Amir Telibećirović

Manipulacijom do uljepšanog istrebljenja

 Sve što Malala Yousafzai dobije po pitanju svog obrazovanja, liječenja i silnih nagrada, nije besplatno. Oni koji joj to pružaju, već su naplatili, ali ne u novcu, i ne  samo od nje, nego od cijelog Afganistana i Iraka. Naime, slabo je u našim krajevima poznato da se u Afganistanu skoro pa masovno rađaju bebe sa jezivim tjelesnim deformacijama, kao posljedica osiromašenog uranijuma te drugih toksičnih tvari, radioaktivnih supstanci i hemikalija koje je Nato nabacao širom te zemlje, u tonama.

 Nekadašnju američku državnu sekretaricu Madeleine Albright, par godina prije američke invazije na Irak, jedan TV novinar je upitao, šta misli o skoro pola miliona djece u Iraku koja su pomrla od posljedica međunarodnih sankcija, a koje su, protivno zakonima o sankcijama, podrazumjevale blokadu uvoza lijekova u Irak, također i hrane. Kao što je poznato, tamošnja djeca su umirala od različitih bolesti širom Iraka, uzrokovanih ovakvim sankcijama-(mada ne samo od toga) godinama prije napada na tu zemlju. Albrightova je tada rekla kako joj je žao zbog djece, ali da u konačnici ne žali zbog rezultata, i da smatra kako to nije visoka cijena za uvođenje demokratije u Irak.

Dijete sa deformisanim genitalijama u Kabulu

Dijete sa deformisanim genitalijama u Kabulu

Teško je procijeniti da li je u ovom slučaju mračnija hladnoća sa kojom je to izgovoreno, ili možda njena svjesnost, ili pak nesvjesnost značenja javno izgovorenog. U bilo kojem od tri slučaja, morbidnost, opasnost i prateća jeza ostaju u zraku, kako god da je izgovoreno.

Ali na stranu političarka vodeće svjetske vojne sile, jer nije ni prva ni zadnja koja je izjavila nešto srodno tome. Možda se više trebamo zabrinuti za svoje vlastito poimanje ovakvih izjava, naročito ako su one sprovedene u djelo, kao u iračkom ‘slučaju.’ Ovakvo direktno priznanje doprinosa masovnim ubistvima djece, ni blizu nam nije došlo do svijesti kao priča o afganistanskoj djevojčici Malali Yousafzai, i Talibanima koji su pucali u nju zato što je htjela da se školuje.

Nije teško shvatiti ni zašto nije došlo do naše svijesti.

Da bi se podsjetili zašto, iznova se trebamo pozvati na ono što je montipajtonovac Terry Jones primjetio u svom detaljnom TV dokumentarcu o Rimljanima, naslova “Barbarians.” Dakle, iako su stari Rimljani bili jednako barbari kao i oni narodi koji su bili izvan njihovog dosega, ponekad i još veći barbari nego ostali, Rimljani su ipak imali adut u rukavu. Nije to bila ni njihova “slavna” vojska, ni drevni koloseumi, ni galije, ni dvorovi, ni rimsko pravo. Bila je to propaganda, ili preciznije, njihov smisao, njihov osjećaj za kvalitetnu propagandu i autopromociju. Uostalom, arhitektura, mnoge tehničke ideje, izumi, oružja, većinu tih stvari su Rimljani preuzeli od drugih civilizacija, ili su robovi i zarobljenici sve to radili i pravili za njih. Ali u propagiranju sebe kao najboljih, najjačih, najljepših, najmoćnijih, najnaprednijih bili su bez premca.

E sad, preskočimo par hiljada godina, i vratimo se na današnje “Rimsko carstvo” koje ima svoju moćnu promotivnu mašineriju. To su američki mediji, reklame, filmovi, holivudska propagandna produkcija. Oni na primjer neće sakriti spomenutu morbidariju gospođe Madeleine Albright, ali će zato nju prvo našminkati, dotjerati, staviti u neki krasni, sterilno čisti studio, i onda pustiti da javno govori takve stvari. Istovremeno, prikazivaće se brkatog manijaka Sadama Huseina usred pustinje, inače bivšeg američkog štićenika, kao nekoga zbog koga će gledateljstvo prestati da žali za toliko pobijene djece u Iraku. Slijedom stare narodne izreke – ‘Daleko od očiju, daleko od srca,’ tu djecu neće naravno prikazivati na ekranima. Zato će prikazivati onu djecu koju je ubio, ili pokušao da ubije neko drugi, kao u slučaju djevojčice Malale. Ili, kako je to dobro ocijenila sarajevska novinarka Amila Kahrović-Posavljak, i Malala i Talibani su potrebni hollywoodu kao neka vrsta propagandne ikebane. Jednako tako su potrebni i američkoj državnoj administraciji, za manipulaciju do besvijesti. Nije to ni prvi, a najvjerovatnije ni zadnji put. Samo je djevojčica Malala trenutno aktuelnija od drugih sličnih primjera. Ona je, i američkim i evropskim medijima došla kao solidan paravan kojim sve nas u publici navode da prestanemo postavljati pitanja, poput onog koje ima veze sa hiljadama ubijene djece u tom istom Afganistanu, (u Iraku im se i ne zna broj nakon okupacije zemlje), od strane britanskih i naravno američkih helikoptera, a posebno djece i odraslih, koje su pobili bespilotni dronovi.

Diznijevsko - holivudska bomba za civilizovanje-1

Diznijevsko – holivudska bomba za civilizovanje

Zato što današnji “Rimljani” drže poluge propagande, koja je toliko moćna da nas navede da im, ili vjerujemo, ili ako im već ne vjerujemo, opet ih rado gledamo te slušamo, jer su šarmantni, dotjerani, uredni, i imaju saosjećajan izraz na licu kada govore kako im je žao što su poubijali toliki narod, u stilu – omaklo se. Ali i to kažu, samo ako neko otkrije pa sve to snimi, u protivnom se ne priča javno o tim stvarima. Na jednako šarmantan i “ganutljiv” način pokazuju kako im je stalo da se Malala školuje.

Kako zaklati neutralno stajalište

Čujemo svaki mjesec da su dronovi, ili ponekad i Nato pješadija ubili po nekoliko civila u Afganistanu, među njima nerijetko i djecu, nije to sakriveno. Ali to nije predstavljeno ni blizu tako pompezno, spektakularno niti ‘dirljivo’ kao ono kad “hrabri” zapadnjački-(Rimljani) vojnici spašavaju Malalu od modernih “Asteriksa i Obeliksa” zvanih Talibani. Oni će spasiti jednu djevojčicu, ostale će ostaviti Talibanima na raspolaganje. Za njih nema “besplatnog” školovanja. One koje pobiju američke bespilotne letjelice, njih će samo nazvati u vijestima – kolateralnom štetom, kao da se radi o slučajno nagaženim kukcima, i ide se dalje. Kako god okrenemo, ove stvari su jasne, nisu mistične. Nejasna je publika, svi mi koji gutamo te vijesti zdravo za gotovo, bez promišljanja. Jasno je da polupismeni bradati Talibani trebaju zapadnjačkim medijima i političarima, trebaju im kao babaroge.

Afganistanska beba sa deformacijama od zagađenosti uranijumom

Afganistanska beba sa deformacijama od zagađenosti uranijumom

Trebaju im i njihove žrtve za prateću manipulaciju. Nije teško shvatiti da su urednici vodećih američkih TV kuća, te članovi američke državne i vojne administracije sretni kada čuju da su talibanski pobunjenici opet negdje napali lokalne civile. Zato su uostalom i stvorili Talibane, višegodišnjim procesima, i naoružali ih. Trebaju im kao što su im nekad trebali komunistički gerilci i njihove ratne žrtve, pogotovo civilne i dječije. Da je slučajno drugačije, onda bi Natovci poslije napada na Afganistan i Irak investirali u obrazovanje lokalnog stanovništva, i to onako kako to lokalci žele, pa onda u obnovu škola, u domaću proizvodnju hrane i lijekova, u bolnice, u kvalitetne puteve, kanalizaciju.

Ne, samo su izvršili invaziju radi teritorije i drugih strateških razloga, nisu ni radi Talibana niti zbog djevojčica kojima je onemogućeno školovanje. Ni ovo nije novost, ali su ljudi zaboravni u našim krajevima. Zato je, nikad uhapšeni a osvjedočeni i dokazani ratni zločinac po imenu George W Bush, rekao ono čuveno: ‘Ili ste sa teroristima, ili ste protiv nas!’ Mnogi od nas tada su naivno nasjeli misleći da se zaista radi o dvije suprotstavljene strane u svijetu. Pritom, na taj način je poručeno, otprilike, nešto kao: Nema sredine, nema neutralnosti, nema izbora. U protivnom, pretvorićemo vas u kolateralnu štetu.

Sa izmanipulisanom djevojčicom Malalom Yousafzai, koja je vjerovatno jedina iskrena osoba u cijeloj priči, žele se fotografisati svjetski moćnici i bogataši, oni isti koji su i doveli Talibane u Afganistan. Predložena je i za Nobelovu nagradu za mir. Ukoliko dobije tu, toliko puta zloupotrebljenu nagradu, staviće nedužnu djevojčicu u istu ravan sa međunarodnim kriminalcima poput Henrija Kissingera koji je također nosilac te famozne “nagrade.” Biće tada u istoj ravni kao i Barack Obama koji je nagradu, isto tako za “mir,” primio u trenutku kada ne samo da nije želio da zaustavi rat i okupaciju Malaline zemlje, nego je poslao još svojih trupa tamo, doprinoseći usput i Malalinom stradanju. Dakle, koalicija ironije, licemjerja, i laži, putuje dalje, skupa sa Nobelom. Posebna priča je to što bi joj nagradu uručili pedofili i seksualni perverznjaci.

Dijete razapeto između laži s jedne, i plemenskog fanatizma s druge strane

Dijete razapeto između laži s jedne, i plemenskog fanatizma s druge strane

Što se tiče Talibana, ni oni nisu monolitan pokret. Nisu jedinstveni na frontu, ni u stajalištima i operacijama. Osim što se u to uvjerila afganistanska policija koja je zarobila nekoliko Talibana, i Malala je primila poruku od jednog Talibana koji kaže da nije znao kako su neki njegovi saborci pucali u nju, i još neku djecu što nisu zanimljiva zapadnim medijima, te kako mu je žao zbog toga. Da li je bio iskren ili ne, niko ne može znati, ali ostaje činjenica da nije morao da joj šalje takvo pismo, a kaže da je samoinicijatvno, bez prisile. Zanimljiv je detalj iz pisma gdje on tvrdi da nije tačno kako su Talibani protiv obrazovanja afganistanskih djevojčica, nego samo protiv isključivo zapadnjačkog obrazovanja koje se navodno nameće tamošnjoj djeci sve češće kao jedino. Usput je naveo i neke slične primjere kolonijalizma drugih zemalja, ne samo Afganistana. Svakako, to nije opravdanje za pucanje u učenike, ako su to baš oni uradili. No, priča je složenija od toga.

“Besplatno” manipulisanje

Sada se može očekivati da Hollywood snimi neki akcioni igrani film o hrabrim, šarmantnim, zgodnim, duhovitim i nabildanim američkim vojnicima, koji rizikuju svoj život da bi spasili sirotu djevojčicu od pustinjskih babaroga. Ni prvi ni zadnji takav. Publika će naravno padati na te stvari, kao i toliko puta do sada, jer propaganda je ipak najmoćnija onda kada nas bez prisile navede da se divimo nekoj pojavi. Tu leži ona već spomenuta moć “Rima,” kako onog drevnog tako i današnjeg.

Sve i kad bi moćnici elita bili iskreni pri svom korištenju jadne Malale za vlastite promocije i još ponešto, trebamo se sjetiti da ništa na ovom svijetu nije besplatno. Sve što Malala dobije po pitanju svog obrazovanja, liječenja i silnih nagrada, nije besplatno. Oni koji joj to pružaju, već su naplatili, ali ne u novcu i ne samo od nje, nego od cijelog Afganistana i Iraka. Pritom, naplata nije završena, biće toga još. Naplaćivanje “usluge” traje. Naime, slabo je u našim krajevima poznato da se u Afganistanu skoro pa masovno rađaju bebe sa jezivim tjelesnim deformacijama, kao posljedica osiromašenog uranijuma te drugih toksičnih tvari, radioaktivnih supstanci i hemikalija koje je Nato nabacao širom te zemlje, u tonama. Slike i snimci beba koje rađaju afganistanske majke tako deformisane, jezivije su od bilo kojeg horror filma. Zato treba pogledati sadržaj pod ovim linkom – https://www.youtube.com/watch?v=FwIj6zAS-0k ali uz upozorenje onima sa slabijim želucem. Nešto slično je zabilježeno u iračkom gradu Faludži, onom istom kojeg su američki marinci držali pod opsadom prije manje od deset godina. Na taj grad su istresli hiljade i hiljade tona materijala sa osiromašenim uranijom. Čak je i CNN zabilježio upadljiv porast broja novorođene djece sa teškim i smrtnim deformacijama, od tada do danas, unutar i oko Faludže. Sve se to uklapa u onaj zlokobni termin kojeg su već koristili neki reporteri i ratni medicinari – Nevidljivi genocid.

Objavljena je i ljekarska publikacija na tu temu, vrlo rječitog naslova – “Afganistan after democracy.”

 Jasno je da su tamošnja djeca i sirotinja u klinču između Talibana sa jedne i Natoa sa druge strane, koji se uzajamno dopunjuju, i ne isključuju jedni druge, koliko god to možda apsurdno djelovalo na prvi pogled. Jer Talibani ponekad pucaju u afganistansku djecu ako žele da budu školovani po svom izboru, a Nato ubija tamošnju djecu ako im prečesto šetaju ispred nišana. Ima tamo još puno djece poput Malale Yousafzai, pritom osakaćene ili bolesne. Njih neće izvesti bjelosvjetski moćnici pred kamere da im olakšaju život i ponude liječenje, izuzev ako se ispostavi da je bilo ko drugi pucao u njih pored Nato vojnika, ili bespilotnih dronova, svejedno. Mada ni to nije pravilo. Malala jeste neosporno herojska djevojčica, i treba joj pomoći, ali treba i još hiljadama djece poput nje. Ima para za to, nije da nema. Ako neće Zapadnjaci ili Svjetska Banka, mogu onda njihovi saveznici među perverzno bogatim arapskim šeicima iz zaljevskih država, koji se rasipaju na razne bogataške idiotluke po Dubaiju, Kataru i Emiratima.

Pomoći će neko od njih, ali samo ako se ukaže prilika za vlastito promovisanje ili neku usputnu medijsku manipulaciju, može i među bogatim umjetnicima, ne mora među političarima. Na primjer, djevojke iz ženskog punk sastava ‘Pussy Riot’ u Rusiji, nakon svog muzičkog performansa u moskovskoj katedrali, zaglavile su na robiji. Ubrzo su se u javnosti pojavili dvoličnjaci sa Zapada, poput lažnih alternativaca iz sastava Red Hot Chilli Peppers, koji su kao tražili od Vladimira Putina da pusti djevojke na slobodu. Naravno, ništa se nije promijenilo u sudbini buntovnica iz Moskve, ali su zato zapadnjački “rockeri” sebe prikazali u medijima kao humaniste, osim što su ljubitelji “umjetničkih sloboda.” Inače, punkerice iz Pussy Riot sastava, nisu išle na performans tek radi umjetničkog dojma, nego zbog stvarnih problema u ruskom društvu, zbog stvarne prozivke autokratske vladavine u današnjoj Rusiji. Odabrale su katedralu zato što su htjele usput da skrenu pažnju i na dvoličnost i elitizam bogatog sveštenstva Ruske pravoslavne Crkve, koja inače živi u simbiozi sa ruskom vlašću, na plećima sirotinje. Tako da su one i sa te strane iskrenije u odnosu na njihove razmažene zapadnjačke “punk kolege,” kao što će Malala prije imati razumjevanju za probleme siromašne djece na Zapadu, nego što će ga imati zapadnjački političari.

U međuvremenu, afganistanski obični narod ostaje žrtva svoje pozicije u neutralnoj sredini, onoj sredini čije istrebljenje je najavio Bush jr. svojevremeno, iako nije on izmislio tu opasnu krilaticu.

U onom hinjskom načinu ubijanja, ranije spomenutom, kroz nevidljive kontaminacije i djecu sa deformitetima, baš kao u dobroj staroj rimskoj propagandi, Nato je trenutno bez premca. Za dodatni podsjetnik, može se pogledati ovaj link: https://www.youtube.com/watch?v=e29WW8nk2AM

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s