Radomir Lazić

Zakletva

http://tacno.net/novosti/zakletva/

”Svečano izjavljujem da ću se u svom radu pridržavati Ustava i zakona Federacije Bosne i Hercegovine, da ću dužnost i obaveze policijskog službenika vršiti savjesno i odgovorno, da ću svim svojim snagama štititi prava, slobode i sigurnost svih građana i da ću poslove i zadatke policijskog službenika odgovorno izvršavati i u slučajevima kada izvršavanje tih poslova i zadataka dovodi u opasnost moj život”.

Nije lako ovih dana  momcima u plavim i crnim uniformama pogotovo što zakletva podrazumijeva i izvršavanje poslova i zadataka koji dovode u opasnost njihov život. Nije lako pridržavati se Ustava i zakona Federacije Bosne i Hercegovine a štititi prava i slobode onih koji krše Ustav i zakone. Nije lako ni udariti nekog svog, možda rođaka ili komšiju, koji je izgubio sva moguća prava i slobode i koji samo traži posla i hljeba. Šta li se mota po glavama tih ljudi kojima se izda naređenje „udri bandu“ dok prava banda hoda po gradovima i što mogu, ako ih udare, zbog toga izgubiti posao.

Nije vam lako momci ali o čemu razmišljate kad dođete kući i kad skinete uniforme, kad sjednete da popijete kafu s ocem i majkom kojima se godinama uskraćuju prava da dostojno žive pa čak i da dostojanstveno  umru. Te čestite ljude koju svu svoju brigu zbog vas lakše podnose jer su uvjereni da štitite prava poštenih, radišnih i običnih ljudi  koje više nema ko da zaštiti.

Nije vam lako momci jer vi najbolje znate koliko puta ste priveli i uhapsili nekoga a koji je, na intervenciju onih koje štitite ovih dana, pušten.

Teško mi je povjerovati momci da bi ste sutra istom revnošću štitili od razjarene sirotinje i vilu nekog od onih, za koje znamo i mi i vi da su je sagradili ukradenim parama. Vašim i našim.

Ne,  zaista ne bi volio biti u vašoj koži ovih dana. Zakletva je zakletva ali niste se samo vi zakleli nego i oni koje štitite. A sirotinja više nema šta izgubiti.

Radomir Lazić, bivši pripadnik Specijalne policije.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s