Senad Sprečić

BOSNJAČKO MUSLIMANSKO PITANJE SVIH PITANJA

CITAJ JADO I RAZMISLJAJ AKO IMAS CIME

Sarena laza. To je ono sto Bosanska populacija niz stoljeca uspjesno slijedi. I naravno, neki se time i ponose. Neki, malo svjesniji naravno ne. Ali u sustini, sukob tinja i prijeti da se prosiri u otvorenu konfrontaciju i podjelu koja ce imati nesagledive posljedice.
Sukob istine i lazi. Istini u prilog idu historijske cinjenice. Ali, kao po onoj narodnoj, ” slijepcu je uzalud pokazivati, gluhom uzalud govoriti”. Moze li se desiti cudo pa da slijepci progledaju, a da gluhi cuju? Odgovor na ovo pitanje nazalost moramo potraziti u patvorenoj religiji. U tumacima lazi koji se pokrivaju vjerskim pokrivacima i kaobajagi neukim ukazuju na pravi put. Sve te konfesionalne radnje mozemo svesti pod jedan zajednicki naziv “prodaja sarene laze”.
Mnogi ce donijeti svoj sud i prije nego procitaju nastavak. Mnogima jurne krv u glavu pri pomenu vjere, te tvrdokorno kao mazge ostaju pri uvrijezenom sudu. Nista zato. Nadam se da ce jedan dio internet populacije procitati ovo, i nadam se da ce neki i razmisliti.
Kljucno pitanje Bosnjacko muslimaskog pitanja nalazi se u istorijskim cinjenicama, ali jedna toliko bode u oci te na tu cinjenicu i dilemu upravo zelim da ukazem. Ne zelim polemisati ni sa kim o terminu Bosnjak. Polemisite sami. Potrazite sami odgovor na pitanje :
‘KO JE STVARNO BOSNJAK ?”
Da li su Bosnjaci oni koji se bore za domovinu, drzavu Bosnu, ili oni koji sluze tudjim interesima i kriju se iza naziva Bosnjak iz razloga sto su dio naseg podneblja? Historija nam nudi niz dokaza i cinjenica, ali jedna se odnosi posebno na muslimanski zivalj koji jednom mora razvezati Gordijev cvor i rascistiti sa terminima ” izdajnik i patriota”.
Pitam se, da li je ustanak Bosanskog naroda 1831-32, protiv Bosnjaka ili u odbranu Bosnjaka? U odbranu Bosanskog naroda i Bosanskog vilajeta digao se Husein Kapetan Gradascevic cija je sudbina poznata, a na stranu Osmanske tiranije stadose izdajnici stolački kapetan Ali-paša Rizvanbegović i poznati Smail-aga Čengić. Ovo su historijske cinjenice, a ne predizborne lazi i ispiranje mozga neukim glasacima.
Dakle, Bosnjacima se nazivaju i Husein Kapetana Gradascevica koga cesto mnogi citiraju, kao i izdajnici Ali-paša Rizvanbegović i Smail-aga Čengić. Meni, neukom covjeku, za oko zapelo bas to. Jednom moramo rascistiti u tzv. Bosnjackom korpusu – ko je od njih izdajnik, a ko borac za slobodu Bosanskog naroda. Jasno je da u isti sepet ne mogu borci za slobodu drzave Bosne i Bosanskog naroda, i izdajnici koji se stavise u sluzbu Osmanskog zuluma.
Ili mozda mogu, zavisno po potrebama. Bitno je da su muslimani, iz Bosne i da su se borili….. Ko se tu za sta borio? Ko se borio za interese Osmanskog carstva – nasljednik sadasnja drzava Turska, a ko za Bosanske interese.
Meni izjave Izetbegovica, oca i sina, kao i Cerica ” nasa majka je Turska” vise lice na Ali-pašu Rizvanbegovića i Smail-agu Čengića koji su se otvoreno stavili na stranu tirana, dok Husein Kapetana Gradascevića dozivljavam kao patriotu i istinskog borca za Bosnu i Bosanski narod, Bosnjake.
Kljucna cinjenica da su tog vakta i zemana Bosanski narod nazivali “Bosnjacima” dok se taj isti narod za svoju dusu rado nazivao Bosancima – Narod zemlje Bosne.Tri konfesije, Katolici, Pravoslavci, Muslimani, predstavljali su u tom vaktu jednu raju, a danas imamo “tri ugnjetene raje”.
Vratimo se pitanju. Bosnjaci sva trojica, i sva trojica imaju svoje mjesto u historiji. Husein Kapetan, Ali-paša i Smail-aga. Postoji li razlika medju njima? Istu vjeru ispovjedaju, ali su im ciljevi razliciti. Jednom je majka Bosna, a drugoj dvojici je majka Turska.
Ja sam i Bosnjanin, i Bosnjak, i ponosni Bosnac. Moja majka je Bosna. Ponosim se time. I nikad necu, prihvatiti termin Bosnjak kao Tursko kopile.
Moj stav je jasan. Gospodo Bosnjaci, ocitujte se sami.
Ne prelazite svojom neukoscu i gluposcu mjeru, i za svoju glupost ne zaklanjajte se za vjeru. I u vjeri ima izdajnika i patriota.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s