Cerićev uspjeh bio bi poguban za BiH

image
Nedžad Latić
.

SARAJEVO – Politički angažman bivšeg reisa Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića nije naivna i benigna politička priča, niti su njegovi motivi i ambicije bezazleni, upozorava bošnjački publicista Nedžad Latić. On ocjenjuje da bi Cerićeva pobjeda u trci za bošnjačog člana Predsjedništva BiH mogla imati “vrlo pogubne političke posljedice”.

“Cerićev uspjeh imao bi katastrofalne političke posljedice za Bošnjake i pogubne za BiH, jer se Bošnjaci nikad nisu ‘oprali’ hipoteke islamizacije BiH kakvu je zagovarao Alija Izetbegović. Ulazak klerika u Predsjedništvo BiH definitivno bi Bošnjake sveo na vjersku grupu i razvlastio ih nacionalnih i političkih premisa za evropske integracije”, navodi Latić za Srnu.

On tvrdi da bi Cerić, kao bivši reis, svojom kandidaturom “minirao” Bošnjacima tranzicijski put prema sekularnom i liberalno-demokratskom društvu u BiH.

Latić napominje da postoje dva motiva Cerićevog političkog angažmana.

“Prvi, banalni motiv, jeste personalni animozitet Cerića prema Bakiru Izetbegoviću. Taj animozitet tinja već nekoliko godina, a krila su ga obojica, da bi kulminirao kada je Izetbegović u sudskom sporu svjedočio protiv Cerića, a u korist Irfana Ajanovića”, navodi Latić.

Cerić je tužio Ajanovića za klevetu zbog pisma kog su objavili mediji, a u kome je Ajanović tvrdio da je Cerić kriminalac i da je kao tadašnji reis podržavao kriminalce, kakvim je smatrao Fahrudina Radončića.

Drugi motiv, prema Latiću, mnogo ozbiljniji i ubjedljiviji, jeste bitka za uticaj islamskog svijeta na Bošnjake, odnosno muslimane na Balkanu.

“Pošto Cerića ne podržava islamska inteligencija /ulema/ u BiH, pa se i sam reis Husein Kavazović javno distancirao od njega osudivši njegovu kandidaturu, ostao mu je samo muftija Muamer Zukorlić”, naglašava bošnjački analitičar.

Latić vjeruje da Cerić i Zukorlić imaju podršku arapskog svijeta, a kao primjer navodi da su oni jedini članovi Rabite /internacionalna islamska organizacija/ sa Balkana, dok reis Kavazović, a posebno SDA i Bakir Izetbegović, uživaju veliku podršku Turske, odnosno Tajipa Erdoana.

“Sukob Cerića i Izetbegovića, koji će bar verbalno biti neminovan tokom izborna kampanje, može rezultirati najdubljom podjelom među Bošnjacima”, zaključuje Latić.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s