Udruga David

Otvoreno pismo fra. Josipu Blaževiću

povodom njegovog istupa prema Udruzi David u Večernjem listu 24.05.2013

———————————————

Stupate li Vi fra. Josip Blažević stopama svojih inkvizicijskih i zločinačkih fratara?

Vi, kao voditelj centra za međureligijski dijalog “Hrvatski aeropag“ i garant Katoličke crkve, ustvrdili ste u Večernjem listu od 24.05.2013 da David nije građanska udruga, nego sekta. Gospodine fra. Blaževiću to nije ispravno, štoviše zlonamjerno je i huškački!

Razlog Vaše aktualne reakcije su očito javne aktivnosti Davida i to poradi javnog zahtjeva za uvođenje poreza u crkvene institucije. Iz reakcija  crkvenih glasnogovornika poput Vas iz medija se može iščitati da se katolički crkveni imperij, kojemu i Vi pripadate, očito počeo dobrano klimati u svojim najdubljim temeljima, to jest u svojoj sigurnosti koja ne počiva na vjeri u Boga i Isusa Krista iza koga se skrivate, već na neprocjenjivom bogatstvu povezanom s vlašću. Stoga nije nimalo teško iščitati da vam je jasno da bez blaga nema vlasti, a bez vlasti manipulacije s društvom i državom i zato napadi na one koji vas upozoravaju da to nije demokratski i po Ustavu RH.

Budući da više nikakav „moderan“ lijek ne pomaže kod opasnog „virusa“ sekularizacije, počinjete – polako, ali očito – posezati za starim već isprobanim metodama inkvizicije i fašizma s poznatim parolama: „Što nije s nama, protiv nas je i kao takvo je protiv naroda i Boga te se mora uništiti.“ No očito zaboravljate da više niste u srednjem vijeku kada ste bez milosti klevetali, proganjali i palili istinotražitelje?

Gospodine fra. Josip Blažević, ne bi li bilo pravednije i Bogu milije da progovorite o tome zašto su hrvatski Franjevci ušli u povijest kao masovni ubojice u hrvatskim koncentracijskim logorima i da pozovete u sav glas da svatko čuje svoju braću franjevce i biskupe na javno pomirenje umjesto da vodite klevetnički križarski rat protiv drugačije mislećih i drugačije vjerujućih koji Vas upozoravaju, a ne napadaju?

Vi dobro znate da zločini ne zastarjevaju i da je pravednije pred Bogom i narodom progovoriti o činu priznavanja, pokajanja i moljenja za oproštenje i više na činjenju, nego da se uvijek iznova teži činjenju istih nedjela! U tom evanđeoskom saznanju postavljamo Vam pitanje zašto Vi i vaš Franjevački red te hrvatski biskupi, po uzoru pape koji je barem pokušao, do sada nisu javno progovorili o svojoj brutalno-ubilačkoj povijesti i vučjoj ćudi u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini iz doba progona drugačije vjerujućih npr. Bogumila ili Srba, Roma i Židova u NDH? 

Pitamo Vas, zašto se franjevci i Vi, kao i vaši biskupi, uvijek iznova oblačite u janjeće krzno dobrog, plemenitog, papi lojalnog i narodu služećeg Božjeg sluge u nadi da vas nitko više neće ili neće smjeti prepoznati u vašem ratu protiv  demokratskog i nacionalnog napretka i konačno protiv slobodnog božjeg Duha? 

No, izgleda da Vam je David svojim istupom probudio onu tradicionalnu franjevačku brutalnu vučju ćud poznatu iz mnogih svjetski zapisa i knjiga iz vremenu progona Bogumila i drugačije vjerujućih, te iz doba Drugog svjetskog rata kada su o tome izvještavali sami njemački fašisti i franjevci, vaša braća, iz Italije?

Kako i sami kažete, doduše u prenesenom smislu, David je majušni prljavi pastir, no ipak, nebi bilo dobro da pomislite da je bez šanse svojom praćkom pred Golijatom? Aha, vidimo da se sjećate: Vidite njega Davida s praćkom i kamenčićim, i Golijata kako se ceri? No kako je Golijat završio, isto tako znate?

Golijat, crkva i franjevački red u čije ime nastupate ima u svojem oklopu dobro poznate otvore iz kojih vire velika nedjela i kriminal o kojem već mnogo godina izvještavaju i pišu mnogi svjetski mediji, povjesničari i autori pa tako i Mathias Holzbauer u svojoj najnovijoj knjizi „Kobni papa“ (prevedena na hrvatski) u kojoj navodi povijesno priznate dokumente o metodama Vašeg reda i vaših prethodnika u NDH za koju je Vama dobro poznati hrvatski reprezentant Katoličke crkve teolog dr. Adalbert Rebić rekao; „NDH nije bila Nezavisna, ni država ni Hrvatska. NDH je bila nacistička i fašistička tvorevina. Ustaše s Pavelićem načelu dobili su vlast zahvaljujući Hitleru i Mussoliniju. NDH je bila nacistička marioneta Pavelića koju su instalirali nacisti, a ne hrvatski narod. Ta je država i vlast bila nametnuta od onih koji su okupirali zemlju“ (Jutarnji list, subota 22.rujna 2012.)

Vi dobro znate da franjevački red nije samo sudjelovao u NDH nego da je on bio i njezin motor!

Vama su također poznati povijesni dokumenti koji svjedoče o tome da su Biskupi i svećenici sjedili u ustaškom parlamentu koji je zazivao Duha Svetoga pjesmom ´Veni Creator` i da su klerici-svećenici služili kao časnici u Pavelićevoj tjelesnoj bojni. Također znate da su franjevci zapovijedali u koncentracijskim logorima. Štoviše, franjevački pater Miroslav Filipović-Majstorovićbio je povremeno zapovjednik zloglasnog logora smrti Jasenovac u kojem su ubijeni deseci tisuća Srba, Židova i Roma. Poznato Vam je i to da je ubijao vlastoručno?

Ima li još na svijetu slučaja gdje bi ubojice – svećenici činili vlastoručno ovakve brutalne zločine kao franjevci u NDH?

U spomenutoj knjizi od Matthiasa Holzbauera stoji; „Jasenovac je bio ozloglašen zbog svojih masovnih pogubljenja, a i u tome su katolički svečenici naročito prednjačili. Samostani su također služili kao ratni logori i ustaške naredbodavne središnjice, a katolički svećenici bili su predvodnici u raznim akcijama ubijanja. Franjevac Srećko Perić naredio je jedne nedjelje s propovjedaonice stanovnicima svojeg sela: Hrvatska braćo, idite i pokoljite sve Srbe. Najprije ubijte moju sestru koja se udala za Srbina, a onda redom sve Srbe. Kad završite s tim, dođite u crkvu k meni da vas primim na ispovijed i da vam grijesi budu oprošteni.Nadalje u knjizi stoji zapisano; „Tako funkcionira katolički masakr: vjernici najprije budu nahuškani na ubijanje, a kad je gotovo mogu sve odmah ispovjediti i dobiti odrješenje“. Fra.Josipe Blažević mislimo da će te se složiti da to nije Evanđelje Isusovo iza kojeg se vi Franjevci skrivate i još danas kada druge prozivate sektama i sljedbama u nadi da ljudi i nadalje vjeruju da slijedite Isusa Krista i da vam plačaju vjerski harač?!

Fra. Josipe Blažević ovo nije propaganda ili klevetanje već povijesna istina – činjenice od kojih ne možete pobjeći, već učiniti sve da se dâ zadovoljština jer to je jedino što bi opravdavalo da se možete nazvati kršćanin, odnosno sljedbenik učenja Isusa Krista iza čijeg imena se skrivate? Vi imate slobodnu volju, Vi možete činiti što želite, no nemojte misliti da ćemo prestati postavljati pitanja, upozoravati na neregularnost i pozivati u obranu ustavnih, demokratskih i od slobodnog duha zagarantiranih prava pojedinaca i društva!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s