Senad Avdić

Knjiga o podršci Njemačke hrvatskom fašizmu

http://www.orbus.be/aktua/2013/aktua3545.htm

 


Sarajevo, 10.3.2013. – Na razgovorima sa vladarima Njemačke početkom 90-ih, kancelarom Kohlom i šefom diplomacije Genscherom, piše autor Schiller, hrvatski je predsjednik isticao povijesnu, civilizacijsku, teritorijalnu neodrživost i uzaludnost Bosne i Hercegovine.
Predsjednik RH, Franjo Tuđman, nazdravlja njemačkim pokroviteljima „Njemačka i ‘njeni’ Hrvati“, naslov je knjige njemačkog novinara Urlicha Schillera, objavljene prije godinu i pol dana u Njemačkoj. Sve najgore o knjizi sam čuo, pročitao prije nego što sam je danas i sam pročitao (Izdavačka kuća „Razlog“, Zagreb, urednica Mira Šuvar).
„Antihrvatski pamflet čiji je cilj da umanji srpsku krivnju…“, tako je u domoljubnim novinsko-publicističkim krugovima ova knjiga recipirana.
Schiller je veliko i dugotrajno ime u novijoj povijesti njemačkog novinarstva. Slavista po vokaciji, više od pola stoljeća je bio revnostan izvještač za najvažnije njemačke medije (između ostalog) sa ex-jugoslavenskih prostora. Umro je prije mjesec-dva, u 85. godini.
Postoje u knjizi, koja žanrovski ima elemenata pamfleta (pamflet je legitimna forma i glupavo joj je davati eminentno pejorativne predznake) poglavlja o kojima se može, mora, treba polemizirati. Poglavlja Schillerove knjige u kojima pristrasno, nimalo blago (ali ne i ostrašćeno, nego argumentirano) ukazuje na temeljni crimen njemačke politike prema raspadu bivše SFRJ: opsjednutost njenog balkanskog favorita, hrvatskog diktatora Franje Tuđmana, „povijesnom nužnošću“ razgradnje/podjele Bosne i Hercegovine.
Na razgovorima sa vladarima Njemačke početkom 90-ih, kancelarom Kohlom i šefom diplomacije Genscherom, piše autor Schiller, hrvatski je predsjednik isticao povijesnu, civilizacijsku, teritorijalnu neodrživost i uzaludnost Bosne i Hercegovine.
Njemačka, nacionalističkog ludaka, povampirenog komunističkog generala Tuđmana, u tom mahnitom, piromansko-zločinačkom pothvatu nije spriječila, a trebala je, a morala je, sukus je knjige novinara Schillera.
„Dijelit ćemo Bosnu, i tu će morati biti i malo krvi“, citira Schiller raseljenog Hrvata, neofašistu Antu Belju, krupnog čimbenika u demokratskoj Hrvatskoj, izgovorenu prije raspada SFRJ. Ne vidim kako se u toj izjavi „umanjuje srpska krivnja“

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s