Atif Kujundžić, književnik

IVICA DAČIĆ
ili
VEZNI IGRAČ U OFSAJDU
DAJE
SCHLAGWORT
GENERALU ARMIJE BiH SEFERU HALILOVIĆU

* * *

Tomislav Nikolić,
predsednik Republike Srbije, ima izvrsnu ekipu, makar je sveli na samo tri igrača: Predsednika, Prvog potpredsednika i Premijera. Tomislav Nikolić kleči zbog Srebrenice, moli za oprost grijeha koje su počinili njegovi sunarodnici tokom minule agrsije koju voli zvati građanskim ratom. Sada vidimo kako u zaleđu funkcionira i Srpska akademija nauka i umetnosti sa Ocem Nacije u pročelju dok strahuje od prepoznavanja vlastitog fašističkog velikosrpskog plana u realizaciji – koji u povratku zviždeći krivuljari kao bumerang. /Zar to nije Bosanski rat?/ Hoće li se Srbi pokazati kao golgeteri.

HOĆE!
Ovo posljednje naročito ako budu zabijali golove sami sebi. Kao kad Dačić izjavi da mu je sada Republika Srpska važnija od Kosova i Metohije. A cijeli svijet ZNA: JEDNAKO JE VAŽNO IMATI MIRNU BOSNU I HERCEGOVINU i AUTONOMNU POKRAJINU VOJVODINA!
*
Igrač koji voli igrati za publiku, Prvi potpredsednik i borac protiv korupcije, ponudio je ostavku u vezi s parafiranjem briselskog sporazuma i izmakao se čim je vidio da je u izgledu referendum. Ali, otišao je komunicirati u Hrvatskoj gde je rekao svoje o hrvatskim zločinima tokom Oluje, pa bi poslije toga malo trknuo i na Kosovo i Metohiju… Nije loše biti blizu svojima, čak i kad je situacija nejasna i istrošena. Čak, naročito tada!

*
Premijer Ivica Dačić – nije samo dobro obaviješten. Dačić je fighter. Izlazi i bez zazora govori ono što nikad niko nije smio reći. Vrlo vješto koristi stresni trenutak u masi! Govori pravo u lice i mozak svojim Srbima. Premijer Ivica Dačić, stamen i zamišljen kao vezni igrač nadilazi sebi pretpostavljenu i zadatu ulogu, jer je rezolutan i kad je u ofsajdu.
Ustvari,
premijer Dačić pokazuje kako dobro zna ulogu kosovsko-metohijskog srblja u prošlosti koje je uvijek rado živjelo o trošku Beograda i kosovskog mita i mitskog sadržaja. Naročito udruge tipa kosovskih božura i raznih trajkovića koji su napucavali sve Srbe u ex-YU da budu što žešći prema austrijskim konjušarima i kukavicama, ustašama i strašljivcima, nepostojećim balijama i šiptarima.
Kosovski Srbi, oslanjajući se na srpske svetinje i ne videći njihovu političku istrošenost, furaju se na isti fazon i danas. Na veliku žalost nekakvog Krstivoja Pantića, to više nema veze sa stvarnošću. Nema to više veze sa Knjigom o Milutinu i Đoletovom pjesmom Ne lomite mi bagrenje. To sada ima veze sa Republikom Srpskom!
Šaka čiste bede.

*
Na redu je brojnija i interesantnija populacija Srba u Bosni i Hercegovini – za potrošnju prema potrebama Velike Majčice Serbije. Dejtonski i teritorijalno nominirana kao Republika Srpska. Pokazujući otvoren interes za nju, Dačić nediplomatski pokazuje interes za teritorij druge države i kao političara faulira sam sebe.

Republika Srpska /s populacijom od oko 1.300.000 Srba/ i Miloradom Dodikom na čelu to je jedva čekala. Dodik bi prihvatio i ratno stanje o kojem natuca Sefer Halilović, samo da se ne sazna njegova prava ulogau Republici Srpskoj svih ovih godina i da se prestane preznojavati. Ruševine kad se ruše prijete i pokapanjem. Dačićevu telefonsku izjavu za tv BN – prenose i beskonačno razalažu u vidu raznoraznih opcija secesije Republike Srpske, a ne postoji niti jedna koja bi označila rahatluk, miran život i nagradu bez kazne. Mrzim se ponavljati, prinuđen sam reći, kako Republika Srpska nije nikakav kofer koji će uzeti predsednik Milorad Dodik i odnijeti u njegov ljubljeni Beograd i Republiku Srbiju.
Riječ je o bosanskohercegovačkom entitetu.

*
Nameće se Pitanje:
Šta će Srbi iz Republike Srpske čak i da ih priznaju sastavnim dijelom Republike Srbije? Šta će Republika Srbija sa njima? Šta će sa nedotesanim Mićom Dodikom? Jesu li svi skupa idi/j/oti?! Zbog čega su se svi zajedno raspametili?! Kako su u tako perspektivnom entitetu toliku propast sebi zamesili! Zar su im zato dati i u tome sadržani životi? Je li to ono što su oduvijek željeli i htjeli? Kakvi su to ljudi, uopće? Imaju li ikakav smisao za osobnost i vrijednost ljudskog života? Zar ne primjećuju u kojoj mjeri su stvaran remetilački faktor u regionu u kojem se rado smatraju stabilizatorom?!

Predsednik Tomislav Nikolić je Car, ali su mu janičari u rasulu.

*
Bez nakane da sporimo držimo kako je to njihova stvar i kako im veza i suradnja sa maticom, mora biti važna. Kako ne vide da je i Srbija bremenita problemima i da dovode u pitanje njihov odnos sa Srbijom čineći i Srbiju nestvarnom i raspetom do fikcije koja ih sa njihovom Domovinom Bosnom i Hercegovinom, zajedno sa Srbijom gura u otvoreno neprijateljstvo.
Mada im niko ne smeta da ostvaruju kakve god žele veze i odnose sa Srbijom oni žele napetost i svađu. Njima samima ne smeta što to uvjetuju razvaljivanjem svoje domovine – Bosne i Hercegovine za koju nisu učinili niti jednu dobru stvar u životu. Da. Republika Srpska je samo entitet. Srbi žive i u drugom entitetu – Federaciji BiH. I tu imaju grunt. I radna mjesta. I groblja. I crkve.
Federacija BiH nikad nije rekla kako ne pripada i Srbima. To je bosanskohercegovački teritorij! Republika Srpska pripada i Hrvatima i Muslimanima!

/Mada je prije svih tu i prvorazredno ozbiljno pitanje: kako jedan Ustavno – konstituvni narod, može razvaljivati svoju zemlju a da ni za prethodnu rabotu nije kažnjen već samo nagr/a/đen genocidnom tvorevinom? Ko je sada tu lud a ko zbunjen, tek će se vidjeti./
Riječ je o banalnoj upotrebi i zloupotrebi potencijalne mogućnosti u uobrazilji fašističkog /velikosrpskog/ velikodržavlja.

* * *
Pouzdano, previše je logičnih pitanja.
ŠTA BI TO DOBILI NIKOLIĆ, DAČIĆ, DODIK, SRBIJA, SRBIJANCI i
REPUBLIKA SRPSKA?
REPUBLIKA SRPSKA JE OPLJAČKANA DO BALČAKA.
KUD GOD POGLEDAJU SAMO VIDE DA NEDOSTAJU STOTINE MILIONA KONVERTIBILNIH MARAKA.

Premijer Dačić fura staru velikosrpsku priču. Koliko sutra, jednako kuražno odreći će se bilo kojeg dijela Republike Srbije nedvojbeno za fašistički račun Velike Serbije. To je primjer kako se teritorija smanjuje a apetiti raste. Može on jer nije krao, a ima i dobre evidencije tajnih službi. Jesu li to uopće ljudi i k tome inteligentni, sasvim druga je stvar. Inače, kako bi mogao, kao premijer Republike Srbija da kaže, kako je Republika Srpska sada i važnija od Kosova i Metohije! Jeste, tu su se poturicama osvetili za Bunu protiv dahija i počinili genocid! Na Kosovu ravnom ubili su turskog cara Murata, ali su Ludog Murata odnjegovali i sačuvali – i pustili da radi što hoće!
Zato oni danas ne znaju kud udaraju.

*
Ama, općenito, u ovakvom trenutku, kakve uopće Ivica Dačić ima veze sa Republikom Srpskom?! Je li to projicirao sa Ocem Nacije? Koja im je stvar Milorad Dodik u cijeloj priči?
DOKLE ĆEMO SE SVI DATI INSTRUMENTALIZIRATI DA BI FOTELJOGUSCI LAKŠE, BEZBRIŽNIJE I DUŽE VLADALI?
To je pitanje koje izaziva duboko ljudsko čuđenje i sažaljenje umnih. Skoro, pa je, manje-više jednako i sa drugima. Jer, očito je kako nacionalizmi izvrsno jedni drugima pašu i jedni na drugima jašu.

* * *
IVICU DAČIĆA VALJA CIJENITI ZBOG NJEGOVE OSOBNE HRABROSTI
da kaže ono što niko do sada nije smio javno reći, a što se tiče Demokratske stranke, beogradskih zjalavih branitelja Srba na Kosovu i Metohiji, a tako i kosovskometohijskim Srbima.
Ali, /što je vjerojatno nevažno/ čudimo se što svojom hrabrošću dovodi u pitanje osobnu inteligneciju /ili je hrabrost bila i ostala ludost?!/, jer Srbe koje toliko voli, vodi u još jednu katastrofalnu zabludu.

*
BJELODANO,
Dačić i Dodik najmanje vole Srbe od svih Srba!

*

Svibnja, anno Domini, 2013. ak

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s