Atif Kujundžić

PRIJETNJA RADIKALNOM OPCIJOM SRPSTVA

Kako vidimo točak događaja ubrzava vrtnju. U strogo režimskim uvjetima zahuktava se opozicija koju vode  inteligentni i hrabri ljudi. Obraćaju se javnosti glasno i medijski sa svojim spoznajama o vrtoglavici i bezizgledu društvenoga i političkoga stanja i razvoja. Doduše, opozicija je jasna u Republici Srpskoj. U Federaciji Bosne i Hercegovine ni ne znamo da li opozicija uopće postoji. Stanje je najbliže pijačarskoj odredniciprdina bara. Svi su hvala dobrom Bogu dobro i uvijek na ladanju vedri i nasmijani. Tako je stanje u Federaciji stvaran dio slike koju ostavlja pozicija u Bosni i Hercegovini uopće. Vlast ne reagira ni na što, ma kakav i ma otkuda stigao glas.

* * *

Reagiranje opozicije u Republici srpskoj, udruživanjem i zajedničkim oglašavanjem o režimskom političkom stanju, znakovito je i ohrabrujuće za snage koje žele boljitak i žele pokrenuti progresivne društvene procese. Okolnost, pa opozicija svoje aktivnosti provodi organizirano i kontrolirano, upozorava na ozbiljnost stanja u društvu, ali i na ozbiljnost namjera opozicionih snaga.

* * *

Dakako, naprijed akceptirano je ovlašna slika i privid. Ispod površine ključa. Samo okolnost, pa je u Republici Srpskoj ispod površine mirne pozicije unezvijereni gubitnik na prethodnim izborima, učinila je opoziciju poletnom, snažnom i udruženom, jedinstvenom u namjeri da život učini drugačijim. Sve drugo, naročito suprotstavljanje kriminalu, kriminalnoj privatizaciji i korupciji – ne funkcioniraju ni u naznakama.

Pozicija, za koju smo rekli kako ključa i vrije ispod površine prividno mirne društvene stvarnosti, suočila se sa samom sobom i svojim brojnim nesuvislostima, općom zapuštenošću. Naječešće je riječ o banalnoj pljačci, primitivnoj otimačini, krađi i nebrizi, svakoj vrsti voluntarizma. Sve je palo na dušu, savjest i obraz osionom vođi koji se sada s razlogom i zbog osobnih nestašluka lijepo unezvijerio. Počeo izbjegavati medije. Umjesto da ode sam, naMolitveni doručak u Washington – poslao je Predsednika Skupštine Republike Srpske Igora Radojičića, koji inače, nije imao priliku ni nos promoliti iz Republike Srpake.

Svaka loša stvar, ima neku dobru stranu! Tu dobru stranu Radojičić je prethodno pokvario nesmotrenom izjavom pred polazak. Ali, čovjek je neiskusan, pustimo to kraju, mada su mu se Sejdić – Finci učinili, baš, atraktivnim sadržajem. Nije isključeno i da mu je to podmetnuto, kako bi mu se ubuduće mogla prigovoriti plitkoumnost i kako bi mogao biti izostavljen kao kandidat za naredna putešestvija…

* * *

U međuvremenu Vožd je zaglibio u Rusiju. Traženje izlaza za Južni tok. Rafinerija Bosanski Brod. Derivati. Brojna i umnožena pitanja priliva i investiranja ruskih sredstava. Rusijo spasavaj malu braću! Ne pitamo koliko košta – vaša je Republika Srpka! Sada će Velika i Bratska Rusija saznati za sve nepodopštine male braće na najvišem nivou bez laži i prevare, jer Rusi traže garancije!

O vjekovnoj suradnji s Rusima i njihovoj podršci Srbima i Crnogorcima puno je i realno pisao srpski intelektualac Slobodan Jovanović, Novi Sad, 1869. – London, 1958., mislim, posebno u petoj knjizi. Sredinom osamdesetih,komunistički režim se žestoko protivio objavljivanju njegovih sabranih dela! Ali Gojko Đogo i Ljubivoje Ršumović, nisu odustali, svaka im čast! Slobodan Jovanović opširno je pisao o tome kako Srbi i Crnogorci od Rusa nikad nisu dobili nikakvu osim verbalnu podršku, pa tako i u ovome trenutku – treba imati u vidu kako je riječ o čisto poslovnom odnosu. Naime, o svome utjecaju na prostoru balkanske vjetrometine, Rusi se dogovaraju na sasvim drugom mjestu, a Srbi to nikako da skontaju i dokuče.

* * *

U direktnom javljanju iz Rusije, Vožd je za tv-BN obavijestio o svojim srdačnim kontaktima sa radikalom, oduševljenim prijateljem Vojisalava Šešelja /i poznatom kao: ruski Šešelj/ i prijateljem Radovana Karadžića i političkim radikalom – Vladimirom Žirinovskim /1946./. U bosanskohercegovačkoj javnosti Vladimir Žirinovski poznat je po obilasku srpskih linija ratišta /1992. – 1995./ i posebno artiljerijskih oruđa oko opkoljenog Sarajeva, ali i kao gorljivi zagovornik dodjele književne nagrade Mihail Šolohov Radovanu Karadžiću /1994./.

* * *

Sada je Vladimir Žirinovski politički argument Milorada Dodika, poznavalac srpskih prilika i čovjek koji voli srpski narod. Sjajno poznaje prilike u Republici Srbiji i Republici Srpskoj i tako je odano naklonjen njihovom progresu, da je to dirljivo do oduševljavanja Milorada Dodika. To što je tužno, je to što Dodik u tako čemu pronalazi odušak za svoj jad. Ali, to je u drugom planu… Ako je to Dodikova prijetnja radikalnom opcijom srpstva, to je prijetnja glupaka. Ako je to lament za minulim vremenima, budaletina je još veća. Ako je to pokušaj osvjetljavanja perspektive, teško si ga majci koja pali lampu. Ako se grozi opoziciji, pa opozicija zna Žirinovskog. /Inače, čemu i pominjanje, zlosretnog Vladimira Žirinovskog. Je li to prijetnja bejzbolskom palicom osobnim političkim protivnicima? Pa, svako ima motku! Čemu takva nepromišljenost?/

* * *

Sada je realno očekivati da Predsednik Republike Srpske dobije nagradu za životno delo Josif Visarionovič Staljin Džugašvili. Čestitamo pouzdanu Kandidaturu za Kreaturu.

* * *

Sada, iskreno i bez šale. Priželjkujemo trenutak kada će doći u opticaj i kandidatura nekoga inteligentnog kao što je Drgan Čavić – predsednik Demokratske partije, Mladen Ivanić – predsednik Partije Demokratske Progrersa i Mladen Bosić – predsednik Srpske Demokratske Stranke – koji sjajnom pameću i odmjerenošću nastoji za Srpsku Demokratsku Stranku  priskrbiti sasvim drugi imidž i osloboditi je ružne /dijelom i nezaslužene/ hipoteke etničkog čišćenja svoga i drugih naroda, uloge generatora minuloga rata.

* * *

Potom, očekujemo političara iz Republike srpske koji će biti oslobođen radikalnih tendencija a naklonjen normalnim, racionalnim odnosima i životu u Bosni i Hercegovini dok još za to postoje izgledi. Izgledi uistinu postoje, pitanje je ima li ljudi.

* * *

Veljače, anno Domini, 2013.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s