Prije pet godina (u oktobru 2008.) u beogradskom “Blicu” objavljena je vijest o zahtjevu Ivice Dačića, tadašnjeg ministra policije Srbije, da se iz Vlade Srbije ukloni slika Milana Nedića. Nema izvještaja da li je njegov zahtjev ispoštovan. Dok ministar vodi odlučujući boj protiv slike svog  ranijeg kolege policajca, i obećava antifašističku orijentaciju, malo se čini, još manje uspijeva, osujetiti sve drskija i sve prisutnija apologija četništva. Antifašisti imaju razloga za zabrinutost. Rat nije dovršen sve dok se adekvatno ne sankcioniraju ideolozi i egzekutori svih ratnih zločina počinjenih u Bosni. Pitanja o mnogim stratištima čekaju svoj odgovor.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/60159/Dacic-trazi-da-se-ukloni-Nediceva-slika-iz-Vlade

9.11.2013. Premijer Srbije Ivica Dačić:

Srbija neće dozvoliti reviziju istorije

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/418797/Dacic-Srbija-nece-dozvoliti-reviziju-istorije

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je večeras da je Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju i da odbacuje svaku mogućnost revizije istorije i relativizacije zločina.

Dačić je na centralnoj državnoj svečanosti povodom Međunarodnog dana protiv fašizma i antisemtizma rekao da je Holokaust “najveći poraz čovečanstva u istoriji” i dodao da on “ne sme da se ponovi”.

 “Odgovorni smo prema svima koji su nedužni stradali, i u ime naše prošlosti i budućnosti da se učinjene strahote ne ponove”, rekao je Dačić u Kolarčevoj narodnoj zadužbini.

On je podsetio da je “zastrašujuća činjenica da je u Drugom svetskom ratu ubijeno šest miliona Jevreja” i da je to organizovala nemačka država.

Dačić je takođe rekao da je Srbija već 1942. godine prema zvaničnim izveštajima koji su slati u Berlin “bila očišćena od Jevreja i Roma”.

Premijer je ukazao da je pre Drugog svetskog rata u Srbiji živelo 15.000 Jevreja i da 90 odsto njih nije preživelo.

“Sa ovog mesta želim da pošaljem jasnu poruku da mlade treba vaspitavati u duhu nenasilja, rodoljubivosti, razumevanja i poštovanja različitosti”, rekao je Dačić i dodao da “sećanje upravo služi da se istorija ne bi ponovila”.

Državnoj ceremoniji koju je organizovala Vlada Srbije prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar bez portfelja Aleksandar Vulin, kao i predstavnici verskih zajednica, jevrejske i romske zajednice i preživeli zatočenici logora smrti iz doba Holokausta.

Nakon govora premijera usledio je koncert “Poslanica ljubavi” koji izvodi ansambl Metamorphosis.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se u znak sećanja na 9. novembar 1938. to jest “Kristalnu noć” kojom je počeo organizovani progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s