D. Marjanović

Fidel Castro: “Ako izbije rat u Koreji Barack Obama će biti zapamćen kao najzloglasnija osoba u američkoj povijesti”

http://www.advance.hr/vijesti/fidel-castro-ako-izbije-rat-u-koreji-barack-obama-ce-biti-zapamcen-kao-najzloglasnija-osoba-u-americkoj-povijesti/

Kubanski revolucionarni vođa i bivši predsjednik Fidel Castro, osvrnuo se na aktualnu Korejsku krizu u svom novom tekstu. Mnogi mediji prenijeli su kako je Castro komentirao situaciju na Korejskom poluotoku i to na takav uvrnuti način da ispada kao da Castro kritizira Pjongjang (npr. britanski Guardian dao je ovakav naslov: “Fidel Castro Sjevernoj Koreji: nuklearni rat neće nikome pogodovati”), što uopće nije poruka. Manipulacija, novinarski senzacionalizam, propaganda i obmana – to su sve “vrline” kojima se ova profesija posljednjih nekoliko dana “izvještavanjem” o Korejskoj krizi zakopava još dublje u svoj trajni gubitak kredibiliteta.

Analitičari, kao papagaji, ponavljaju naslovnice sa CNN-a i drugih “kreatora mišljenja” te se Sjevernu Koreju predstavlja kao agresora, kao najveću prijetnju miru u svijetu. Krvavu povijest Korejskog poluotoka nitko ne spominje, desetke tisuća američkih vojnika na granici sa Sjevernom Korejom godinama se ne spominje. 

I sada, povrh svega, još se i poruka legendardnog revolucionarnog borca Fidela Castra nastoji “izvlačiti iz konteksta”. A upravo je Fidel u svom tekstu prepoznao suštinu te nas podsjeća na apsurdnost ratovanja u kontekstu naše šire egzistencije.

Prije nekoliko dana osvrnuo sam se na velike današnje izazove ljudske vrste. Inteligentan život na našoj planeti postoji oko 200,000 godina, ukoliko se ne pojave neka nova saznanja. Naravno, ne smijemo brkati inteligentan život s životom koji u svojoj osnovnoj formi u našem Sunčevom sustavu postoji već milijunima godina. Gotovo beskonačan broj životnih vrsta postoji. Najbolji znanstvenici svijeta nastoje reproducirati zvuk koji je nastao za vrijeme Velikog Praska, prije više od 13,700 milijuna godina.

U isto vrijeme imamo nevjerojatnu i apsurdnu situaciju koja se upravo događa na Korejskom poluotoku. Na širem geografskom prostoru gdje živi gotovo 5 milijardi od ukupno 7 milijardi ljudi na svijetu.
Trenutačno smo suočeni s jednim od najvećih rizika izbijanja nuklearnog rata još od vremena Kubanske krize 1962., prije 50 godina.

1950. izbio je rat na Korejskom poluotoku koji je odnio milijune života. Svega 5 godina ranije dvije atomske bombe bačene su na gradove Hirošimu i Nagasaki, pritom su ubijene i radijacijom pogođene stotine tisuća ljudi, u svega nekoliko minuta. General Douglas MacArthur želio je upotrijebiti atomsko oružje i na Korejskom poluotoku, protiv Narodne Demokratske Republike Koreje. No Harry Truman to nije dopustio.

Prema informacijama Kina je izgubila milijun hrabrih vojnika koji su zaustavili neprijateljsku vojsku da zauzme pozicije na granicama njihove domovine. SSSR je davao oružje, zračnu asistenciju i ekonomsku pomoć.

Imao sam čast upoznati se s Kim Il Sungom, izuzetno hrabrom i revolucionarnom povijesnom ličnošću. Ukoliko bi došlo do rata, narod s obje strane poluotoka bio bi strahovito žrtvovan, bez ikakve koristi za njih. NDRK je uvijek bila prijatelj Kube, baš kao što je i Kuba bila, i uvijek će biti, njen prijatelj.

Sada kada su demonstrirali svoj znanstveni i tehnički napredak, prisjećamo se njihove dužnosti prema zemljama koje su im bile veliki prijatelji, i ne bi bilo pošteno smetnuti s uma da bi takav rat pogodio preko 70% čovječanstva. Ukoliko bi došlo do takvog konflikta, drugi mandat Baracka Obame bio bi vječno uspomena na njega kao na najzloglasniju osobu u američkoj povijesti. Izbjeći rat je također i njegov zadatak i naroda SAD-a.

Fidel Castro Ruz

4. travanj, 2013

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s