Antun Roša

U Siriji se vodi “rat unutar rata” – stotine mrtvih u sukobima militanata, pao centar ISIL-a u Aleppu

http://www.advance.hr/vijesti/analiza-u-siriji-se-vodi-rat-unutar-rata-stotine-mrtvih-u-sukobima-militanata-pao-centar-isil-a-u-aleppu/

.

.
Međusobni sukobi anti-Assad militanata na prostoru sjeverne i sjeverozapadne Sirije postaju sve žešći – do sada su stotine ubijene. Tko se zapravo sve bori protiv koga popriličan je izazov za kategoriziranje. S jedne strane imamo islamističke brigade, među kojima je i znatan broj lokalnih boraca, koje su se ujedinile protiv ogranka Al-Qaede, terorističke organizacije ISIL (Islamska Država Irak i Levant).Naime, već duže vrijeme – znatan dio 2013. – ISIL je bila najuspješnija borbena skupina protiv sirijske vojske. Pobjede na terenu koje su išle na ruku širokoj paleti “anti-Assad” naoružane koalicije, kojih nije bilo previše, ostvarivane su primarno “zaslugama” boraca iz ISIL-a koji su mahom stranci, ali s većim borbenim iskustvom i boljim naoružanjem. Protivnici sirijskih vlasti koji su još prije tri godine doslovno zazivali dolazak Al-Qaede u Siriju, istaknuti će kako ISIL imaju ono što “prosječni” pobunjenici nemaju – disciplinu.

Koliko se zapravo može govoriti o “disciplini” jedne terorističke organizacije, to je već stvar izbora riječi, no činjenica stoji kako su ISIL bili daleko najveći problem za sirijsku vojsku. No, upravo teške borbe tijekom 2013. dodatno su oslabile borce iz ISIL-a, pritom vjerojatno ima nešto i u tome da je sirijska vojska na taktičkim mjestima dobila potporu jedne druge, također poprilično disciplinirane borbene jedinice, libanonski Hezbollah.

Sada oslabljeni ISIL postaju žrtva svojih dojučerašnjih suboraca, raznih islamističkih brigada koji osjećaju kako je došlo vrijeme za preuzimanjem njihovih uporišta. Trenutak je svakako bitan – ISIL očito imaju ogromne ambicije i žele zaista stvoriti novu “državu” koja bi se protezala na prostore Iraka i Sirije.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s