Džungla na asfaltu

Beba KAPIČIĆ
01. jul 2013.

2702bebakapicic

Srbija danas plaća danak pogrešne decenijske politike loših političara koji su zloupotrebljavali i lagali i svet i nas, datum za početak pregovora uslovljen je – potpunim i trajnim sprovođenjem preuzetih obaveza koje proističu iz sporazuma Beograda i Prištine!

Mi smo deset godina stariji, siromašniji, propaliji i to je cena naše gluposti i naše neodgovornosti, i ja jedino želim da mi to više nikada u istoriji ne ponovimo. Ne može jedan narod da izabere pogrešnu politiku i da ga to posle ništa ne košta.”- Zoran Đinđić

Đinđićeve mudre reči ostale su u etru, na papiru, DS nije prihvatila njegov zavet i proteklo je još deset dugih, izgubljenih godina! Mnogi divni, pametni ljudi koji su još devedesetih upozoravali da idemo pogrešnim putem nisu dočekali početak kraja našeg posrnuća, otvaranje pregovora sa EU!

Kineska kletva – “Dabogda živeo u zanimljivim vremenima” – pala je na plodno tlo koje se zove zemlja Srbija! Dok je svet išao napred mi smo koračali natraške, dok su generacije pedesetih odrastale uz muziku Prislija, Bitlsa i Rolingstonsa, današnje generacije slušaju Stanije, Seke i Cece ! Proslavljali smo malu maturu uz Reja Čarlsa, a ovoga juna 2013 u OŠ Kralj Petar, nekad Braća Ribar, u centru Beograda maturanti slave uz zvuke turbo-folka !

Raspad sistema vrijednosti: Logičan sled takvoga puta, pad svih vrednosti, urušavanje i moralno i materijalno, raspad u krvi multietničke zemlje, preteče Ujedinjene Evrope, Jugoslavije, nastao je onoga trenutka kad se kao kulturni model u Srbiji nametnuo pisac Gedža-Dobrica Ćosić, Šumadijski rokenrol i belosvetske protuve koje su veličale “nebeski” narod za šaku dolara!

Sada smo tu gde smo da iz pepela dižemo posrnulo društvo i da drhtimo zbog datuma za početak pregovora sa EU! Premijer Srbije je odaslao u etar krik, tačnu definiciju stanja u kome se danas nalazimo; ako ne dobijemo datum Srbija će postati džungla! Džunglu su stvorili i njihovi i ” naši”, svi koji su neosetljivi na krv i suze temeljno uništavali prvo Jugoslaviju, a potom se onako “patriotski” okrenuli ka nacionu! U brišućem letu ukidali su sve moralne postulate, besomučno pljačkali zloupotrebljavajući tranzicione procese, velikodušno pretplativši pučanstvo, svoj nebeski narod na hranu po kontejnerima i narodnim kuhinjama! Aktuelna vlast tek je otškrinula poklopac naše Pandorine kutije iz koje su pokuljale najgnusnije afere i pljačke!

Vrhunac bestijalnosti, beščašća u ovoj nesrećnoj zemlji je krađa žita iz robnih rezervi i način na koji se to činilo, silosi sa duplim dnom, presipanje iz šupljeg u prazno robnih rezervi jedne zemlje u najmanju ruku je kandidat za Ginisa, nemorala!

Možda je to ta kosmička pravda da nas iz džungle danas spašavaju oni koji su nas u nju i uveli, njima je pao udeo da ovoga Vidovdana pritvore vrata pakla, prihvate kosovsku realnost i povedu nas putem pročišćenja na kome su “naši” onako bedno, prevarantski, lopovski posustali!

Minorni, rigidni ostaci nekadašnje DOS, eho devedesetih oličen u De-es-es-Dveri mentalnoj koaliciji tužno se batrga i talasa ne prihvatajući realnost i najavljujući kopiju Miloševićevog Gazimestana na ulicama Beograda, koji je nekada bio SVET! Posljednji takav skup završio se paljenjem ambasada i krađom patika, otkriti i procesuirati nalogodavce je deo uslova koji se mora ispuniti pre početka pregovora!

Bez alternative: Alternativa na političkoj sceni koja bi bila korektiv nepostoji ili je ima u tragovima!

Demokratska stranka od Tadića do Đilasa, negativnom selekcijom, pohlepom njenih kadrova obnevidelih od vlasti, pijanih od moći, pada ispod cenzusa na lokalnim izborima dobivši epitet, stranke od 3 odsto. Na daljem urušavanju zdušno radi njen predsednik, još uvek aktuelni gradonačelnik Beograda, koji ne odgovara na pitanja; kako se bogatio od 2005. godine,čije su privatne firme kojima on daje poslove vezane za grad Beograd; kakva je to demokratska orijentacija kada se u stranci ne može izneti svoje mišljenje, zašto za njega nevaže odluke Ustavnog suda, već ih krši primenjujući svoje kao da je Beograd njegov pašaluk? Kako on kao potpredsednik DS nije sprečavao i razotkrivao lopovluke njihovih kadrova i gde je tu njegova odgovornost, a traži odgovornost od drugih.

Srbija danas plaća danak pogrešne decenijske politike loših političara koji su zloupotrebljavali i lagali i svet i nas, datum za početak pregovora uslovljen je – potpunim i trajnim sprovođenjem preuzetih obaveza koje proističu iz sporazuma Beograda i Prištine!

Kako vratiti povjerenje: Ne možemo kriviti druge za bedastoće koje smo činili, za manipulacije kojima smo obmanjivali i sebe i svet; da Srbija nije ratovalala, da smo bombardovani 1999. ni krivi i dužni, da nam otimaju Kosovo, da smo mi dobri a civilizovani zapad zločest!

Moramo se prvo umiti, očešljati, prestati da pljujemo po ulici, uljuditi se, priznati greške, naučiti da je laž neisplativa, da su “patriote” kod nas bili lopovi, oni koji ne vole ni svoj narod ni svoju zemlju, koji su naplaćivali proviziju na uvoz struje koja je bila donacija Nemačke, prepakivali šećer iz EU, pljačkali Kolubaru… Ispitati sve privatizacije…

Evropu i svet moramo uveriti da je vreme političara koji su ih obmanjivali prošlo i da ćemo konačno ispuniti ono što smo obećali! “Mi moramo da nešto u svom mentalitetu promenimo. Prvo da budemo pozitivni ljudi. Ne da kad god se probudimo kažemo: Au, još jedan dan! Ili šta god da dodje nepoznato, mora da je neki neprijatelj nešto smislio. Ili šta god ne razumemo to je protiv nas.”Zoran Đinđić

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s