Hrvatski plaćenici u Ukrajini? Sretnu li se s četnicima na Krimu…

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/117197-hrvatski-placenici-u-ukrajini-sretnu-li-se-s-cetnicima-na-krimu.html

  • Autor: Snježana Vučković
  • Datum: ponedjeljak, 10. ožujka 2014. u 16:36
 

Vojska koja nije vođena nikakvom ideologijom, već isključivo zaradom, u konstantnom je lovu na “svježe” vojnike, a jedni od omiljenih su im Hrvati na koje gledaju kao “gotov proizvod” koji iza sebe imaju ratno iskustvo i ne zahtijevaju puno obuke.

Privatna, američka vojska Academi, poznatija kao Blackwatwer, navodno harači Ukrajinom. Academi se još naziva i odredom smrti koji je sa svojim plaćenicima ostavio pustoš u Siriji, Libiji, Afganistanu, Jemenu i u još nizu istočnih, ratom zahvaćenih zemalja. Vojska sastavljena od dobro obučenih i plaćenih vojnika poznata je i po nemilosrdnim masakriranjima civila i ostalim, nečasnim radnjama zbog kojih iz godine u godinu mijenja ime pokušavajući tako zataškati ratne zločine. Na raspolaganju ima devet brigada, vlastite zrakoplove, helikoptere, oklopna vozila i plovila različite namjene. Ovisno o potrebi, unajmljuje i teretne brodove. Sada se ovo ime, sasvim očekivano, pojavljuje i u Ukrajini, iako se ne zna tko ih je i s kojim razlogom instalirao. Vojska koja nije vođena nikakvom ideologijom, već isključivo zaradom, u konstantnom je lovu na “svježe” vojnike, a jedni od omiljenih su im Hrvati na koje gledaju kao “gotov proizvod” koji iza sebe imaju ratno iskustvo i ne zahtijevaju puno obuke. Tako je novačenje ratnih veterana u Hrvatskoj prije par godina prošlo jako dobro na obostrano zadovoljstvo. Academi (tada Blackwater) nanjušio je nešto povoljnije i jeftinije tržište i našim vojnicima ponudio znatno niže plaće, što je njima ipak bilo nezamislivo puno, pa je tako odaziv hrvatskih veterana bio iznad svih očekivanja.

Ne zna se kako je Hrvatima sjelo “ratovanje bez ideala”, ali se po dolasku kući na odmor uglavnom nisu žalili.

Zamaskirani, dobro naoružani vojnici bez oznaka koji su uhvaćeni kamerom na ulicama ukrajinskog grada Donjecka, mogli bi biti uvozni plaćenici, smatraju stručnjaci. Ruski diplomat u Kijevu rekao je za novinsku agenciju Interfax u srijedu da je tamo stiglo 300 ljudi koji rade za privatne zaštitarske tvrtke:

“To su plaćenici iskusni u vojnim operacijama. Većina ih je operirala u Iraku, Afganstanu i drugim državama”, kazao je i dodao kako je prilično siguran da je riječ o američkim, privatnim vojnicima. Ukoliko je ova zloglasna plaćena vojska sada u Ukrajini, velike su šanse da su s njima stigli i Hrvati. Bit će vrlo nezgodno budu li se naši vojnici sreli s četnicima na Krimu koji tamo prenose, kako kažu, iskustva s Kosova. Četnici su tamo postali i dio službene vojske odakle svakodnevno izvještavaju o svojim djelovanjima, a o iskustvu iz Hrvatske ni riječi. Nađu li se kojim slučajem ovi “psi rata” na liniji, borba za novac mogla bi se ipak pretvoriti u borbu za ideale. Ideali su, ipak, ono što je hrvatsku vojsku odvelo u pobjedu.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s