Vatikan, Iran i Rusija protiv deklaracije UN o nasilju nad ženama

http://www.radiosarajevo.ba/novost/106269/#

15. mart

Vatikan, Iran i Rusija nastavili su u petak da se protive nacrtu deklaracije Ujedinjenih nacija u kojem se osuđuje nasilje nadženama zbog pasusa o religiji, običajima i tradicijama, izjavili su diplomati, javlja agencija Fena.

Neslaganje prijeti da ne uspije 57. godišnja sjednica UN-ove Komisije o statusu žena koja se završava ovog petka. Više od 6.000 predstavnika civilnog društva učestvuje u radu konferencije od 4. marta. Dok skandinavske zemlje insistiraju da se u završnu deklaraciju uključi skup striktnih kriterija za borbu protiv nasilja nad ženama, druge zemlje, kao Vatikan, Iran, Rusija, Sudan i Egipat trude se da je ublaže.

Religija i tradicija opravdavaju nasilje

Oni se posebno protive pasusu u kojem se tvrdi da religija, običaji i tradicije ne mogu služiti kao izgovor nekoj vladi da izbjegne svoju obavezu zaustavljanja nasilja. Iste države su protiv toga da seksualni odnosi koje ženi nameće suprug ili partner budu smatrani silovanjem i osporavaju pozivanje na pravo na abortus. Muslimanska braća u Egiptu ocijenila su u petak da je tekst o kojem se razgovara u UN-u u suprotnosti s islamom i da će dovesti do “potpune propasti društva” u slučaju da bude usvojen.

Je li vrijeme za seksualnu revoluciju?

Posljednji pokušaj UN-a da usvoji tekst o nasilju nad ženama propao je 2003. godine.

Prema jednom izvještaju Svjetske banke koji se spominjao na konferenciji, veći broj žena u dobi od 15 do 44 godine umre od nasilne smrti, nego od malarije, side i raka zajedno.

.

Radiosarajevo.ba
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s