Senad Sprečić

Senad Sprečić 1

KONSTITUTIVNA DRŽAVA ČETNIKA, USTAŠA I TERORISTA

Zarobljeni smo bez rata.
Samo nek ne puca.
Ubijedite njih, ako možete.

PROGLEDAJTE OČIMA, SLIJEPCI!

Zaista, treba biti mentalno specifičan, slijep, Ne shvatatiti, ne vidjeti realnost oko sebe. Zarobljeni smo svojom glupošću bošnjaštva, srpstva i hrvatstva. Možemo se inatiti, naduravati, svadjati, mrziti. Možemo se ubjedjivati, historiju prekrajati, pod naučnim tumačenjima poturati teorije i definicije kako nam odgovora prema sopstvenoj vjerskoj, umnoj, i političkoj dezorjentaciji. Vrijeme neumitno teče. Neminovno se moramo suočiti sa istinom. Danas ili sutra, heftu, sedmicu, mjesec, godinu. Od istine, ne možemo pobjeći.

Ništa gore i pogubnije nego generalizovati stvari. Sve se mora nazvati svojim originalnim imenom.
Pogrešno je, sve pravoslavce poistovjećivati sa Srpskim narodom, a Srpski narod poistovjećivati sa četnicima. Isto tako, opasno je generalizovati, i na osnovu manjeg dijela pravoslavaca čistih ruku i čiste savjesti, sve pravoslavce oslobadjati od Srpskog nacionalizma, a Srpski narod od četništva.
Pogrešno je, i sve katolike poistovjećivati sa Hrvatskim narodom, a Hrvatski narod poistovjećivati sa ustašama. Opasno je, isto tako generalizovati, te na osnovu manjeg dijela katolika čistih ruku i čiste savjesti, sve katolike oslobadjati od Hrvatskog nacionalizma, a Hrvatski narod od ustaštva.
Koliko god je pogrešno sve muslimane poistovjećivati sa Bošnjačkim narodom – Bošnjaci 93, te takav Bošnjački narod (termin rezervisan samo za muslimane Bosne prema radikalnim Islamistima) poistovjećivati sa teroristima, isto tako, pogrešno je i opasno generalizovati, i na osnovu manjeg dijela muslimana čistih ruku i čiste savjesti, sve muslimane oslobadjati od Bošnjačkog radikalnog nacionalizma, i takav Bošnjački narod oslobadjati od terorizma.

Ne može se generalno govoriti o vjerskim institucijama kao četničkim, ustaškim, terorističkim, ali se može i mora zahtjevati od vjerskih institucija da se javno oglase, ograde, osude i udalje iz svojih vjerskih objekata, sa vjerskih obreda, protagoniste i emisare ovog zla. Ako ne učine to, potvrdjuju javnu sumnju, i sve glasnije proteste vjernika čistih ruku, duše i obraza, da su leglo ovih antiljudskih, anticivilizacijskih, antivjerskih nemani. Ne urade li to Srpska i Hrvatska crkva na jednoj strani i Islamska vjerska zajednica na drugoj strani, gube kredibilitet časnih vjerskih institucija, te spadaju u leglo, glavne organizatore i finasijere ustaštva, četništva i terorizma.

Valjda je i ludom jasno, da ubice, koljači, kriminalci i ostale vrste ljudskog i društvenog šljama, ni u kom slučaju ne podižu, ne štite ugled i autoritet bilo koje vjere. Normalan čovjek, pita se, kako je moguće da vjerske institucije nisu prve u borbi protiv onog što narušava imidž vjere, a vjerski službenici najhrabriji i najodlučniji ratnici. Zločin u ime vjere, zločin u ime Svevišnjeg, nije zapisan i objavljen. Meni nije poznata ni jedna molitva koja poziva na zločin prema čovjeku. Da li je poznata Vama?

Dok zemljom Bosnom divljaju četnici, ustaše i teroristi, mašu kamama ogrnuti vjerskim propagandnim materijalom, uzvikuju, pjevaju, poručuju, veličaju zločine i prolijevanje krvi čovjeka, VI – hulje, ogrćete se vjerskim ogrtačima, zatvarate oči, branite svoje zločine i zločince. Gurate se rame uz rame u molitvenim redovima sa njima, slavite ih herojima. Takmičite se, ko će više podići svjetlucavih vjerskih objekata u kojima ćete, zajedno sa njima, moliti se.
Svevišnji nije slijep, ali ste slijepi VI.
Mogu li političke, ili bilo koje druge laži biti svijetli temelji vjere? Ako laži mogu biti svijetli temelji vjere, onda je i vasa vjera “laž”. Vi ste propagatori laži. Šta činite da dokažete suprotno?
Ništa.
Vama je vjera sredstvo za izražavanje mržnje, pakosti, inata. Sredstvo za sticanje imetka, položaja u društvu. Što više ovaca u stadu, više vune za šišanje i klanje.

Toliko je mnogo vjernika, koji emocionalno i na najljepši način propagiraju svoju svijest, vjerski imidž, vrijedjajući na najprimitivniji način one, koji ne prihvataju ulogu poslušnog podanika u stadu, razmišljaju svojom glavom, svoje vjerovanje ne smatraju društvenom reklamom, nastoje da ukažu na negativnosti koje se pokušavaju zaogrnuti vjerskim plaštom. Šta su ti “veliki” vjernici učinili da očiste, da zaštite svoju vjeru od negativnosti na koje sam naprijed ukazao? Lažno se solidarisali po principu “ naš zločinac je bolji od njihovog zločinca, naš zločinac je borac za našu vjeru i naš narod, našu vjeru mrze i napadaju, naš narod satanizuju, mi smo nevini i nedužni iako u našim selima, našim vjerskim objektima, naši sugradjani, pripadnici našeg naroda učestvuju, pozivaju, promovišu, hvališu se zločinima. Mi smo nedužni, iako naša djeca učestvuju u zločinačkim djelima, služe kao orudje i topovsko meso idejama koje nanose štetu našoj vjeri, našem narodu.”
Šta je sa državom?

Kako može štititi, braniti ugled, ime, obraz, ponos države neko ko nanosi štetu, kalja vjeru? Kako može neko, otvoreno gledati u oči druge, svoje sugradjane, poznanike, prijatelje, familiju, ko svojim ćutanjem, solidariše se sa svim naprijed navedenim negativnostima, busati se u prsa da voli državu uz poznatu frazu “ I krv svoju za Bosnu moju”.

Uzimam sebi za pravo, da Vam istinom šamaram uprljani obraz. Odbranite se, ako možete. Odbranite se dokazima. Hulje, nakaze, ljudski i vjerski šljamu.
Sve dok se na svetoj Bosanskoj zemlji, na raznim četničkim, ustaškim i terorističkim skupovima okuplja više pristalica nego na skupovima gradjana koji dižu svoj glas protiv tiranije, mita, korupcije, tajkunske vlasti, pljačke, siromaštva, nezaposlenosti, fašizma, zločina, kolektivnog maloumlja, sakrijte se u mišiju rupu.
Ne nazivajte se ljudima.
Mjesto Vam nije medju časnim Bosancima.
Istina izlazi na vidjelo svakog dana. Od učešća na demonstracijama, lažnim podrškama, stranačkim navijanjima, dodvoravanjima vlasti, ulagivanjima, prikrivanja i negiranja počinjenih zločina.

Koliko nas, Bosanaca, ima?
Bosanac je oličenje časti, oličenje borca za slobodu i istinu.
Bosanac se ne postaje, Bosanac se radja.
Samo Bosanac svijetla obraza hodi svojom Bosnom. Samo Bosanac, s pravom, otvoreno, prkosno i ponosno, Vama – konstitutivnim četnicima, ustašama i teroristima gleda u oči, govori istinu u lice. Samo Bosanac, sa respektom, odnosi se prema vjerama bez favorizovanja. Samo Bosanac svoju državu Bosnu rodjenom majkom zove. Samo se Bosanac bistrim i hladnim vodama Bosne umiva. Samo Bosanac polahko liježe I nježno spušta glavu na Bosansku zemlju. Samo Bosanac, pred Bogom i svijetom ništa ne skriva.
Istina i vrijeme, jedini su svjedok i sudija, koje Bosanac priznaje.

Ne može se Bosancem nazivati onaj ko priznaje konstitutivne, Daytonsku izdaju. Ne može se Bosancem zvati onaj koji se ne bori istim žarom protiv četničkog, ustaškog, terorističkog ili bilo kakvog drugog orgijanja na Bosanskoj zemlji. Ne može se Bosancem zvati onaj ko Bosnu i Bosanski narod negira ili dijeli po bilo kojoj osnovi.
Sve i svako, ima svoje originalno ime i značenje.
Žito i kukolj.
Svjetlost i tama.
Ropstvo i sloboda.
Istina i laž.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s