Igor Galo

DOMOLJUBLJE

Možemo raspoznati najmanje dvije vrste domoljublja koje se kad-kada izmiješa u istoj glavi i srcu. Ono treće domoljublje je kao ljubav sina prema majci, brata prema sestri, pa stoga nije zanimljivo našoj državno-političkoj  (pa)tvorevini.

Jedna vrsta domoljublja je nacionalizam.

Nacionalisti vjeruju kako su sve druge zemlje, pogotovo u njihovom okruženju, u svakom pogledu inferiorne njihovoj i da osvojiti ih i pokoriti znači učiniti im uslugu. Druge su zemlje uvijek u krivu, manje su slobodne, manje proslavljene u svetim bitkama, manje civilizirane, podložne stranim ideologijama koje nitko zdrave pameti ne bi prihvaćao, perfidni su i izopačeni, nisu dovoljno pobožni… Takva su domoljublja najčešća, a ništa na svijetu nije više prezira vrijedno od njihova domoljublja!

Druga vrsta domoljuba može se raspoznati kroz stav „moja domovina – bila prava ili kriva“ uvijek je moja svetinja. Takva vrsta domoljublja i oni koji je njeguju, a koja je slijepa za mane, pogreške, zlodjela svoje domovine su najgora vrsta izdajica te iste domovine.

Igor Galo  (inspiriran mislima  Louis de Bernieres)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s