20 godina od smrti heroine Karmen Konda: Hoće li se u Sarajevu po njoj išta zvati?

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/20-godina-od-smrti-heroine-karmen-konda-hoce-li-se-u-sarajevu-po-njoj-ista-zvati

Naredbom komandanta Generalštaba Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Karmen Konda (33), po ocu Splićanka, Argentinka po majci, 15. aprila 1995. odlikovana je Ljiljanom zahvalnosti, ratnim priznanjem Armije RBiH koje se dodjeljuje stranim državljanima za pomoć i učešće u oslobodilačkoj borbi.

Karmen Konda – Šaronjić
.
Karmen, državljanka Hrvatske u uniformi ARBiH, umrla je nakon povreda u, nazovimo to, “saobraćajnoj nesreći” na Stupu avgusta 1992. Tu, na Stupu, zajedno sa suprugom Atifom Šaronjićem, danas brigadirom ARBiH, bila je na prvoj liniji odbrane Sarajeva.
.

Infuzija

“Kad su nas izvukli iz skršenog automobila, nju su odvezli na traumu, mene na hirurgiju. Bio sam u komi, ona pri svijesti. Doktori su mi rekli da nije htjela primiti infuziju dok je ne dovedu k meni u sobu. Rekla im je: Odvedite me Atifu i bit ću, vidjet ćete, puno bolje. Tako je bilo. Ležali smo zajedno u sobi. Tog dana kada će umrijeti, bila je vesela, pjevala je. Pitala me je: Jesam li ti lijepa? Odjednom se počela gušiti i odveli su je iz sobe. Nešto kasnije doktori će mi reći da je umrla”, sjeća se brigadir Šaronjić.

Karmen je u Bosnu došla s mužem Atifom, bivšim oficirom JNA, magistrom ratnih vještina i karate majstorom, koji je 1991. poučavao hrvatske vojnike u luci Lora. Njen je pseudonim bio Emina, njegov Emir. Atifu je rekla da bez nje ni on neće u Bosnu.  Odmah po dolasku u BiH uključili su se u rad Patriotske lige BiH na čiji je poziv Atif i došao u BiH. Karmen je, priča Atif, govorila engleski, francuski i njemački jezik. Tome zahvaljujući bila je, na neki način, medijska veza BiH i svijeta. Kad nije ratovala, izvještavala je za BBC, Deutche Welle, TV Espana…

“Sjećam se, granata je ubila majku dvoje djece na Stupu. Otac im je bio u Švedskoj. Djecu smo doveli u štab i sve sredili da se prebace ocu. No, UNPROFOR nije htio da ih izveze iz Sarajeva. Onda se Karmen prihvatila telefona, nazvala švedski radio, objasnila im o čemu se radi. Javnost se digla tako da je UNPROFOR bio primoran izvesti djecu iz Sarajeva. Otac ih je čekao u Splitu”, sjetno će njen suprug.

Kad su se upoznali, zavoljeli, Karmen i Atif su se, imajući na umu svoje dotadašnje brakove, dogovorili da se neće vjenčati. Ako ti naša veza dojadi, rekla je Karmen Atifu, reci pa ćemo se razići! No, jedne noći, za teških borbi u Sarajevu i oko njega, promijenila je Karmen mišljenje.

“Rekla je da bi voljela da se vjenčamo. Bojala se, objasnila je, ako pogine, njen sin Lovre će misliti da je bila avanturista. Pristao sam. Vjenčanje je bilo vjersko, šerijatsko. Vjenčao nas je Ismet Spahić, naibu reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH, a svjedoci su bili Senaid Memić, sadašnji načelnik Općine Ilidža i Fajko Višić, komandant Zelenih beretki na Ilidži”, sjeća se Šaronjić.

Šaronjić i Konda su najprije obučavali mlade borce ARBiH. Neprijatelj ih je zarobio i zatočio na Palama. Atif kaže da ne zna kako je Karmen uspjela izboriti da bude u ćeliji do njegove i da se kucanjem o zidove dozivaju. U zatvoru su proveli 24 dana, potom su razmijenjeni. Odmah su obukli uniforme Armije BiH. Karmen Konda je dospjela u redove Prve samostalne brigade, u kojoj je Atif Šaronjić imenovan za zamjenika načelnika štaba. Karmen se rado sjeća i Višić, načelnik štaba Prve samostalne brigade. Njenu sliku čuva kao relikviju.

Riva

“Mogla je mirno sjediti u Splitu, na rivi, i piti kafu. A došla je ovdje. Tog kobnog dana (10.  avgust 1992.) održavala se sjednica Predsjedništva RBiH. Pozvani su i njih dvoje. U Nedžarićima snajperski metak se zario u gumu automobila koji je Atif vozio. Izgubio je kontrolu nad volanom, auto se prevrnuo. Atif je teško povrijeđen, a Karmen će kasnije umrijeti u bolnici. Vodila je diverzantsko-izviđački vod, po cijenu života išla na sve važne sastanke putem koji se malo ko usudio ići sve da bi iskamčila neka sredstva za brigadu. Kao vjenčani dar dao sam joj automat, nešto kasnije i škorpion!”, ispričat će medijima Višić.

Posmrtni ostaci Karmen Konda – Šaronjić sa sarajevskog groblja Lav ispraćeni su na splitski Lovrijenac početkom septembra 1995. Mediji su zabilježili da je 11. septembra 1996. Predsjedništvo RBiH donijelo odluku da se Karmen Konda – Šaronjić posthumno proizvede u čin natporučnika. Bilo je prijedloga da joj se dodijeli Zlatni ljiljan, da neka od sarajevskih ulica ponese njeno ime. Čini se, vrijeme je da se nešto od toga napokon i dogodi.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s