Marjan Hajnal

NA VRELU BOSNE 2007 A

RJEŠENJE ZA BOSNU

GDJE NESTADOSTE, TITOVI OFICIRI? VI KOJI STE SE NA VJERNOST OTADŽBINI ŽIVOTOM KLELI?

Čije se zastave drsko viju po Bosni? Čije se ojkačke genocidne gange urlaju? 

Čije se uniforme nose? Ko doziva mefistofelovske protektore i patronisimuse?

.

Bosna nažalost ne predstavlja homogen državno-pravni i teritorijalni sistem. Da bi taj sistem bio funkcionalan, mora biti prožet voljom slobodoumnih civiliziranih građana opredijeljenih za miroljubivu koegzistenciju svih njenih narodnosti, predvođenih Bosanskom nacijom. Prvi korak je odbaciti Dejtonski „ustav“ kao nevažeći. Okupiti sve progresivne probosanski orijentirane snage iz egzila i ujediniti ih sa matičnim. Uticaj klera na društvo svesti do zidova i kapija bogomolja, posjede im reducirati na minimum i onemogućiti im miješanje u sekularne sfere građanske i republikanske demokratije. Izbaciti iz zemlje sve naturalizirane mudžahedine, kao i infiltrirane sluge nikad zamrle Inkvizicije. Jasno je kao blistavo ljetnje jutro na koga se odnose riječi ‘sluge Inkvizicije’. Time su obuhvaćeni svi ustaški mučitelji djece i svih nedužnih ljudi u logorima ili drugim stratištima. Osujetiti i pokažnjavati sve četničke čelnike i zabraniti njihovu ideologiju, manifestiranje ikonografije na slavama, u javnim ustanovama, zabraniti davanje imena ulica prema imenima osvjedočenih ratnih zlikovaca, čuvanje njihovih slika čak i u privatnim kućama. Dekretom ograničiti pošast izgradnje vjerskih objekata u provokativne svrhe, na urbanistički neprikladnim i nepripadajućem lokalitetima. Svako vrijeđanje uspomena na genocid drakonski kažnjavati. Po uzoru na Simona Wiesenthala otkrivati, hapsiti i sankcionirati vinovnike teških ratnih zločina u ravni genocida i kulturocida, srazmjerno individualnim zlodjelima. Krivcima za veleizdaju suditi, računajući i usvajanje posthumnih presuda, u skladu sa odredbama Ustava 154/155. Stvoriti jedinstvenu bosansku armiju i policiju čiji stub čine Bosanci. Silom likvidirati sve nacističke organizacije, uspostaviti samostalno vanstranačko sudstvo. Sve ekstremne lopove pohapsiti i konfiskovati im kompletnu imovinu, zamrznuti njihove račune, lišiti ih prava građanstva. Provesti prijevremene izbore, ili, izvesti državni udar. Oslonac tražiti isključivo u prosvijećenom narodu, a ne u stranim silama koje mogu biti jedino okupatorske. Dok se ne iznađe drugo rješenje, ponovo proglasiti Ustav RBiH jedinim važećim na teritoriji cijele zemlje računajući Sutorinu, koristeći posredovanje svih pravnih instanci, međunarodnih sudova, ne zazirući ni od oružanih prijetnji, da bi se vratilo oteto ili nezakonito prodano. Sinhronizovano raditi na doradi legitimnog Ustava, sa obilježjima sa kojima je RBiH priznata kao članica UN, uz potrebne izmjene po pitanju statusa Bosanske nacije kao jedine legitimne i primarno konstitutivne. Do I Kongresa Bosanaca pripremiti Nacrt novog Ustava Republike Bosne.

Sve drugo je glumačko bacanje prašine u oči već ionako obnevidjele publike koja aplaudira monodrami “On meni, nema Bosne!”

Pa, dragi moji, Bosne i nema!!!
Jer, ako ne vidimo očima, otvorimo dušu i srce i priznajmo sebi: čije su obale Neretve, Vrbasa, Save, Drine, obala Jadrana…? Gdje se nalazi Međugorje: u Bosni, ili, u Italiji? Ko vlada medžlisima? Do kada će se u Konjević Polju kočoperiti na tuđoj zemlji bespravno podignut vjerski objekat? Ko su vlasnici šuma? Ko upravlja fabrikama, rudnicima, željezarama, petrokemijskim postrojenjima i poljoprivrednim gazdinstvima? Ko kontrolira državni budžet i ima li se vlast nad nevladinim fondovima i poreskim upravama? Čije se zastave drsko viju po Bosni? Čije se ojkačke genocidne gange urlaju? Čije uniforme nosaju?Dokle će se penzioneri pretvarati u prosjake? Koliko još ratnih veterana trebaju podići ruku na sebe? Koliko će još stručnjaka napustiti Bosnu i zbog koga? Pošteni vjeroučitelji se zastrašuju. Korektni intelektualci danonoćno su izloženi vrijeđaju i nema nikoga ko bi ih zaštitio od vulgarnih verbalnih napada, sračunatih na trajnu neutralizaciju u javnim nastupima, do fizičkih napada plaćenika koji ne prežu ni od ubistva, čiji su naručitelji oni isti koji su plaćeni da bi štitili pravni poredak.

Mediji su pod direktnim nadzorom stranačkih mafijaša, a životi slobodnih i istini odanih novinara su ugroženi.
Ko nam i na kojim osnovama “vaspitava” omladinu? … Zašto su svršeni eksperti nezaposleni poslije završetka školovanja, umjesto da se pravilnim oporezivanjem kapitalista svim mladim kadrovima garantiraju najbolja radna mjesta? Djecu su nam sabili u internet-klubove, stadione, kafiće… truju ih i fizički i mentalno, nezakonito izrabljuju seksualno, naočigled nemoćnih roditelja. Na saveznom republičkom nivou nema izviđača, ferijalaca, gorana, lige mladih lingvista, mladi i ne znaju šta je omladinska radna akcija. Ko će graditi i čuvati zemlju koja se i ne poznaje? Njeni se spomenici namjerno uništavaju, računajući i stećke… Povijest se kreira prema ukusima vladajuće pseudopolitikanske klero-klike.

Vatra je došla do prstiju, a mi mislimo da ćemo tapšanjem odličnim glumcima otjerati dim koji će nas ugušiti. Sadašnji kvazi-političari i kleronacisti su otvorili duševni krematorijum u kojeg bacaju polužive građane Bosne. Poluživi su, statisti pretvoreni u aveti, jer oni ne žive životom časnih, čestitih i slobodnih ljudi. Do kada ćemo sudjelovati u tom sadomazohističkom scenariju samouništenja?

Bosno ponosna!
Probudi se iz dubokog narkoleptičkog transa u kojeg su te bacili profani veleizdajnici, plaćenici, njeni domaći i strani dušmani.
Probudi se! Nemaš više šta dočekati, osim vlastitog definitivnog kraja. Sada ti je posljednji trenutak da se probudiš!

.

24.1.2015.

_______________

Dopisano 12.6.2016.

Sa ljiljanom

Svi sadašnji politički lideri podržavaju Dayton, tj. veleizdaju. Debelo su plaćeni, njihovi bližnji uposleni, a time i ucijenjeni da budu poslušne gluhonijeme marionete na koncima čije krajeve drže kreatori Novog svjetskog poretka. Čak i ukloni li se npr. Dragan Čović, ili Dodik, ili B. Izetbegović, u rezervi imaju spremne po pet njihovih usavršenih nasljednika. Da nije tako, do sada bi generali lojalni cjelovitoj Bosni izveli puč i organizirali odbranu Bosne u totalitetu. Ali, prevladavaju naznanje, koristoljublje, nepotizam, uzajamna mafijaška solidarnost, sebičnost, klimoglavost, i kukavičluk. Retorički su svi neki grlatori, nacional-patrioti, u stvarnosti gledaju samo sopstveni interes. Da je drugačije, prvo bi se ujedinili, pa bi pozvali nas iz egzila koji želimo doći, ali, niti oni žele dati drugome ispred sebe, niti se sa kim ujediniti, još manje su im potrebne “pobjegulje” (makar oni bili mučeni i prognani). Nek’ je kvazi-političarima njihovih debelih uštirkanih jastuka, a što zemlja ode tuđinu, što će zavladati Monsanto i HAARP, što će se pored nezagađenih izvora piti iz plastičnih flaša uvezena voda (a flaše baciti u rijeke i jezera), što će se krčiti šuma za novine koje se po svijetu dijele besplatno i bacaju nepročitane, što će se genetski promijeniti demografska struktura Bosne, to Bakira-Čaušeskog interesuje koliko lanjski snijeg. A Dodika i Čovića uznemirava manje od smrada njihovih opanaka. Svoje “Rješenje za Bosnu” sam napisao, mogu ga samo ponavljati ili neznatno proširiti. Jednog dana neko će ga valjda pročitati kako treba. Dok još nije prekasno. A vrijeme brzo ističe.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s