Atif Kujundžić      

  ATIF_-_PORTRET

SVAKA BOLEST

IMA

SVOJU POVIJEST

SVAKA POVIJEST BOLESNA JEST

* * *

/REMINISCENCIJA NA MARGINAMA DJELA SEBASTIANA HAFFNERA/

* * *

Ekstremni fašist Adolf Hitler pojavio se u opskurnim vremenima svakovrsne društvene, ekonomske i političke krize i stiske kao ljudski fenomen koji ih razumije i svojom osobnošću može razrješavati makar u korist samo Trećeg Reicha.

 

U vremenima svjetske recesije i oskudice ljudi su u njemu i njegovoj brutalnoj energiji i skoro pa prokletničkoj želji za vođstvom i čelnim mjestom u poretku nacije, vidjeli mesijansku pojavu za kojom tragaju. Pojavu koja će spasiti svijest od propasti. U vrijeme kada se pojavio Adolf Hitler, suvremenim jezikom, danas bismo rekli kako je bio novokomponirana pojava kojoj ne bismo smjeli povjerovati niti riječ.

 * * *

/Danas imamo ista takva vremena i bliske pojave koje na sliku i priliku tumaraju s istim ciljevima i namjerama, samo u uvjetima u kojima i sami baštinimo nešto od iskustva minulih vremena. Pa ipak se dogodi da nas zavale i prevare, da im naivno povjerujemo iako smo odavno podozrivi./

 

* * *

U Hitlerovo doba i u kombinaciji s raznovrsnim pojavama kojima se bavila njegova osebujna /dupeuvlakački i propagandno svestrana ekipa/ od likvidacije uglednih ljudi, pljačke jevrejskih banaka, mjenjačnica, trgovina i juvelirnica, do otimačine stanova imanja i umjetnina/, nemojmo sumnjati kako bismo se i sami upitali o vjerodostojnosti brojnih njegovih žestokih nastupa i osobnoj ulozi u rezultatima koje su postizali drugi, a on samo prisvajao.

 

* * *

U svojoj opsjednutosti svojom veličinom i monumentalnošću ciljeva koje namjeravaju postići u svoje osobno ime a radi interesa nacije,

Benito Musolini Duče, Adolf hitler i japanski car Hirohito – sile osovine i njihovi prirepci – u jednom trenutku bili su svjetska uzdanica i za svijet i mase imali su izgled spasitelja.

 

Još je Staljin zavidio Adolfu Hitleru na medijskom nastupu i tretmanu koji je brižljivo gradila lenni Rifenstahl /jer je svako prikazivanje filma počinjalo Hitlerovim propagamdmim rašomonima/, Benito Musolini Duče imao je velike snove i drvene priče o obnovi Rimskoga carstva, japanski car Hirohihto imao je moćnu i razvijenu zemlju na dalekom Istoku – beskrajno odanu i smrtonosno spremnu vojsku za ostvarenje Hirohitovih fantazija…

 

* * *

Fašizam se već bokorio i dodvoravao Adolfu Hitleru u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se već u svemu oponašalo Hitlerov način i sistem vladavine, izolacije Jevreja, žutih, crnih, crvenih, te pljačka imućnih…

 

* * *

/Intelektualci i naučnici bježali su iz Europe kao pacovi s broda koji tone smatrajući kako i nepregledna površina okeana pruža bolje izglede za opstanak nego njegova mračna i hladna dubina./

 

* * *

Svako istraživanje tog vremena trebalo bi početi se s procjenom vremenskih prilika, pojave Adolfa Hitlera i vremena njegove mladosti, njegove opskurne inteligencije, neuspjelog studija arhitekture, bijedne biografije soboslikara/molera i osobnog uobraženja da bojenje crteža s masom crtačkih pogrešaka vodenim bojama predstavlja slikarstvo čiji je on vrh, te bavljenje brutalnom politikom nacionalsocilaističke opcije.

TO

JESTE KATASTROFA

U

ČIJI JE BEZIZGLED TADA

ZAPADAO SVIJET.

 

* * *

Sva sociološka, povijesna i psihološka istraživanja tog vremena i zagonetke koju zovemo Adolf Hitler tome ko je on bio, zašto je bio uspješan, kako je vladao i zašto je bio osuđen na propast imaju odgovor u našem vremenu, imanentno i zakonomjerno, jer, socijalne nevolje se uistinu ponavljaju, raspoloženja eskaliraju, a mi usprkos svemu ostajemo oni isti ljudi. U čemu je onda nauk? Svakako u tome što ćemo učiti i raspoznavati socijalni kontekst.

 

Sjajne stvari o tome zapisao je Sebastian Haffner.

/BILJEŠKE O HITLERU/

 

* * *

Sebastian Haffner je istraživao povijesne, političke i emocionlne čimbenike koji su oblikovali Hitlerovu ličnost. Brižljivo i prilježno je ispitivao neljudskost čovjeka kojemu je politika bila nadomjestak za život, on pretresa Hitlerove bizarne veze sa ženama, njegov zarobljeni psihološki razvoj, ideološke zablude, sve veću i veću opsjednutost istrebljenjm rasa i ubilački bijes njegoga izopačenog mozga. U konačnici,Haffner odgovara na uznemirujuće pitanje: Može li se i u suvremenoj Njemačkoj pojaviti novi Hitler, ili, u svijetu bilo gdje?

 

Pomenuto djelo Sebastiana Haffnera bilo je četrdeset tri tjedna najprodavanija knjiga u Njemačkoj, što pokazuje u kojoj su mjeri sunarodnici Adolfa Hitlera željno dočekali Haffnerovu smionu i jezgrovitu analizu.

 

Za razliku od mnogih djela koja su se bavila fenomenom Hitlerovogpojavljivanja i njegovim utjecajem na život i zbivanja u dvadesetom stoljeću. To je najtemeljitija analiza što je zapravo Hitler namjeravao postići u toku svoga nevjerojatnog života.

 

* * *  

SEBASTAN HAFFNER

Rođen je u Berlinu 1907. godine. Završio je studij prava. U Veliku Britaniju emigrirao je 1938. godine /u Hitlerovo vrijeme/ i tamo počeo pisati za Observer. U Njemačku se vraća 1954. godine, gdje je pisao za Die Welt, a kasnije i za tjednik Stern. Jedan je od vodećih njemačkih novinara i političkih povjesničara. Osim Zabilješki o Hitleru, objavio je imonografiju o Winstonu Churchilu, zatim Povijest jednog Nijemca, te studiju Od Bismarcka do Hitlera. Umro, 1999. godine.

 

* * *

Red je da barem pomislimo kako naše vrijeme mnogo liči na Hitlerovo, kako su hitleri itekako mogući i, kako bi u prostoru trebalo imati recepciju i tipkovnicu

SEBASTIANA HAFFNERA.

Pokoj mu dobroj duši i čast djelu i životu.

 

* * *

Ožujka, anno Domini, 2013.                                       ak

Logo

Atif Kujundžić, književnik, 75 300 Lukavac. Ulica Patriotske lige, broj: 4/1.

Telefon: +387 61 734 977, +387 35 570 180.

E-mail: kujundzic@gmail.com

_________  BOSNA i HERCEGOVINA   _________

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s