Atif Kujundžić, književnik

ATIF_-_PORTRET

.

PRESSING

MRŽNJE I PRIJEZIRA

PREMA OPOZICIJI

* * *

Izgleda, kako utjecaj globalnih ekonomskih kretanja u svijetu, ipak, nužno, djeluje i na ekonomska kretanja u Republici Srpskoj. Reče to Predsednik Republike Srpske, a da nije ni trepnuo u PRESSINGU 11. veljače, 2013. godine i to nasuprot sugovornicima iz organizirane opozicije – Mladenu Ivaniću – PDP i Mladenu Bosiću – SDS.

* * *

/Nije čudo što je to rekao, jer je tačno. Čudo je što je prije tvrdio da svjetska recesiona kretanja nemaju veze sa ekonomijom u Republikci Srpskoj niti Republika Srpska sa njima/.

* * *

Voditeljica je nastojala smiriti strasti diskutanata, ali, nije imala utjecaja na Dodikov pogled koji je gorio /Vraga, gorio: buktao!/ mržnjom prema Mladenu Bosiću do mjere – da bi Bosića urnisao na licu mjesta, ili definitivno zaledio /pošto su u Dodika plave okice/ samo kad bi to pogledu bilo moguće.

Taj snimak televizijske emisije PRESSING RT RS treba i vrijedi i stručno i organizirano pogledati samo radi tog Dodikovog pogleda.

* * *

/Srećom, ne bi se moglo reći da je Mladen Bosić plašljiva osoba, inače moglo se dogoditi da umre na mjestu!/

Dodik se nastojao kontrolirati prema Mladenu Ivaniću, čak ga i oslovljavajući: profesor Ivanić, očito sa željom da Mladena Ivanića koji je izgledao mrzovoljno odobrovolji i tako nausuprot sebi smanji broj opozicionih protivnika. Vidi se kako je računao da će odmjerenog Bosića pogledom dokusuriti. Dragan Čavić i nije bio tu na Dodikovu sreću /!/.

Mladen Bosić se držao odmjereno i inteligentno kao i uvijek, mada je bilo očigledno kako ga Dodik želi javno nipodaštavati i minimizirati svojom očitom ali i očito suspregnutom mržnjom za koju je želio da izgleda samo kao prijezir ili nastojanje da ga prestravi zauvijek.

* * *

/Inače, odavno znamo u kojoj mjeri je Dodik verziran pljuvač./

Međutim, ovaj put, nije imao takvu kontrolu svojih osjećanja. Pri svemu, mahao je papirima na kojima niko nije mogao vidjeti što piše, jer to što piše, očito i nije imalo nikakav značaj.

* * *

Mladen Bosić se držao staloženo, ali to na siledžiju nije djelovalo smirujuće. Čak mu je, očito, raspaljivalo želju za potpunim satiranjem i urnisanjem protivnika. Pri tome je, različito se obraćajući opozicionarima, izdvajajući Mladena Ivanića, prvo razbijao tabor opozicionara i opozicionog mišljenja, a potom davao priliku Mladenu Ivaniću da se osjeća uvaženim i važnijim u odnosu na Bosića, a Mladena Bosića dovodio u situaciju da se osim fizički i psihički osjeća – manjim nego što jeste.

* * *

Objektivno, Voditeljica je izgledala suviše dobro da bi je iko slušao. Stvorenje za gledanje.

* * *

/Kad ćemo shvatiti kako su samo gabori dobri kao voditelji ovakvih emisija?! Još ako nose neke ružne pantolone kao Hloverka Srzić, mogu nekoga i uplašiti! Nikako joj ne želimo odricati inteligenciju i koncept, ali to cijelu stvar čini još gorom. U ovom primjeru, Voditeljica je po svome dobrom običaju blistala, licem, dobrom voljom i stajlingom./

* * *

Dodik je nezadrživo drobio na svoj uobičajeni način kao da mu riječi spadaju s vrha jezika:

Južni tok i dvije elektrane na gas, Lavrov, Žirinovski, Rusija, Drina, Srbija, koncesija, etc.

Milorad Dodik se raspada u pretjesnom sakou, a Branimir Đokić, mada odlično pripremljen, bez veze ga brani i nastoji održati na okupu.

* * *

Mladen Bosić, predsednik Srpske demokratske stranke, izvrstan i odmjeren političar i kritičar Srpske Nezavisne Demokraturske Stranke. Čovjek zna što zna i ne zazire od onoga što misli i želi   reći. Predsednik Republike Srpske misli kako su njegova tjelesna masa i cipele broj /47/ dovoljne da zastraše Bosića.

Ali se vara.

MLADEN BOSIĆ I SRPSKA DEMOKRATSKA STRANKA ZNAJU ŠTO ZNAJU i TO GURAJU.

* * *

Nervoza koja je poodavno obuzela Predsednika Republike Srpske Milorada Dodika stalno i očigledno narasta, a njegovu masu pretvara u drhtavu pihtiju koja kipti mržnjom prema svima od posljednjih izbornih rezultata.

Dodik izbjegava medije i javne nastupe do mjere da se to vidi kao njegova zamjena u Džombiću, Đokiću, Radojičiću…

 

* * *

Ovdje je svakako najstrašniji aspekt Dodikovo – osjećanje mržnje. Mržnja je najstrašnije negativno osjećanje upravo po osobu koju obuzima i koja nastoji mržnju generirati i usmjeriti prema drugoj osobi kao ubilačko sredstvo. Pri tome, nerijetko, druge osobe o tome ne znaju ništa, dok generator mržnje izgara! Ako to inteligentno primjete – znaju o čemu je riječ. Ako su zlobni, mogu se poradovati što onaj koji ih mrzi, ustvari u najgorim mukama proždire sam sebe naočigled.

TAKO JE IZGLEDALO I U površno gledanom PRESSINGU NA RT RS.

* * *

Veljače, anno Domini, 2013.                       ak

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s