Esmir Milavić

Neslavni pad Željka Komšića – Spasilac “Vojnika Radončića”

http://esmirmilavic.wordpress.com/2013/05/19/neslavni-pad-zeljka-komsica-spasilac-vojnika-radoncica/

QuantcastZeljko Komsic

Nekada sam Željka Komšića smatrao jednim od najpametnijih i najiskrenijih političara kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu, ali nakon posljednjeg intervjua koji je dao Senadu Hadžifejzoviću u Centralnom dnevniku to mišljenje je u potpunosti promjenjeno. Naime Komšić je u tom intervjuu pored svoje standardne otvorenosti uradio nešto što se od njega nije očekivalo. Bez puno objašnjavanja i podastiranja dokaza, a suprotno onome što zna cijela bh. i balkanska javnost odlučio je braniti jednog od najkontraverznijih političara od 1990-te do danas. Jednom rečenicom Komšić je iz kaljuže bh. politike izvadio Fahrudina Radončića, biznismena povezanog s brojnim likovima iz kriminalnog miljea, beskrupuloznog medijskog magnata ili balkanskog Berlusconia, a danas ministra (ne)sigurnosti BiH, tvrdeći kako on nema nikakve veze s korupcijom ili pak željom da ovlada državnim preduzećima. Radončić je jedan od onih beskrupuloznih likova na bh. sceni koji su, ako su neki zaboravili, svoja poslovna carstva izgradili tokom rata uz pomoć tadašnje SDA (Alije Izetbegovića op.a.) i Islamske Zajednice.

Danas je odlučio da se prihvati politike, ne zbog toga što želi da doprinese nekom razvoju ili napretku Bosne i Hercegovine, nego da na još jedan način uhljebi sebe i svoje političke podanike, dok političke protivnike selektivno uništava preko svojih medija. O dotičnom Komšiću je prije nekih dva mjeseca u istom studiju Radončić rekao kako je lik s dobrom biografijom, ali da nema iza sebe rezultate, te da je u Predsjedništvu sjedi i ništa ne radi. Ali da se vratim na Komšićev intervju od jučer.

Željko Komšić kaže:

“Razgrnite prašinu. Znate li do čega ćete doći? Doći ćete do tendera, do resursa, javnih preduzeća…. Sav je rat oko toga.. Nazvat ću ovo sada nemudrom političkom izjavom, ali jedini koji u tome trenutno ne učestvuje na političkoj sceni jeste Radončić. Jedini on se ne bori za takve stvari, za resurse, raspisivanje tendera…. Ovo ostalo, svi se bore za to! I odatle su svađe, haos u Federaciji.”

Pa da razgrnemo prašinu o kojoj Komšić govori. Prvo gdje prašinu treba razgrnuti jeste da trebamo kazati da je Radončić jedan od rijetkih, uz Milorada Dodika, koji je usko povezan s brojnim likovima kriminalne scene. Ako se prisjetite nedavnog intervjua FaceTV-a sa Billom Stuebnerom onda će te se sjetiti da je ugledni američki diplomata kazao kako je Radončić još od 2008-e na “plavoj listi” Interpol-a zbog veza s Zijadom Turkovićem i ekipom.

Znači Interpol tvrdi kako je ministar (ne)sigurnosti povezan s kriminalom, a Komšić tvrdi kako je on jedini “nevin” na bh. političkoj sceni?! Radončić se sa svojim političkim partnerima Lagumdžijom i dvojcem HDZ na svaki način bori da se konačno ugura u vlast na svim nivoima zbog želje da “popravi” bh. ekonomiju kako to on voli samodopadno kazati. Znate kako se ta ekonomija može popraviti? Može se popraviti ako Radončić u iste te državne firme uvede svoje podobne likove koji će ispuniti ono što je on planirao. A šta je planirao?

Planirao je gradnju još tornjeva po Sarajevu, jer kako je to rekao u zadnjoj predizbornoj kampanji za Predsjedništvo, nedostaje ih još par da bi Šeher postao metropola. Planirao je Radončić da preko svojih satelita, a pogotovo medijskog carstva kojim još uvijek upravljaju članovi njegove porodice, s javne scene pomete sve one koji se ne slažu s njegovom idejom bošnjačke elitistike podržane likovima poput bivšeg reisa Cerića i muftije sandžakog Zukorlića. Od 1990-te i prvih demokratskih izbora u Bosni i Hercegovini ni jedna politička partija, pa ni Komšićeva, ne ulazi u borbu za najviše pozicije samo zbog naroda i potrebe da se popravi stanje u kojem su građani Bosne i Hercegovine.

Ulaze zbog interesa koje imaju upravo u državnim (entitetskim) preduzećima i onome što mogu iz njih izvući za svoju ili korist onih koji ih podržavaju. Vjerujte da će Radončić čim se nađe u novoj Vladi Federacije, koja još nije fomirana jer je Budimir uhapšen, brže bolje predložiti svoje kandidate za čelna mjesta upravo u onim firmama koje danas spominje da su pod kontrolom SDA. Tu prvenstveno mislim na BH Telecom, Eletroprivredu, Bosnalijek i nekolicinu drugih koje imaju najveću količinu novca u svom posjedu.

Čelnik DF-a se gore citiranom izjavom apsolutno diskreditirao kod biračkog tjela koje ga je mislilo podržati na narednim izborima. Ukoliko želite da napravite nešto novo, da promijenite stanje u zemlji, onda nipošto sebe ne smijete dovoditi u situaciju da branite one koji su svojim prethodnim radom uništili zemlju. Bivša desna ruka Zlatka Lagumdžije nam ovom izjavom govori da će on u budućnosti biti spreman voditi identičnu politiku i sarađivati sa istim ljudima s kojima sarađuje njegova bivša partija.

Ja bi čak kazao da je ovo poruka Radončiću i potencijalnim biračima DF-a s kim će Komšić zasigurno raditi na sklapanju koalicije ukoliko dobije podršku birača. Ovime Komšić pokusava da spriječi loše natpise i blaćenje DF-a u Dnevnom Avazu u kojem se u posljednje vrijeme najviše može pročitati sve samo ne kvalitetna i informativna novinarska vijest. Aboliranjem Radončića i isticanjem njegovih “pozitivnih” strana Komšić je nažalost kod mnogih pa da ne pretjeram uništio dobar dio svog kredibiliteta. Nekada sam očekivao da će donijeti promjenu na bh. političkoj sceni, sada vidim da će se pridružiti klubu “Status quo”.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s