Komentar: Senad Sprečić

Senad Sprečić

REPLIKA GRAMATIČKI, INFORMATIČKI, SOCIOLOŠKI, PEDAGOŠKI, METODOLOŠKI, POLITIČKI, HISTORIJSKI, JEZIČKI I, NADASVE, NAUČNO DEZORJENTIRANOM, SVENU RUSTEMPAŠIĆU (drskom i nekulturnom u javnoj debati) – NJEGOVIM KOMUNIKACIJSKIM KULTUROLOŠKIM JEZIKOM

NAPOMENA:
IZVINJAVAM SE, GRADJANIMA I CITAOCIMA NA NEPRIMJERENOM RIJECNIKU U OVOM TEKSTU. POSTO GOSPODIN SVEN RUSTEMPASIC RAZUMIJE SAMO NJEGOV NIVO KULTUROLOSKOG KOMUNICIRANJA, PRINUDJEN SAM DA MU NA NJEGOVOM JEZIKU RAZUMJEVANJA I ODGOVORIM.

Gospodine Rustempasicu,
Repliciram na samo jedan mali dio Vaseg “velikog znanja”

Sven RUSTEMPAŠIĆ: Sarajevo, 27.11.2014. — “Kao profesor lingvistike, Midhat Riđanović je kompetentan da komentira riječi i njihovo značenje, ali u svojoj a ne u pravnoj nauci.”

Senad Sprečić: Gospodine Šven Rustenpašić (ovaj izgovor je preuzet sa istog jezika, na kojem se Bosanac izgovara kao Bošnjak). Vi ste ocito pomijesali kruske i jabuke. Veoma je interesatno, slijedeci Vasu naprijed navedenu recenicu, Vase neznanje nauke, kao i djeciji pokusaj diskvalifikacije Prof. Ridjanovica. Ako laicki poznajete pravo, onda Vam treba biti jasno, da Pravo (kao nauka i primjenjena praksa) trazi usluge lingvistike, a ne odrice ih se. Obzirom na Vasu profesiju, meni je logicnije da ste pokusali svoj komentar usmjeriti na neku, ako ih mozete dokazati, lingvisticku nedosljednost Prof. Ridjanovica. Obzirom da je Vase znanje u toj oblasti veoma skromno, Vi pokusavate prebaciti “poentu” u vode gdje smatrate da ste jaki. Pa da Vas provjerimo.

Sven RUSTEMPAŠIĆ: Ali sa osnovnim poznavanjem Teorije države i Pravne nauke u tom domenu, komentirati može i osoba izvan kruga diplomiranih pravnika. To i sam činim evo već preko 20 godina. Ali je problem što Riđanović nema tih osnovnih znanja, pa je njegov komentar bremenit zabludama i podvalama – a neakademski, nedžentlmenski i čak mrziteljski ton njegovog teksta, govori sam za sebe.

Senad Sprečić: Prva recenica nije Vam gramaticki ispravna. Jedno je ” teorija prava i drzave” – Teorija prava (ili opsta teorija prava) i drzave je osnovna disciplina nauke o pravu, odredjuje bitna, nezaobilazna obiljezja prava i drzave. Svojim osnovnim i opstim odrednicama predhodi ukupnoj teoriji i praksi prava i drzave, uvodi nas u nauku o pravu. Kao nauka, disciplina, ona istrazuje, objasnjava, te izrazava najuopstenije i bitne smjernice o pravu i drzavi, utvrdjujuci i uoblicavajuci pri tome svoj predmet (sto je to pravo i sto je drzava) i njemu (njima) primjerene metode. Sasvim je drugo pitanje ” Teorije drzave i Pravne nauke” – Drzava i pravo su nastajali vijekovima. Istorija nas uci o razvoju prava i drzava kao medjusobno uslovljenim pojavama. Uocavate li Vi razliku gosp. Rustempasic? Vi izucavate ovu problematiku vec preko 20 godina, i vjerujem da cete, pravno kvalifikovano odgovoriti: zbog cega je razlika u ova dva pojma? Vjerujem da ce vam i lingvistika pomoci da nam obrazlozite razlike. Istovremeno se pitam: kako cete objasnjavati logicke, teorijske i lingvisticke pojmove kad nemate tih osnovnih znanja, te ce Vas odgovor biti bremenit zabludama i pokusajima podvala, a nije Vam stran ni neakademski, nedzentlemenski, primitivni jezik kojim pokusavate steci prednost i nadmocnost u komuniciranju.

Sven RUSTEMPAŠIĆ: To da li je neko ime za narod arhaično, je nevažno. Imena naroda su dovoljno stara da se sva mogu nazvati arhaičnim; niti jedan narod nije postao “jučer”, nego prije više stoljeća, a što je kvalifikacija za “arhaičnost”.
Koliko je u bosanskom jeziku pismen akademik Filipović, sigurno je lingvista kvalificiran da ocijeni, ali ga tako olako, i sa toliko mržnje, ne treba ocjenjivati.

Senad Sprečić: Ako je ime za narod – nevazno, zasto onda toliko pjenite? Ne samo vi, nego cijela Vasa grupa koja je odbacena iz Alijinog “Bosnjackog projekta”. Toliko se trudite da omalovazite Prof. Ridjanovica, a onda konstatujete kako je ” ime za narod – nevazno”. Oko cega se onda vodi tolika “bitka” – ako je nevazno?
Nevazno je za Vas, da u hiljadugodisnjoj historiji postojanja drzave Bosne i drzavotvornog Bosanskog naroda – Bosanaca, neko preko noci, diletantski promjeni ime narodu, i prizna da su neki drugi narodi vlasnici drzave Bosne.
Gosp. Rustempasicu, pa Vi napisaste da preko 20 godina izucavate Teorije o drzavi i Pravnoj nauci. Vi da imate pojma o teoriji drzave, a pogotovo o Pravnoj nauci, znali bi sta je vlasnicko pravo. Kao olaksavajucu okolnost Vaseg neznanja uzet cemo Vasu postenu izjavu, da vi kao amater tek 20 godina izucavate, i savjetovati Vas, da dobro izucite prije nego sto pocnete dijeliti nekome lekcije o neznanju.

Sven RUSTEMPAŠIĆ: Koliko je Muhamed Filipović “zakleti ateista” ili on to u periodu od 1990. (a možda i od prije) do danas više nije, lična je stvar Muhameda. U najmanju ruku, primjedba je zlobna i sa predmetom nema naročite veze. Da se akademik želio “dodvoriti muslimanima” (vjerskoj skupini), logično bi bilo da je zagovarao ostanak imena Musliman, a ne bi promovirao ime Bošnjak za taj narod. Pošto su Vjera i Narod dvije različite kategorije, bilo je sasvim ispravno uvesti ime za narod, pri čemu “musliman” i dalje ostaje ime za vjersku skupinu, po čemu je Filipović sasvim u pravu – a Riđanović u krivu. Bilo kako bilo, nije potrebno da vrijeđa Filipovića; za ad hominem napade, uvrede i slično, u civiliziranom ophođenju nema mjesta – ali je Riđanović, očigledno, suprotnog stanovišta.

Senad Sprečić: Citiram Vas gosp. Rustempasicu : ” Da se akademik želio “dodvoriti muslimanima” (vjerskoj skupini), logično bi bilo da je zagovarao ostanak imena Musliman, a ne bi promovirao ime Bošnjak za taj narod.” Budite toliko ljubazni pa pazljivo procitajte ” Vase mijesanje krusaka i jabuka”. Vi cak ne poznajete razliku izmedju pojmova “vjerske skupine” i “naroda”. I ne samo Vi. Nego citava Vasa ekipa “zamlata i prodavaca magle”. Da Vas malo profesor poduci:
Dijete, u dijelu recenice: ” Da se akademik želio “dodvoriti muslimanima” (vjerskoj skupini), logično bi bilo da je zagovarao ostanak imena Musliman,” kao sljedbenicima Islama. Zelim da vjerujem da znate sta pojmovno znaci “Muslim”.
Dijete, u nastavku recenice: ” a ne bi promovirao ime Bošnjak za taj narod”, Vi poistovjecujete vjersku skupinu i narod. Po Vasem shvatanju stvari, muslimani su narod a ne vjerska skupina. Vi ste to napisali.
Da profesor zakljuci: gosp. Rustempasicu Vi sa pokazanim znanjem morate na popravni. Ne preostaje Vam nista drugo, nego da sjednete, zagrijete stolicu, ukljucite mozak, i narednih preko 20 godina izucavate, a ne, bavite se kao do sada, naukom i naucnim teorijama. Valjda cete tada, ako dragi Allah dz.s da, biti u stanju da polemisete i dijelite nekome lekcije na intelektualnom nivou.
Srdacno Vas pozdravljam i zelim Vam uspjeh,

.
Vas prof. Senad Sprecic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s