N. Babić

Posthumna osveta Muammara Gaddafija bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu

http://www.advance.hr/vijesti/posthumna-osveta-muammara-gaddafija-bivsem-francuskom-predsjedniku-nicolasu-sarkozyu/

 
Francusko pravosuđe je mnoge bivše predsjednike pokušavalo privesti, ali nikada nije uspjelo. Nicolas Sarkozy je prvi kojem je pripala “čast” i od jučer, nakon 15 sati ispitivanja, bivši francuski predsjednik je još uvijek bio pod formalnom istragom zbog optužbi za korupciju i nelegalno stjecanje novca od Muammara Gaddafija i Liliane Bettencourt, da bi kasnije bio i službeno optužen za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.Osim toga, Sarkozy je, kako prenosi Daily Mail, pod istragom i zbog sumnje da je koristio svoj utjecaj kako bi osigurao da u javnost ne bi procurile informacije oko pojedinosti istrage navodnih nepravilnosti u njegovoj pobjedničkoj kampanji 2007., za koju mu je Gaddafi poklonio 50 milijuna eura.

Francusko pravosuđe za ovakvo kazneno djelo predviđa kaznu do pet godina zatvora i novčanu kaznu od 500.000 eura. Mediji koji nimalo ne štede bivšeg francuskog predsjednika pišu “kako se pokojni lider džamahirije konačno osvetio Sarkozyu zbog agresije na njegovu zemlju”.

Tko je pratio libijski sukob sjeća se kako je zapadni tisak o Muammaru Gaddafiju pisao laži koje su graničile sa znanstvenom fantastikom. Može se reći da je lider džamahirije imao brojnih mana, kao što su ih imali svi veliki državnici, ali je činjenica da su njegovi protivnici višestruko gori. Upravo kada su odnosi Europe i pukovnika krenuli uzlaznom putanjom, počela se stvarati izrazito negativna slika o njemu.

Gadafi je rekao kako Europi od Libije trebaju dvije stvari. Prvo, opskrba naftom, a drugo – borba protiv ilegalne imigracije u Europsku uniju iz Afrike. Panafrički sanjar, pukovnik Muammar Gaddafi, ukinuo je vize za građane svih zemalja afričkog kontinenta, što je bio razlog zbog kojeg je Libija postala tranzitna točka za ilegalne imigrante koji su se pokušavali domoći Europe s mora. Međutim, sve ilegalne imigrante koji su dolazili u Europu, a imali su tu nesreću da ih uhvati policija na teritoriju EU, po zakonu su trebali biti vraćeni u zemlju porijekla. Za to postoje i sudske presude, uglavnom talijanskih sudova, ali je to bilo nemoguće provesti, jer su afrički imigranti uništavali putovnice i na taj se način nije moglo saznati u koju zemlju vratiti te ljude.

Europa je tražila od Libije da uspostavi jaču kontrolu i vlastite ophodnje, te da otvori kampove za ilegalne imigrante, ali je svoj pristanak osobno trebao dati Muammar Gaddafi. Glavni posrednik između Tripolija i Bruxellesa je bio talijanski premijer Silvio Berlusconi, ali je glavni mediteranski gospodar unutar EU ipak bila Francuska. Osoba koja je na sebe preuzela zadaću da Francuskoj vrati bivšu veličinu u vanjskoj politici je aktualni zatočenik Nicolas Sarkozy, koji u to vrijeme još nije bio predsjednik, ali je bio predsjednički kandidat iz vladajuće stranke s dobrim izgledima za pobjedu.

Kada pogledamo s distance, može sa sigurnošću reći da Sarkozy nije ostvario svoje Napoleonske planove, ali se ipak trudio. Dio tih napora je bilo i jačanje veza s Gaddafijem, kojega je ugostio u Elizejskoj palači. Kasnije je, netom prije izbora na kojima je Sakrozya pobijedio Hollande, francuski Mediapart objavio dokumente koji dokazuju da je Gaddafi 2007. dao Sarkozyu 50 000 000 € za vođenje predsjedničke kampanje, što je potvrdio i Gaddafijev sin, Saif Al-Islam, prema kojem je novac dodijeljen ne samo za kampanju, nego i za neke odluke Sarkozya nakon pobjede.

Sama činjenica da je francuski predsjednik uzimao mito od stranog lidera u potpunosti diskreditira Sarkozya kao predsjednika. On je pogazio i neke druge francuske zakone, prema kojima donacije kampanje od privatne osobe ne bi trebala prelaziti 4 600 € i mora biti uredno proknjižena. Sarkozy je tada, naravno, demantirao sve i tvrdio da su “dokumenti lažni”, a čak je podnio i tužbu zbog njihove objave.

Kada je drugi odvjetnik i bivši premijer Libije, Baghdadi Al-Mahmudijem, potvrdio transfer Gaddafijevog novca Sarkozyu, intervenirao je ured francuskog državnog odvjetnika.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s