Autor: Senad Sprečić

Senad Sprečić

ISTINA O BOSNI


U vrijeme kad povampirene snage, kako vanjskog neprijatelja tako i unutrašnji izdajnici, nastoje da realizuju na lažima strpljivo ispredanu historiju Bosne zapjenjenih mučkova raznoraznih akademskih znanja, a posebno uljuljkanih lažohistoričara, u lice im bacamo ovaj dokument. Dokaz i izazov.

Karta Bosne 1Karta Bosne 2
Kartu koja dokazuje da Bosna živi preko 2700 godina ili 27 vjekova. Pileći mozgovi skloni prepisivačinama domaćih zadataka i izvrtanjima napisanih nagađanja prema ćeifu naručioca, kitili su se oreolima znanstvenika ili neprikosnovenih akademskih veličina. Ogledalo istine pokazuje i dokazuje njihov karakter i suštinu.
Ko je rođen, živio i živi na Bosanskom tlu? Doseljenici, varvari, lažovi, krivotvorci, krivokletnici – ili Bosanski narod! Iako genetika dokazuje da se Bosanski čovjek razlikuje od izmišljenih nadrinaroda, laži i zataškavanja imaju za cilj sakriti istinu. Bez obzira čime se laz žlužila, ona je nemoćna pred istinom.
Lahko je ubijediti neuka Balkanca da je “sir nastao od snijega”, ali je teško sakriti tu laž od onih koji se drže prirodnih zakona i logički postavljaju pitanja ne mireći se sa tabu temama. Zakon materije i energije izrečen riječima “sve to što jeste, što je bilo kada bilo, ili što će bilo kada biti – nije nastalo iz ništa. Niti to što jeste, može da se pretvori u ništa”, zasvrbi žednog znanja i prirodno logičnog objašnjenja.
Bosna, geografski smještena kao raskrsnica puteva ali poprište borbe različitih kultura, ideologija, vjera, ekonomskih i vojnih sila, kroz svoju dugu historiju paljena, pljačkana, osvajana ali nikad porobljena, pretrpila je ogromne i neprocjenjive materijalne, kulturne i historijske štete. Iz nje su nosili historijsku i kulturnu baštinu šakom i kapom, osvajači, prijatelji i komšije. Iza sebe su ostavljali krvavu zemlju, pustoš i laž.
Upravo na tim lažima, vjekovima je pisana historijska priča, prema željama i apetitima naručilaca. a kako to vjernici kažu da zadovolje svoju dušu, “Bog je bio uvijek na strani istine i pravde”, tako su i dokazi o Bosni strpljivo poput stećaka čekali svoje vrijeme istine.
Istina o Bosni tek se počinje obznanjivati. Fascinantna i neprikosnovena. Počev od revolucionarnog otkrića Bosanskih piramida do obznanjivanja karte o postojanju “termina i teritorije” Bosne. Ono što je posebno interesantno, ova karta objavljena je u zemlji koja se nije pokazala baš kao veliki prijatelj Bosne i Bosanaca, ali je nemoćna da prikrije istinu kako zbog same sebe, tako i zbog drugih oko sebe.
Karta Bosanskog tla iz 7 vijeka prije pojave Ise – Isusa Hrista, objavljena je u okviru kulturološkog predstavljanja Evrope, izdanje Francuske Nacionalne biblioteke u Atlasu “EVROPA KROZ VIJEKOVE”. Na vrhu lijevo, ove karte, stoji “ALTERE EISENZEIT 700 – 450 v. Chr.” Sami natpisi su starog Duch jezika, staronjemačkog – mada se danas ova dva jezika, Duch i Deutsch, dobro razlikuju radi pretrpljene modernizacije Njemačkog jezika. Teritorija Bosne označena je natpisom “BOSNISCHE” i zahvata geografsko područje od Jadranskog mora pa do u dubinu kopna dijelova današnjih drzava Bosne, Hrvatske, Srbije i dijelove teritorije Crne gore. Ako ovu kartu usporedimo sa kartom lokacija otkrivenih stećaka, one se potpuno podudaraju. Još je nešto veoma interesantno. U susjedstvu se pojavljuju natpisi Illyici, Hallstatty, Kullur.
Služeći se “google prevodiocem” ukucao sam “BOSNISCHE”, i dobio odgovor “Bosanac”. Zatim sam ukucao riječ “Bosanac” i dobio slijedeće odgovore:
BOSNISCHE (DUCH) – BOSNIAN (ENGLESKI) – BOSNIO (SPANSKI) – BOSNIE(FRANCUSKI) – BOSNIACA(LATINSKI) – BOSNIACO(ITALIJANSKI) – BOSNA, Boşnakça (TURKISH) zavisno da li pišete malim ili velikim slovima.
A sad obratite pažnju. Ko je prvi “Bosanca” prozvao “Bošnjakom”
“Bosnyák” što se na tom jeziku izgovara kao “Bošnjak”
“Bosnyák (HUNGARIAN) ili MAĐARSKI JEZIK.
Bosanac se na Mađarskom izgovara “Bosnyák”. Dakle, ne radi se o drugom imenu Bosanskog naroda, nego o Mađarskom izgovoru. Ako uporedimo fonetičke izgovore, sa sigurnošću mogu tvrditi da izgovor Bošnjak nije Turskog porijekla. Bosanac se na Turskom izgovara kao “Bosanač”, Bošnjača. Čak smatram da su Turci dolaskom u Bosnu, prihvatili izgovor imena Bošnjak od Mađara, posto je veoma similaran sa Turskim izgovorom. Ako malo pratimo historijske tokove, a historijski dokazi dovoljno govore u prilog ovoj tvrdnji, sve dosadašnje tvrdnje i kalkulacije padaju u vodu. Bošnjanin i Bosanac su jedina historijska imena Bosanskog naroda na maternjem Bosanskom jeziku.
Ako bi se služili logikom zagovarača imena “Bošnjak”, kao protiv-pitanje neminovno proizlazi a zašto ne i “Bosnier” Njemački, “Bosnian” Engleski itd. Poređenja radi, Njemački narod se kroz historiju spominje kao: Duch, Deutsch, German (Engleski), Němec (Češki), Német (Mađarski), Allemand (Francuski) itd. Kako naziva sebe Njemački narod? Svojim jezikom, ili kako ga drugi nazivaju.
Svjestan sam da će mnogi pokušati da kontriraju tvrdnjom “da vrijeme u kome se pominje Bosanska teritorija nije bilo naroda i države, i da su kategorije naroda i države novijeg historijskog porijekla”. Tačno. Ali određeni oblik života ljudske zajednice je postojao na teritoriji koja se zove “BOSNISCHE”, Bosanska, Bosansko, Bosanski, živjeli su ljudi koji su sebe nazivali Bosanci, prepoznatljivi po imenu teritorije na kojoj žive. To su zabilježili stranci dokazujući svoju historiju postojanja. Da je po našim mudrim kulturološkim praznim glavama i kitnjastim doktorskim titulama, mi bi se sigurno zvali Tuđmanovci, Miloševići i Izetbegovići, ili možda obrnuto, Franjini, Slobini i Alijini.
Tvrdoglavi i radoznalci.
Sve ovo je lahko provjeriti preko “google prevodioca”.
Dovoljno je da ukucate riječ “Bosanac”

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s