Senad Sprečić

Senad Sprečić 1

FACEBOOK REVOLUCIJA

  Kad javni mediji poslušno plasiraju cenzurisane vijesti iz zemlje i inostranstva, FB, You tube, Twiter i ostali socijalni mediji ostaju u igri. Portala ima mnogo, raznih grupa i grupica nebrojeno. Jednostavno, sve izmješano u tri grupe. ZA, PROTIV, I SAČEKAJ U HLADU RAZVOJ DOGADJAJA.
  Gradjanima je dogorjelo do noktiju. Toliko opravdane kritike na vlast, korupciju, mito, kriminal, ni jedno dosad poznato sredstvo informisanja, nije obznanilo javnosti. Budimo pošteni, ima i pretjerivanja. Površnom analizom, sa sigurnošću svako može utvrditi trostruku podjelu društva, po bilo kom pitanju.
  Zašto je to tako, nije teško odgovoriti. Medjutim, svaki odgovor bio bi površan. Za dublje analize nema vremena. Život i vrijeme, naprosto melju sve pred sobom. Bosanski merhametluk, polahko gubi svoj značaj u svakodnevnici moderatorstva.   Čitave generacije stasaju u uslovima, koji liče na sve drugo, samo ne na tradicionalno Bosansko društvo.
  Bosanski čovjek, specifičan po svom slobodarskom duhu, po svojoj apatiji prema bilo kakvoj vlasti, polako se pretvara u bespomoćnog poslušnika. Herojski borac, pretvara se u sužnja koji puzi kao puž, čeka, nada se, ali ne poduzima ništa ozbiljno. Nimalo čudno.  Bosansko društvo je totalno dezorjentisano, usmjereno na lažne istine iz prošlosti i dozirane laži sadašnjosti. Bezvrijedne informacije, lahka štiva, imaju mnogo bolju prodju od ozbiljnih tematskih pitanja koja se bave sadašnjicom i budućnošću. Tradicionaln pojmove morala i etike, zamjenile su krilatice, zgrabi, jami, samo sebi, varaj, kradi.
  U takvom okruženju stvari, teško je i očekivati prepoznavanje istine.Vješto plasirane propagandne teme, sa poznatim licima i maskama, zaokupljaju pažnju i neiscrpe nepomirljive diskusije, koje odvlače pažnju sa realiteta. Realnost je život. A životom i budućnošću, malo se ko usudi baviti. Da li zbog bojazni od neuspjeha i netolerantne javnosti, ili zbog ranjivog egoizma, teško je odgonetnuti.
  Danas je goruća tema “DEMONSTRACIJE”. Pri samom pomenu te riječi, iz svojih busija pomno se prati svaka napisana riječ. Svako sa svog aspekta prati pozive na demonstracije, ubjedjivanja o nepotrebnom usijavanju stvari i stvaranja nestabilnosti u društvu, ili pak podaničkom logikom prećutno isčekivanje razvoja dogadjaja. Sve to ukazuje da smo se izgubili u vremenu i prostoru.

 Demonstracije treba podržati svaki normalan čovjek. Demonstracije su glas razuma nad nerazumnim stvarima i   dogadjajima. Demonstracije su odgovor onih koji više ne mogu trpjeti nepodnošljive stvari.
Na drugoj strani imamo “demonstracije” sile, kohezionog jedinstva, sa jasno izraženom porukom, da postojeće stanje itekako nekim snagama odgovara.

  Sukob izmedju ova dva značenja riječi “demonstracija” neminovno će donijeti novo stanje i drugačije odnose. Pobjednicima slavlje, poraženim pouku.
  Nekad su se slične stvari nazivale drugačijim imenima. masovno nezadovoljstvo širokih gradjanskih masa, nazivalo se revolucijom. Nije li sama upotreba riječi “demonstracija”, prvi korak otupljivanja oštrice nezadovoljnih.
  Javnost pozivanja na demonstracije, ima pozitivne i negativne strane. O njima treba voditi računa. Demonstriranje bilo čega, nije miroljubiva reakcija.
  Glavni pokretač svake akcije je ideja. Ideja je vodilja do cilja. Masovnost razumjevanja i saglasnosti sa ciljem, donosi neminovno povoljne rezultate. zbog toga je neophodno naglasiti cilj demonstracija. Ciljeva može biti više, zavisno od uzroka nezadovoljstva.

 Zbog toga je potrebno naglasiti osnovni i sporedne ciljeve. Naglašavanjem ovih ciljeva, demonstracije prerastaju u revoluciju.

FACEBOOK REVOLUCIJA TRAJE.
NEDOSTAJU SAMO JASNI CILJEVI.
OSTVARENJE CILJEVA JE POBJEDA.
SVE OSTALO JE PORAZ.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s