imenom, a ne herojima? Bježanje od istine je laž koja se razotkriva sama.

  VJESNICI KRVAVOG PROLJEĆA

  Prve nevine žrtve su pale. Nagovjestile krvavo proljeće. Socijalni protesti se pripremaju da sa prvim proljetnim danima kažu svoje mišljenje o naciofasističkoj vlasti i njihovim pomagačima. Sigurno je jedno. Na teror vlasti, građani će neminovno uzvratiti istom mjerom. Mete napada neće biti državni i narodni objekti, nego lična imovina kriminalaca u odorama političara. Policija će sigurno osjetiti gnjev gradjana. Građani od policije očekuju saradnju i zaštitu, profesionalnost, a ne pristranost i naklonost kriminalnoj eliti. Policija je do temelja korumpirana. Nije ni čudo, kad u svojim redovima krije organizatore i izvršioce kriminala. Takvo činjenično stanje, neminovno vodi klasnom ratu. Klasni rat se zove revolucija.

 Revolucija otpočinje onog trenutka, kad socijalni uslovi ne zadovoljavaju ni elementarne potrebe preživljavanja.

  U proljeće i medvjed se budi iz zimskog sna.

OTPOČINJE KRVAVO PROLJEĆE.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s