Nenad Prokić

In Memoriam

Jovo Kapičić

Odlazak komandanta

http://www.slobodnaevropa.org/content/prokic-o-kapicicu-odlazak-komandanta/25195592.html?fb_action_ids=10201826602281786&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B184175195116418%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D#hash=relatedInfoContainer

Jovo Kapičić
.
Jovo Kapičić
 
 
10.12.2013.
.
Komandanta Jovu Kapičića sada već grle njegovi mladi i hrabri mladi Dalmatinci iz Druge dalmatinske brigade, izginuli na Donjim Barama na Sutjesci, u sukobu sa najelitnijim jedinicama koje je Rajh imao. Mnogi nisu imali ni osamnaest godina, Tek je mesec dana prošlo kako je narodni heroj Kapičić bio kod mene na večeri, i to sa kim! Dovezao ga je lično profesor Predrag Delibašić, golootočki zatvorenik. Tek je nedavno saznao da je tamo boravio po ljubomornoj prijavi Vjekoslava Afrića, Hrvatskog Fausta, dakle na pravdi Boga. I tako, na večeru su zajedno došli jedan lažni upravnik Golog otoka i jedan pravi zatvorenik. Dakle, banda ga je dovezla.

Od početka cvetanja srpskog nacionalizma početkom devedesetih, mnogo toga se u Srbiji upelo da celu golootočku krivicu svali na Kapičićeva ledja. Nije vredelo što je on na Golom otoku proveo manje vremena od Dobrice Ćosića, većina novina u Srbiji i jutros javlja da je umro upravnik Golog otoka, Jovo Kapičić. Tako su sredili i Brankovića, verovatno.

Nedavno sam u jednoj beogradskoj knjižari – antikvarnici razgovarao sa nekadašnjim Kapičićevim susedom, i to iz vremena dok je Kapičič bio bog. U okolini je živela i jedna romska porodica. Jovo bi s njihovom decom igrao fudbal, onako u odelu, a često bi potrpao tu decu u Dodge koji je vozio i odvezao ih u grad da im kupi obuću i odeću.

Bio je poslednji simbol srećnog detinjstva i mladosti moje generacije

Milovan Đilas je negde napisao da Kapičićevu hrabrost nema s kim i s čim da uporedi. Bio je veliki i dobar čovek, nikada nije bio star. Bio je poslednji simbol srećnog detinjstva i mladosti moje generacije. Nije bilo rata, a ovo nesrećno društvo je napredovalo i bilo je deo sveta kao nikada pre, a sada je već jasno: i nikada posle.

Za njegov rodjendan 2. septembra ove godine poklonio sam mu košulju. U njoj će biti sahranjen.

Njegov drug,

Nenad Prokić

Nenad Prokić

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s