Senad Sprečić

KO U KLIN, KO U PLOČU?

BOSANSKI NAROD NIJE NIKAKAV SPORAZUM KONFESIJA, NITI JE TO SPORAZUM NARODA NA PRINCIPU “BRATSTVA I JEDINSTVA”

BOSANSKI NAROD JE AUTOHTONI DRZAVOTVORNI NAROD DRZAVE BOSNE

 

Grad

Danas, kad imamo desetak hiljada historicara, imamo isto toliko i historija. Nikakvo cudo., bilo da se radi o pojedincima, asocijacijama, naucnim institucijama, akademskim grupacijama, svi zele, drugima, nametnuti svoju viziju historije. Zestoka bitka se vodi u dva kljucna pravca, i to ne bez razloga. Jedan pravac, koji vise nije interesantan vecini, zastupa tezu autohtonog Bosanskog naroda. Drugi pravac, zasnovan na konfesionalnim i etnonacionalnim osjecajima, sve vise nalazi plodno tlo, posebno mladjih generacija. Cilj, ovog drugog pravca, jeste, “obracun jednom za svagda sa historijskim cinjenicama i cijepanje autohtonog Bosanskog naroda na tri naroda” sto ima dalekosezne posljedice i prestavlja direktan napad na hiljadugodisnju postojanost Bosanske drzave i njenog drzavotvornog naroda.

Razmisljanje koje iznosim, nije obavezujuce ni za jednog pojedinca, iz prostog razloga sto svako ima glavu i mogucnost da razmislja. Isto tako, ovo razmisljanje ne zastupa nikoga, jer ne predstavljam nicijeg glasnogovornika.

Istorija Bosne i Bosanskog naroda u pravom smislu predstavlja “Bosanski lonac” u kome krckaju istina i laz, falsifikovani dokumenti i originalni historijski eksponati, san i fatamorgana, zelja i nemocni bijes, rodoljublje i izdajnistvo. I dok taj lonac krcka, jos uvijek se dodaju mirodjije, zavisno od dnevno-politickih potreba, konfesionalnih i etnonacionalnih interesa. Tu vrelu surovu stvarnost kusamo svi, bez izuzetka, a posljedice i steta koja se nanosi drzavi Bosni i njenom drzavotvornom narodu, su nesagledive.

Bas nas briga, bit ce Bosne i poslije nas – kao sto je bilo i prije nas. Istina, koju svako iz svog razloga ne zeli da vidi i prihvati, opominje svojom grubom stvarnoscu. Bosne je sve manje, a sve vise neke Bosnjakije, Srbije i Hrvatske. Valjda, prema nekim mozdanim sustavima, tako treba da bude, jer, trenutno je sazrela situacija i kucnuo cas, da budem neko drugi a ne ono sto jesam, sto je Bozijom miloscu stvoreno.

LOSA KOPIJA BOSANSKE HISTORIJE

Sve ono sto se dogodja “sa i oko Bosanske historije” lici mi na losu kopiju Historije vjere. I Historija Bosne i Historija vjere pocinju sa slicnog usca, ” zivjeli su ljudi”. Nakon te polazne iste osnove, pocinju podjele i tumacenja prema vlastitom interesu i potrebama. Tako danas imamo razlicita ishodista u “Historijama vjera”, kao sto imamo i razlicita ishodista u Historijama Bosne. Slikovito receno, od jednog izvorista teku tri potoka paralelno kroz kotlinu, a zitelji na obalama tih potoka iz petnih zila, trude se svim sredstvima ubijediti i nametnuti svoju istinu da je njihov potok pravi, originalni, istinit, a druga dva, lazna kopija. Dok ta borba traje, sva tri potoka i dalje teku, sve do trenutka dok “bujica” ne podigne nivo vode u tim potocima i polplavi cijelu kotlinu. Valjda ce tada, neko ko ostane na zivotu shvatiti, da jedna voda tece sa jednog izvora. Cesto, zavisno od jacine bujice, nakon izliva vode i poplave, u dolini ostane samo jedno korito koje je napravila vodena struja i rijeka koja tece od tog izvora. Sve to traje do slijedece poplave, a nakon nje ………? Narod kaze” Samo dragi Bog zna”.

Nadam se da ce mnogi shvatiti poentu iz naprijed navedenog primjera, ali ne ocekujem da ce i nakon toga reci: ” dobro, to znaci da imamo samo jednu “jedinu historiju Bosne i Bosanskog naroda””. Za to je potrebna nadprosjecna inteligencija. I ne samo inteligencija. Neophodno je da ” sve ono sto je bilo u proslosti – a historijom se mogu smatrati i nazvati dogadjaji stariji od 50 godina, prihvatamo sa dozom opreznosti i nepovjerenja”. Zasto?

Zato sto nije tacna ona konstatacija da “historiju pisu pobjednici”. Historiju pise vrijeme, jedini svjedok i sudija. A sve ostalo, spada pod losu kopiju originala. Vrijeme uvijek iznjedri svoje dokaze. Kopije se uvijek nanova pisu i dopunjavaju da bi pobile autenticnost originala. U prilog ovoj tvrdnji, moze se navesti mnostvo primjera i dokaza.

VELICANJE ZRTVE U SVRHU DOKAZA SVOG POSTOJANJA

Na prostorima Balkana egzistira veoma specifican sindrom ” bunt samosazaljenja” koji se najvise koristi u etnonacionalnom interesu. U blizoj i daljnjoj proslosti, ovaj sindrom je koristen u svrhu dokaza postojanja. Sve epske i mitske tvorevine u svojoj osnovi koriste ovaj sindrom da usmjere bunt ka odredjenom cilju.

Tako imamo etno-nacionalne heroje sa karakteristikama kavgadzija, umobolnika, lazova, prevaranata, ubica, koljaca, pljackasa, izdajnika, koje su konfesionalne vrhuske uvile u oreole pravednika. Zrtva su gradjani, koje su ovi heroji tako zdusno branili od neprijatelja vjere i naroda. A nepriajetelji su uvijek dolazili sa strane, i nikad se ne govori o izdaji, tiraniji, pljacki onih iz vlastitih redova. Sve i svi koji su u okviru jedne konfesije su borci – heroji.
Istinski ljudske velicine, zbog necijeg interesa, ciljano se izjednacavaju sa naprijed navedenim herojima. I sve se to radi prema dnevno-politickoj potrebi. Jedni te isti ljudi, sa svojim unikatnim identitetom – imenom i prezimenom, u ovom sarenilu lazi i prevara, u jednoj prici su heroji, a u drugoj “ losi primjeri – jer su nevjernici”. Kantar vjere, uvijek donosi kljucnu prevagu u odbrani interesa ili zamagljivanju istine. Na taj nacin se otupljuje culo drustvene sredine da ocijeni prirodnu realnost “dobrog i loseg” prema konkretnim djelima.

NEGIRANJE BOSANSKOG NARODA

Da nije nasa gruba realnost i svakodnevnica nego prica, bilo bi smijesno. Nazalost, nasa cula nisu vise toliko sposobna da osjete i prepoznaju istinu od mnostva poturenih i vjesto plasiranih lazi.
Danas, mnogi napadaju termin “Bosanskog naroda” kao pokusaj vracanja parole “Bratstva i jedinstva”. Parola “Bratstva i jedinstva”, posluzila je u odredjenom vremenskom razdoblju, pod odredjenim drustveno- historijskim okolnostima kao ideoloska odrednica zajednistva. Obzirom, da nista ne traje vjecno, tako i ova parola nije mogla ostati vjecna. Prirodne karakteristike Balkanskog podneblja, gdje primitivizam I mitologija jos uvijek cvrsto egzistiraju, neminovno su dovele do iskrivljivanja ideoloske odrednice zajednistva. Zajednistvo je karakteristika drustva na visem stupnju drustveno-ekonomskog razvoja, sto je u direktnoj suprotnosti sa konfesionalnom politikom i mitoloskim tvorevinama. Konfesionalna ideologija i politika, samo u jednom smislu zagovaraju i propovjedaju zajednistvo i jednakost. A to se svodi na teolosku konstataciju da smo svi “Boziji robovi”. Sve ostalo je negiranje zajednistva i jednakosti, odbrana stecenih pozicija uz istovremeno pozivanje na ostru podjelu i konfrontaciju u ime “presvijetle vjere”. Na isti nacin se tretiraju i “ljudske slobodei pravo”.

Teologija mudro kontrolise ljudsku svijest. “ Robe, slobodan si ako izvrsavas ono sto mi zagovaramo. Ti nemas nikakvih prava osim onih koje mi tumacimo i saopstavamo”.
Upravo ovom metodom, negira se postojanje Bosanskog naroda. Bez obzira sto se kroz historijske dokaze iznosi cinjenica da je “ vjera dosla na prostore Balkana i Bosne u odredjenom historijskom vremenu, te da su ljudi prihvatili razne konfesije – neke dobrovoljno, neke nasilno”, upravo na kljucu vjere se insistira negiranje Bosanskog naroda. Po tom istom kljucu, svi su ugrozeni od onih drugih. Ako u svetom trojnom krugu postoji ugrozenost svih, onda se moze samo govoriti o medjusobnoj netrpeljivosti i medjusobnom ugrozavanju. Nevjerovatno, ali istinito, u svetom konfesionalnom trojstvu “svako se brani od svakoga” sto znaci da “svako svakog napada”.

Konfesija kao elementarna osnova nastajanja i postojanja kategorije “naroda”, naucno nije odrziva. Teoloska nauka, skrivajuci se iza nedodirljivosti “cistote vjere”, negira sve drugo osim svog vlastitog tumacenja i teoretisanja. Nije to jedino zlo.
Mnogo vece zlo, nalazi se u obicnim ljudima koji su prihvatili “zdravo za gotovo” sve sto teoloska ideologija plasira danas. Tako je moguce, da neki jednostrano tumace I iznose svoja tumacenja historijskih previranja na prostorima Bosne ( a zdusno koriste termin BiH) u cilju odbrane teorije “ jedna vjera – jedan narod”. I navode da “ najvece zlo njegovom narodu je nanijeo komunjarski sistem (citaj nevjernici) koji je radio u interesu onih drugih”. Nepravdi je bilo, ima ih i danas, a bit ce ih i u buduce. Ti isti napadaju taj “komunjarski sistem” a koriste njegovo naslijedje naziva drzave BiH. ( Naziv je nastao ranije, ali zbog vremena i prostora da ne elaboriram nastanak naziva). Ne napadaju oni taj famozni “komunjarski sistem”, idu dalje pa napadaju i tvorevine Jugoslavije. Svi su ucestvovali u stvaranju tih istih tvorevina, nikom nisu bile po volji. I tako redom, sto dublje ulazimo u historiju, uocit cemo istu cinjenicu.
Neko je zapisao da se “historija poigrala sa nama”. Moguce. Pitam se: “ koliko smo se mi igrali sami sa sobom, a to cinimo i danas”.

U ovom zacaranom krugu, samosazaljenja i negiranja Bosanskog naroda, vrtimo se dugo. Toliko mudrih i pametnih glava koje sve negiraju, a ne ukazuju na mogucnost izlaza iz zacaranog kruga. Da li je ova konstatacija odraz realnosti? Zar je mudro “boriti se dokazati sebi i drugima da smo nesto drugo cime direktno negiramo i svoju drzavu? Zar je mudro boriti se i dokazivati da pripadamo nekom drugom? Zar je mudro biti necije pastorce i rob, a glupo biti ono sto jesmo? Zar je mudro bjezati od istine i vrtiti se u zacaranom haoticnom krugu i nekoliko narednih stoljeca, umjesto otvoriti vrata istini i skinuti okove sa vlastitog vrata?
Htjeli mi to ili ne, bilo nam po volji ili ne, kategoriju Bosanskog naroda ne mozemo naprosto izbrisati gumicom. Bosnu ne mozemo izbrisati bez obzira koliko laznih historija pisali.

BOSNA PRIPADA SVOM DRZAVOTVORNOM BOSANSKOM NARODU.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s